Skip to main content

Ασφαλής η διέλευση από τα Τέμπη λέει το ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Διαμάντος, για την ασφάλεια στη διέλευση από την κοιλάδα των Τεμπών μετά από επιτόπιο έλεγχο που πραγμα
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Διαμάντος, για την ασφάλεια στη διέλευση από την κοιλάδα των Τεμπών, μετά από επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησαν μηχανικοί του ΤΕΕ.
Με το πέρας της επίσκεψης ο κ. Διαμάντος υπογράμμισε σε δηλώσεις του τα εξής:
1. Τα μέτρα ασφάλειας στο πρανές πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο των προβλεπόμενων από την ειδική εγκεκριμένη μελέτη, με μεγάλη τεχνική επιμέλεια, παρά τη δυσκολία των εργασιών. 
2. Τα μέτρα αυτά στο σύνολό τους, αποκαθιστούν την ασφάλεια προσπέλασης των Τεμπών με βαθμό ασφάλειας μεγαλύτερο απ’ ότι σε πρότερο της βραχόπτωσης χρόνο, με βάση και τα ειδικά διεθνή δεδομένα και όρια. Ιδιαίτερα στα σημεία που διαχρονικά είχε εντοπιστεί μεγάλη επικινδυνότητα αλλά, συμπληρωματικά και σε άλλα σημεία βάσει της επί τόπου γεωτεχνικής αποτύπωσης της μορφολογίας του πρανούς.
3. Απομένουν να πραγματοποιηθούν σε επόμενο χρόνο επιπρόσθετες εργασίες, πέραν της συμβατικής μελέτης, όπως αυτές προτάθηκαν από την εκπονηθείσα, μετά το συμβάν, ειδική μελέτη επί εδάφους. Μέτρα που σε ένα βαθμό ελήφθησαν και μέχρι σήμερα. Τα μέτρα αυτά θα προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια. 4 Σημαντικός παράγοντας ασφάλειας είναι και το «δίκτυο γεωδαιτικών οργάνων - παρατηρητών» βάσει των οποίων θα υπάρχει η οπτική παρακολούθηση πιθανών μετακινήσεων. Πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι, αφενός θα μπορούσαν να είχαν τοποθετηθεί σε όλο το μήκος της κοιλάδας και των έργων που εκτελέσθησαν, αφετέρου, υπάρχουν και άλλα μετρητικά γεωτεχνικά όργανα που θα μπορούσαν να δίνουν ακριβέστερα και σε online σύστημα μετρήσεις μετακινήσεων.
5. Απαιτείται διαρκής παρακολούθηση του φαινομένου της δυναμικής γεωτεχνικής διεργασίας της βραχομάζας του όρους, ιδιαίτερα κατά την περίοδο με έντονα καιρικά φαινόμενα και καθ΄ όλη την διάρκεια εκτέλεσης του έργου διάνοιξης των σηράγγων.
6. Ισχύουν οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις που διατύπωσαν στο πόρισμά τους οι καθηγητές της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που το ΤΕΕ συγκρότησε ειδικά για το φαινόμενο της βραχόπτωσης.

ZENITH