Skip to main content

Άγις Παπαδόπουλος: Ζητούμενο για την αντιμετώπιση της κρίσης η εξοικονόμηση ενέργειας

Ο καθηγητής Ενεργειακών Συστημάτων του ΑΠΘ και πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος, ζήτησε νέο μοντέλο διαχείρισης της ενέργειας

«Το υφιστάμενο μοντέλο τιμολόγησης (target model) λειτουργεί μόνον όταν η αγορά είναι σε συνθήκες ομαλότητας. Τώρα, που η ομαλότητα δεν υπάρχει, οδηγεί σε ακριβότερο κόστος. Το παραδέχονται πλέον και οι Βρυξέλλες. Όμως δυσκολεύονται να αλλάξουν μοντέλο», τόνισε στην παρέμβασή του στην ημερίδα της Voria.gr για την ενεργειακή κρίση ο καθηγητής Ενεργειακών Συστημάτων του ΑΠΘ και πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «η ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας ήταν και παραμένει πολιτική που τρέχει πίσω από τη ζήτηση. Παρότι αυξήθηκαν πολύ οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δεν κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας. Η εξοικονόμηση ενέργειας ήταν πάντα το αποπαίδι της ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα. Δεν είναι δημοφιλής πολιτική, είναι όμως αναγκαία. Τρέχουμε πίσω από μια ζήτηση, που είναι άστοχα μεγάλη».

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι παρατηρείται μια -έστω και αργή- αλλαγή στην κοινωνία, που «συνειδητοποιεί ότι η ενέργεια ούτε απεριόριστη είναι, ούτε τσάμπα, οπότε περιορίζει την κατανάλωσή της, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς».

Επίσης, ο καθηγητής επισήμανε ότι «οι ΑΠΕ χωρίς αποθήκευση και δίκτυα δεν μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό μέγεθος» και τόνισε ότι ως χώρα και πολιτική «πρέπει να πάμε σε άλλο μοντέλο διαχείρισης ενέργειας. Απαιτείται να εξετάσουμε σοβαρά την ενεργειακή αποδοτικότητα».

ZENITH