Skip to main content

Ακραίες εισηγήσεις στον πρωθυπουργό

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, του εισηγούνται ακόμα και το ενδεχόμενο να καθυστερήσει την πληρωμή μιας δόσης από το χρέος της χώρας προς το ΔΝΤ, για δύο λόγους.

Οι σχετικές πληροφορίες έρχονται από συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές και αναφέρουν ότι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, του εισηγούνται ακόμα και το ενδεχόμενο να καθυστερήσει την πληρωμή μιας δόσης από το χρέος της χώρας προς το ΔΝΤ, για δύο λόγους και συγκεκριμένα επειδή, όπως πιστεύουν:

α) η χώρα δεν θα κηρυχθεί αμέσως σε πτώχευση, για νομικούς λόγους, αλλά κάτι τέτοιο θα γίνει μετά από μέρες, που ενδεχομένως να φτάσουν και στον έναν μήνα οπότε κερδίζεται πολύτιμος χρόνος και η διαπραγμάτευση με την τρόικα φτάνει έως τα μέσα Ιουνίου, που εξ αρχής ήταν ο βασικός στόχος, για να υπογραφεί νέα συμφωνία με τους εταίρους,

β) η κυβέρνηση, κατ αυτόν τον τρόπο, όπως εκτιμούν, θα αυξήσει την πίεση στους δανειστές της, δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τέλους – ακόμα και στα άκρα – προκειμένου να πετύχει το στόχο της.

Ελπίδα όλων, πάντως, είναι ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε ως εκεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, υπάρχει μια σύγκλιση στο κομμάτι του πλεονάσματος και των αποκρατικοποιήσεων, αλλά παραμένουν οι διαφορές σε εργασιακό – ασφαλιστικό. Μόνο που καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει σε αυτά τα δύο κρίσιμα μέτωπα.

Στις Βρυξέλλες, πάντως, υπάρχει η αίσθηση ότι η Αθήνα θα επιχειρήσει να «τραβήξει» τη διαπραγμάτευση έως τον Ιούνιο, οπότε θα ζητήσει νέα συνολική βοήθεια, χωρίς να έχει κλείσει η προηγούμενη αξιολόγηση. Οι θεσμοί, πάντως, αποκλείουν αυτό το σενάριο, λέγοντας πως συμφωνία, χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης, δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο.

ZENITH