Skip to main content

Απειλούνται με κυρώσεις 5.500 κτηνοτρόφοι της Λάρισας

Σοβαρό ζήτημα δημιουργείται για 5.500 κτηνοτρόφους του νομού Λάρισας, που κινδυνεύουν με σοβαρές κυρώσεις, καθώς δεν έχουν εφαρμόσει τον κανονισμό της Ε.Ε. για την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων τους.
Σοβαρό ζήτημα δημιουργείται για 5.500 κτηνοτρόφους του νομού Λάρισας, που κινδυνεύουν με σοβαρές κυρώσεις, καθώς δεν έχουν εφαρμόσει τον κανονισμό της ΕΕ για την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων τους. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί με εγκύκλιό του τους κτηνοτρόφους  να εφαρμόσουν άμεσα το σχετικό κανονισμό, χωρίς να έχει προηγηθεί, ωστόσο, καμία καμιά σοβαρή προετοιμασία.

Βάσει των κανονισμών της ΕΕ όλοι οι κτηνοτρόφοι όφειλαν από 1-1-2010 να σημάνουν ηλεκτρονικά τα αιγοπρόβατά τους με την κατάποση ηλεκτρονικού βώλου, ενός μικροτσίπ χάρη στο οποίο θα παρακολουθείται εφεξής η πορεία του ζώου μέχρι να φτάσει στην κατανάλωση. Όσοι δε δεν συμμορφωθούν απειλούνται με κυρώσεις και κυρίως με περικοπή των ενισχύσεων, μη καταβολή εξισωτικών αποζημιώσεων, ακόμη και απαγόρευση σφαγής του ζώου.

Για την προετοιμασία και προσαρμογή του κτηνοτροφικού κόσμου, η νομαρχία Λάρισας αξιοποίησε από το 2007 πενταετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο προέβλεπε ενισχύσεις κτηνοτρόφων για την αγορά του σχετικού εξοπλισμού κλπ. Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν περί τους 400 κτηνοτρόφους από το νομό. Όμως, το πρόγραμμα διακόπηκε τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας και από τους 400 κτηνοτρόφους μόνο οι 130 κατάφεραν και πήραν τις ενισχύσεις.

Το ζήτημα διακοπής της χρηματοδότησης δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα από την πολιτεία, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να βρίσκονται στον «αέρα» και να κινδυνεύουν να χάσουν πολύτιμους πόρους, εξαιτίας της κρατικής αδιαφορίας των τελευταίων ετών. «Οι κτηνοτρόφοι καλούνται να πληρώσουν τις παλινδρομήσεις και ανακολουθίες ετών και ετών από πλευράς υπουργείου που έδειξε ανέτοιμο. Και αναρωτιόμαστε ποιο νόημα έχει η αποστολή εγκυκλίων που εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν και που δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα», τόνισε για το θέμα ο αντινομάρχης Λάρισας, Κώστας Σπανούλης, ζητώντας να ληφθεί μέριμνα από πλευράς υπουργείου για συντονισμό των εταιριών προμήθειας του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ώστε να εξασφαλισθούν φθηνότερες τιμές για τους κτηνοτρόφους. «Δεν είναι δυνατόν το οικονομικό βάρος της εφαρμογής μιας τέτοιας απόφασης να μετακυλισθεί στους κτηνοτρόφους, δεδομένου μάλιστα ότι τα ποσά που απαιτούνται δεν είναι αμελητέα, αφού το όλο εγχείρημα θα στοιχίσει τουλάχιστον 5-6 ευρώ ανά ζώο», πρόσθεσε ο ίδιος. 

ZENITH