Skip to main content

Ανεβάζει ρυθμούς για το ΕΣΠΑ η περιφέρεια Θεσσαλίας

Σαφείς οδηγίες και αυστηρό χρονοδιάγραμμα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών σε κάθε στάδιο εξέλιξης των έργων του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία έδωσε η γγ της Περιφέρειας, Καλλιόπη Γερακούδη.
Σαφείς οδηγίες και αυστηρό χρονοδιάγραμμα με αποκλειστικό στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών σε κάθε στάδιο εξέλιξης των έργων του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία έδωσε η γγ της Περιφέρειας, Καλλιόπη Γερακούδη, στο πλαίσιο τεχνικής σύσκεψης που συγκάλεσε χθες στην ισόγεια αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν διευθυντές τεχνικών υπηρεσιών, επιβλέποντες έργων και εκπρόσωποι φορέων που είναι σήμερα δικαιούχοι έργων του ΕΣΠΑ. Η κ. Γερακούδη επέστησε την προσοχή όλων όσοι εμπλέκονται στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ στην εφαρμογή των πλέον επειγουσών διαδικασιών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στην άμεση διενέργεια διαγωνισμών και την ολοκλήρωσή τους, την υπογραφή συμβάσεων χωρίς καμιά καθυστέρηση, την υλοποίηση των έργων μέσα στα χρονοδιαγράμματά τους και κυρίως την προώθηση και πληρωμή λογαριασμών έργων άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση.

Η όποια καθυστέρηση που δεν θα δικαιολογείται, προειδοποίησε η Γ.Γ., «θα ελέγχεται εξονυχιστικά και θα οδηγεί πιθανά το έργο σε επανεξέταση  παραμονής του στο Πρόγραμμα». Όπως ανέφερε η κ. Γερακούδη, σήμερα η απορρόφηση που παρουσιάζει το πρόγραμμα της Θεσσαλίας είναι 10%, από τα υψηλότερα ποσοστά στα προγράμματα του ΕΣΠΑ πανελλαδικά.

Στόχος για το τέλος του 2010,  πρόσθεσε η περιφερειάρχης, είναι η επίτευξη ποσοστού που υπερβαίνει τον στόχο απορρόφησης «ν+3», προσαρμοζόμενοι στις απαιτήσεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατέθεσε η χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα είναι της τάξης του 15% - 20%.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως είναι ήδη γνωστό, προβλέπει ως «ανελαστική υποχρέωση» την απορρόφηση πόρων 3,5 δις ευρώ κοινοτικής συμμετοχής έως το τέλος του 2010 που αντιστοιχεί σε 5,2 δισ. ευρώ δημόσιας δαπάνης.

Καλώντας όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία σε συνεργασία και εργασία για το καλύτερο αποτέλεσμα, η κ. Γερακούδη τόνισε ότι η επίτευξη των στόχων επιτυγχάνεται:
-με την κάθε ενέργεια που δεν πραγματοποιήθηκε έως σήμερα και απαιτείται για να κλείσουν τα έργα του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2000 - 2006 το αργότερο έως το τέλος Απριλίου 2010. Στο πλαίσιο αυτό, όσοι  φορείς δεν υπέβαλαν δηλώσεις ολοκλήρωσης για έργα τους πρέπει να το πράξουν άμεσα
- με την πρόοδο και απορρόφηση που θα δώσουμε στα ήδη ενταγμένα έργα στο Πρόγραμμα της Θεσσαλίας στο ΕΣΠΑ και τέλος
- με την ένταξη νέων έργων στο πλαίσιο προσκλήσεων που εκδίδονται από τη Διαχειριστική Αρχή στην τρέχουσα περίοδο και τα οποία επίσης με ταχείς ρυθμούς θα οδηγήσουν σε νέες δαπάνες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης και στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα οποία και αναφέρθηκαν αναλυτικότερα στην πρόοδο υλοποίησης και τις απορροφήσεις στο ΕΣΠΑ, τις νέες προσκλήσεις και την ολοκλήρωση των έργων του Γ’ ΠΕΠ.

ZENITH