Skip to main content

Antonio Foods: Μια οικογενειακή ιστορία σπόρων που μετρά έξι δεκαετίες

Η εταιρεία επεξεργασίας και αποφλοίωσης ελληνικού κολοκυθόσπορου και ηλιόσπορου της οικογένειας Κωνσταντινίδη είναι κατά 70% εξαγωγική.

Γνωρίζουν τον ελληνικό κολοκυθόσπορο και ηλιόσπορο όσο λίγοι. Άλλωστε, η εταιρεία τους είναι η μοναδική που αποφλοιώνει τις ελληνικές ποικιλίες κολοκυθόσπορου και ηλιόσπορου, συστήνοντάς τες μάλιστα σε ξένες αγορές όπως η γερμανική, η αγγλική, η γαλλική, η ιταλική, η σουηδική και η βελγική. Η Antonio Foods, μια οικογενειακή επιχείρηση επεξεργασίας και αποφλοίωσης κολοκυθόσπορου και ηλιόσπορου από τη Θεσσαλονίκη, που δημιουργήθηκε ως προσωπική επιχείρηση του Αντώνη Κωνσταντινίδη το 1959, βρίσκεται σήμερα στα χέρια της δεύτερης γενιάς, των αδερφών Αβραάμ και Παναγιώτη Κωνσταντινίδη, οι οποίοι συνεχίζουν το έργο του πατέρα τους, ανοίγοντας όμως νέους δρόμους.

Ο Αντώνης Κωνσταντινίδης

 Η Antonio Foods είναι κατά 70% εξαγωγική –κάποια στιγμή είχε φτάσει ακόμα και το 90%, τα τελευταία χρόνια όμως στρέφεται με τα τυποποιημένα προϊόντα της και στην ελληνική αγορά. Συνεργάζεται δε με παραγωγούς από τη Θράκη για την προμήθεια της πρώτης ύλης και στη συνέχεια επεξεργάζεται τους σπόρους, περνώντας τους από καθαρισμό, πετροδιαλογή και χρωματοδιαλογή, αποφλοίωση και στη συνέχεια ψήσιμο. Διαθέτει δε στην αγορά, πέραν των χύμα σπόρων, έξι τυποποιημένους κωδικούς (με και χωρίς αλάτι, αλλά και με γεύση μεσογειακή και πικάντικη για τον κολοκυθόσπορο).

Παράλληλα, εδώ και λίγο καιρό έχει δημιουργήσει και πάστα από κολοκυθόσπορο και ηλιόσπορο και συγκεκριμένα πέντε κωδικούς, ενώ στην προϊοντική της γκάμα περιλαμβάνονται και σπόροι με τον φλοιό τους. Στην εσωτερική αγορά τα προϊόντα της βρίσκονται σε μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες, ενώ με την πάστα της απευθύνεται και σε ντελικατέσεν.

Μάλιστα, η Antonio Foods σχεδιάζει τελευταία μια επένδυση για νέο μηχανολογικό εξοπλισμό που θα αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα κατά 50% και θα βελτιώσει τις συσκευασίες της, για την οποία έχει καταθέσει φάκελο υπαγωγής στον επενδυτικό νόμο.

«Η ψίχα του κολοκυθόσπορου και του ηλιόσπορου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις ξένες αγορές» λέει στη Voria o Αβραάμ Κωνσταντινίδης, που είναι και ο υπεύθυνος της καθημερινής λειτουργίας της επιχείρησης.

Από τους ξηρούς καρπούς και τα Λαδάδικα στους σπόρους και στο Καλοχώρι

Ο Αντώνης Κωνσταντινίδης ασχολούνταν με την εμπορία γεωργικών προϊόντων, πηγαίνοντας από χωριό σε χωριό ανά την Ελλάδα. Κάπως έτσι ήρθε σε επαφή με πολλούς τοπικούς παραγωγούς και αποφάσισε να αξιοποιήσει τη γνώση του δημιουργώντας τη δική του επιχείρηση στα Λαδάδικα, η οποία εστίασε με την πορεία των ετών στους ξηρούς καρπούς. Αφουγκραζόμενος τις ανάγκες της αγοράς και μετά την άρση του καθεστώτος προστατευτισμού που ίσχυε για τους ελληνικούς ξηρούς καρπούς, αποφάσισε σταδιακά να απεμπλακεί από το εν λόγω προϊόν και στα μέσα της δεκαετίας του ’80 να αρχίσει να ασχολείται και με τον κολοκυθόσπορο και τον ηλιόσπορο.

