Skip to main content

Αποκωδικοποιώντας τις δημοσκοπήσεις - Πότε θα στηθούν κάλπες

Οι πρώτες κάλπες (της απλής αναλογικής) τοποθετούνται για τον Μάιο. Και οι δεύτερες για τον Ιούλιο (μάλλον την πρώτη Κυριακή του μήνα)

Στο Μέγαρο Μαξίμου, στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του, όσοι ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν το θέμα, υποστηρίζουν ότι είναι πεπεισμένοι πλέον πως κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν διαθέτουν όσοι ισχυρίζονται οτιδήποτε σχετικά με τις παρακολουθήσεις. Εξ αυτού του λόγου θεωρούν ότι το θέμα πολιτικά θα ξεφουσκώσει, εντελώς, στο αμέσως προσεχές διάστημα. Την ίδια ώρα, όμως, παραδέχονται ότι η δημοσκοπική ζημιά που υπέστη η κυβέρνηση είναι σημαντική. Κι ότι η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ - έστω οριακά – έκλεισε. Που διαμορφώνεται; Σύμφωνα με την δική τους επικρατέστερη εκδοχή, κάπου μεταξύ των 7 και 7,5 ποσοστιαίων μονάδων. Σύμφωνα με τους περισσότερους των δημοσκόπων, πέριξ της περιοχής των 6 ποσοστιαίων μονάδων. Όπως και να το μετρήσει, πάντως, κανείς, η διαφορά μειώθηκε κι αυτό είναι ένα αντικειμενικό γεγονός, που δημιουργεί νέα εκλογικά δεδομένα. Ένα από αυτά; Η προοπτική της αυτοδυναμίας απομακρύνεται, σχεδόν, οριστικά και στις δεύτερες κάλπες.

Εξ ου και το ελεγχόμενο άνοιγμα, που άρχισε ξανά, απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν με νόημα ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αξιολόγησε θετικά ορισμένες από τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στο τρόπο λειτουργίας της νέας ΕΥΠ. Κι αυτό το θεωρούν ως ένα πρώτο βήμα λείανσης των μεταξύ τους διαφόρων. Βεβαίως, δεν περιμένουν από τη Χαριλάου Τρικούπη να υπερψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο (αν και είχαν μια κρυφή ελπίδα για ένα «ναι, επί της αρχής»), όμως, πιστεύουν ότι μια αρχή έγινε.

Κι ελπίζουν να συνεχισθεί, αρκεί να μην «στραβώσει» η επιχείρηση στις ερευνητικές (εισαγγελικές και βουλευτικές) αίθουσες. Κι αυτό γιατί οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στους τρεις αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν οριστεί να διαλευκάνουν την υπόθεση, οι απόρρητες καταθέσεις υπαλλήλων της ΕΥΠ και άλλων εμπλεκομένων εταιρειών στην υπόθεση των υποκλοπών έχουν ξεκινήσει. Η Εισαγγελία έχει επίσης λίστα µε δέκα εργαζομένους στις εταιρείες Intellexa και Krikel, που θεωρεί µάρτυρες - «κλειδιά». Κάποιοι από αυτούς είναι Ελληνες και κάποιοι Ισραηλινοί. Με τη διαφορά ότι δεν έχουν δείξει όλοι διάθεση συνεργασίας. Ειδικά οι Ισραηλινοί. Αργά ή γρήγορα, ωστόσο, η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της.

Και παράλληλα, οι πολιτικοί θα πάρουν τον δικό τους, που είναι προεκλογικός. Υπ' αυτές τις συνθήκες, χρονικά, οι πρώτες κάλπες (της απλής αναλογικής) τοποθετούνται για τον Μάιο. Και οι δεύτερες για τον Ιούλιο (μάλλον την πρώτη Κυριακή του μήνα). Συνεπώς, δεν υπάρχει και πολύς χρόνος. Εξ ου και οι προετοιμασίες στο παρασκήνιο. Οπως, για παράδειγμα, η προσέγγιση με τον Κώστα Καραμανλή, του Μαξίμου, μέσω της Ντόρας Μπακογιάννη , η οποία έφερε σε πέρας μια δύσκολη αποστολή. Η πρώην ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό, με διττό στόχο.

Ο πρώτος, για να αντιληφθεί τις προθέσεις του ενόψει της τελευταίας δημόσιας παρουσίας του στη Λάρισα (στο πλαίσιο παρουσίασης βιβλίου)

Ο δεύτερος, για να εξακριβώσει αν τελικώς θέλει (ή δεν θέλει) να είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές (όποτε κι αν γίνουν).

Από τις απαντήσεις που πήρε το Μαξίμου και στις δυο περιπτώσεις – και μάλιστα στην πράξη - έμεινε ικανοποιημένο.

 

ZENITH