Skip to main content

Ανέστειλαν την επίσχεση εργασίας οι γιατροί του νοσοκομείου Λάρισας

Σε προσωρινή αναστολή της επίσχεσης εργασίας τους προχώρησαν οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι θα επανέλθουν στις κινητοπο
Σε προσωρινή αναστολή της επίσχεσης εργασίας τους προχώρησαν οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι θα επανέλθουν στις κινητοποιήσεις, εάν δε δοθεί λύση στο εφημεριακό ζήτημα.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με το πέρας της γενικής τους συνέλευσης τονίζονται τα εξής:
«Οι γιατροί του Γ.Ν.Λ. επανεξέτασαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον χώρο της Υγείας του Νομού μας και αποφάσισαν τα παρακάτω:

1. Αναστέλλουν προσωρινά την επίσχεση εργασίας μέχρι τέλος Μαΐου. Αποκλειστικό λόγο γι΄ αυτή τους  την απόφαση δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση η επίλυση οποιουδήποτε από τα χρονίζοντα και επιτακτικά προβλήματα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, που έχουν προβληθεί στο προηγούμενο  διάστημα, ούτε η ικανοποίηση των αιτημάτων των γιατρών, αλλά η αμεσότητα και σοβαρότητα των υγειονομικών αναγκών του χειμαζόμενου από την κρίση πληθυσμού.

2. Αποδέχονται και στηρίζουν την πρωτοβουλία της Διοίκησης της 5ης Υ.ΠΕ για τη δημιουργία εισηγητικής επιτροπής και τη διεξαγωγή σύσκεψης για τον εξορθολογισμό των προγραμμάτων εφημέρευσης στο Νομό μας υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:
•    Αλλαγή του επαίσχυντου συστήματος εφημέρευσης, που αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα και τον κόσμο, το μικρότερο Νοσοκομείο να κάνει διπλάσιες εφημερίες από το μεγάλο και σύγχρονο. Το μοντέλο αυτό παράγει ανισονομία και αναξιοκρατία, προσβάλλει και προκαλεί την αξιοπρέπειά μας, καθιστά αδύνατη την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των γιατρών και καταδικάζει τους ασθενείς μας να περιθάλπτονται σε συνθήκες βασιλείας του ράντζου. Η τουλάχιστον εναλλάξ εφημερία μεταξύ των δύο Νοσοκομείων αποτελεί, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες, ελάχιστο αναγκαίο όρο στοιχειώδους λειτουργίας του συστήματος.
•    Αποκλειστικός γνώμονας αυτής της πρωτοβουλίας θα πρέπει να είναι η πλήρης και σε υψηλό επίπεδο κάλυψη των πραγματικών υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού και όχι η λογιστική και οριζόντια περικοπή των κονδυλίων εφημέρευσης.

3. Λόγω της ανυπαρξίας εγκεκριμένων προγραμμάτων εφημέρευσης από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να καλύψουν τις εφημεριακές ανάγκες του Νοσοκομείου για τον μήνα Μάιο σύμφωνα με την εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου. 

4.  Εξουσιοδοτούν το ΔΣ της ΕΙΝΚΥΛ να πραγματοποιήσει επαφές με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και της 5ης Υ.ΠΕ, τους φορείς της πόλης και του νομού (Δήμαρχο, Νομάρχη, Βουλευτές, Εργατικό Κέντρο...), συλλόγους χρονίως πασχόντων (Σύλλογο Νεφροπαθών, Καρδιοπαθών, ΑμεΑ...), προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση και να ζητήσει την παρέμβαση και την συμπαράστασή τους. Να προκαλέσει έκτακτο ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου προκειμένου, μεταξύ των άλλων, να επιβεβαιωθεί η θέση του Συλλόγου για 1:1 εφημερίες μεταξύ των Νοσοκομείων της πόλης καθώς και του Οδοντιατρικού για να ενημερωθεί και να πάρει θέση.»

ZENITH