Skip to main content

Αφοί Τσόρλη: Η βιοτεχνία πλαστικών των Βασιλικών που επενδύει σε… άνθη και τρόφιμα

Ξεκίνησε προ 44 ετών από πλαστικά βιομηχανικά εξαρτήματα και είναι σήμερα υπολογίσιμος παίκτης στα δοχεία τροφίμων και στις γλάστρες για φυτώρια

Όλα ξεκίνησαν πριν από 44 χρόνια από μια μηχανή στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού του στα Βασιλικά που έφτιαχνε πλαστικά βιομηχανικά εξαρτήματα. Εκεί οραματίστηκε το μέλλον της εταιρείας του, που με τη συνεργασία του αδερφού του έφτασε τέσσερις δεκαετίες μετά να γίνει υπολογίσιμος παίκτης στην παραγωγή δοχείων τροφίμων και γλαστρών για φυτώρια. Ο λόγος για τον Δημήτρη Τσόρλη που έκανε το πρώτο επιχειρηματικό βήμα το 1978, δημιουργώντας μια μονοπρόσωπη εταιρεία, στην οποία συνέπραξε το 1983 και ο αδερφός του Νίκος, οπότε πήρε και τη μορφή που έχει μέχρι σήμερα ως Αφοί Χρ. Τσόρλη ΟΕ. Τρία χρόνια αργότερα η μεταφορά της σε έναν ιδιόκτητο βιοτεχνικό χώρο στα Βασιλικά και ο εμπλουτισμός της παραγωγής της με νέα προϊόντα, όπως ήταν οι κρεμάστρες, έδωσαν στην Αφοί Τσόρλη νέα προοπτική.

Ήταν όμως το 1992 που η αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας άλλαξε, καθώς τότε τα δύο αδέρφια είδαν την ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων και αποφάσισαν να δοκιμαστούν στην παραγωγή πλαστικών δοχείων για τον κλάδο. Αρχικά έπαιρναν τα καλούπια από αλλού, στη συνέχεια όμως δημιούργησαν τα δικά τους και μπήκαν για τα καλά στην παραγωγή. Παράλληλα, η ύπαρξη πολλών φυτωρίων στα Βασιλικά και οι παραινέσεις φίλων και γνωστών που αναζητούσαν γλάστρες για τα μαγαζιά τους τούς κατηύθυναν και στην είσοδο στον κλάδο της ανθοκομίας με την προσθήκη γλαστρών φυτωρίων στην προϊοντική τους γκάμα. Οι νέες δραστηριότητες απαίτησαν και νέες παραγωγικές γραμμές, αλλά και περαιτέρω εκσυγχρονισμό της μονάδας της εταιρείας το 1995.

Σε μερικά χρόνια η Αφοί Τσόρλη έφτασε να συνεργάζεται με σημαντικά ονόματα στον κλάδο των τροφίμων και ειδικότερα στις αλοιφές, τις σαλάτες, τα ιχθυηρά και τις σούπες, ενώ με τις γλάστρες της έφτασε από τις Σέρρες, την Έδεσσα, το Πήλιο, την Άρτα και την Κρήτη μέχρι την Κύπρο και τα Βαλκάνια. Μάλιστα, η τελευταία επέκταση της μονάδας στα Βασιλικά έγινε το 2015, ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

Χαράλαμπος Δημητριάδης

 

Η επόμενη μέρα

Στα σχέδια της εταιρείας είναι και άλλα προϊόντα στο μέλλον. Άλλωστε, όπως λέει στη Voria ο Χαράλαμπος Δημητριάδης, γαμπρός του Δημήτρη Τσόρλη -που έχει μπει εδώ και μία επταετία στην εταιρεία και ασχολείται με την παραγωγή, τα logistics και το πελατολόγιο- τα όνειρα των δημιουργών, αλλά και της δεύτερης γενιάς –στην επιχείρηση εργάζεται και ο γιος του έτερου αδερφού- είναι πολλά. Η εταιρεία άλλωστε αφουγκράζεται την αγορά και προσαρμόζεται στις ανάγκες των πελατών. «Ο πεθερός μου είχε το όνειρο από εκείνη την πρώτη μηχανή, οραματίστηκε αυτό που ήθελε να φτιάξει και δεν παρέκκλινε ούτε στιγμή» εξηγεί ο Χαράλαμπος Δημητριάδης, σημειώνοντας πως η Αφοί Τσόρλη οικοδομήθηκε πάνω στις αρχές της συνέπειας, της αξιοπιστίας και της ποιότητας. «Ένα πράγμα μάθαμε σίγουρα από εκείνον. Να μην χρωστάμε πουθενά. Να είμαστε πάντα συνεπείς» λέει χαρακτηριστικά.

ZENITH