Παναγιώτης Κωνσταντινίδης

Η επιχείρηση πραγματοποιούσε εξαγωγές ξηρών καρπών εκείνη την εποχή στη Γερμανία, όπου μάλιστα είχε πελάτες Έλληνες και Τούρκους μετανάστες, που ζητούσαν κολοκυθόσπορο και ηλιόσπορο. Αυτή η ανάγκη κινητοποίησε την οικογενειακή επιχείρηση που είδε προοπτική στις δύο αυτές προϊοντικές κατηγορίες. Επικεντρώθηκε έτσι στην επεξεργασία ελληνικού κολοκυθόσπορου και ηλιόσπορου και άρχισε να επεκτείνεται περαιτέρω στη γερμανική αγορά, πέραν των εξειδικευμένων target groups όπου απευθυνόταν μέχρι τότε. Μάλιστα, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 η εταιρεία είχε ήδη μεταφερθεί από τα Λαδάδικα και την οδό Λυκούργου στο Καλοχώρι και είχε γίνει από τις πρώτες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή σε μια ιδιόκτητη μονάδα 2.000 τ.μ.

Η δεύτερη γενιά

Στη δεκαετία του ’90, οπότε και ο κολοκυθόσπορος και ο ηλιόσπορος έγιναν το βασικό αντικείμενό της, ανέλαβαν το τιμόνι οι δύο γιοι του Αντώνη Κωνσταντινίδη, ο Αβραάμ και ο Παναγιώτης, που ονόμασαν την εταιρεία Antonio Foods, θέλοντας να τιμήσουν τον πατέρα τους, αλλά επιλέγοντας και ένα όνομα που μπορούσε να σταθεί στις ξένες αγορές και παρέπεμπε στα πρώτα μηχανήματα επεξεργασίας ξηρών καρπών που είχε αποκτήσει η επιχείρηση και προέρχονταν από την Ιταλία.

Μάλιστα, τα δύο αδέρφια, με σπουδές οικονομικών ο Αβραάμ και μηχανολόγου μηχανικού ο Παναγιώτης, μελέτησαν συστηματικά τις ελληνικές ποικιλίες κολοκυθόσπορου και ηλιόσπορου από τη Θράκη σε συνεργασία με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και διαπίστωσαν την υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Αβραάμ Κωνσταντινίδης

 Άλλωστε, η αγάπη για τους σπόρους ξεκίνησε για τον Αβραάμ και τον Παναγιώτη από την παιδική ηλικία. Χαρακτηριστική ήταν η παιχνιδιάρικη συνήθεια των δύο παιδιών να κυλιούνται πάνω στους απλωμένους ηλιόσπορους που στέγνωναν στο Καλοχώρι. Οι δυο τους όμως θυμούνται την επιχείρηση ήδη από τα Λαδάδικα, με τα λαδωμένα καλντερίμια και τις μυρωδιές των εδώδιμων και αποικιακών να πρωταγωνιστούν στις αναμνήσεις τους.

Τα αδέρφια Κωνσταντινίδη στην πορεία των ετών προχώρησαν σε πολλές επενδύσεις για την ανανέωση του μηχανολογικού τους εξοπλισμού, ενώ το 2015 πήραν την απόφαση να προχωρήσουν και στην τυποποίηση με σύγχρονες συσκευασίες γι’ αυτό το ιδιαίτερο σνακ.

«Είμαστε σε ανοδική πορεία, ενώ οι προοπτικές των προϊόντων μας είναι θετικές. Παραμένουμε όμως πάντα ανήσυχα πνεύματα και διευρύνουμε την προϊοντική μας γκάμα» λέει ο Αβραάμ Κωνσταντινίδης.

ZENITH