Skip to main content

Bαρουφάκης: Mη βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα

Μήνυμα του υπουργού Οικονομικών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαιος ότι θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Μη βιώσιμο χαρακτήρισε - εμμέσως πλην σαφώς - το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο 20ο Banking Forum.

«Δουλεύουν λίγοι για πολλούς, το ένα τρίτο δουλεύει με μαύρα, το σύστημα είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις κοινωνικές ανάγκες, πρέπει να βρούμε έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία για να το στηρίξουμε», τόνισε χαρακτηριστικά

Αναφορικά με τα εργασιακά, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «Σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και το ILO αναζητούμε νέες μορφές εργασιακών σχέσεων για έξυπνη ρύθμιση της αγοράς εργασίας».
 

«Πασχίζουμε για κάτι πολύ δύσκολο, δηλαδή να μην επιστρέψουμε στα παλιά μοντέλα ανάπτυξης, αλλά ούτε να υπογράφουμε μεταρρυθμίσεις που δεν πιστεύουμε μόνο και μόνο για την δόση. Πρέπει και οι δανειστές να παραδεχτούν τα λάθη τους», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

Παράλληλα, όμως, έστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι  «πρέπει να ξεπεράσουμε τα ιδεολογήματα του παρελθόντος».

«Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε σήμερα, η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν έχει την πολυτέλεια να πηγαίνει κόντρα στην επιχειρηματικότητα. Πρέπει να πορευτεί μαζί με τις υγιείς επιχειρήσεις», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει στόχο «να βάλει τα δημοσιονομικά της χώρας σε μια βιώσιμη πορεία, καθώς το παλαιό πρόγραμμα δεν σταθεροποιούσε την οικονομία», σημειώνοντας πως για την μερική επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, «χρειάστηκε να κλείσει και το Βερολίνο το μάτι».

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως είναι επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να είμαστε μέλος του ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι ο λόγος του ντόμινο ήταν η λάθος αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, και όχι η Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχει μια κανονική νομισματική και οικονομική ευρωπαϊκή ένωση.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός είπε πως οι ευρωπαϊστές «έχουμε ένα όνειρο», σημειώνοντας πως αυτό είναι να μετεξελιχθεί η νομισματική ένωση σε οικονομική ένωση.

«Έπρεπε να πηγαίνουμε προς μια ευρωπαϊκή ομοσπονδιακή ένωση. Αλλά η διαπραγμάτευση αποτελεί εμπόδιο», τόνισε.

«Θα υπάρξει συμφωνία»

Ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος του φόρουμ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της αλλά αυτό ίσως να μην συμβεί έως το επικείμενο Eurogroup.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «θα υπάρξει μία συνολική συμφωνία», ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής.

«Υπάρχει σαφής σύγκλιση» ανέφερε.

Έχουμε επενδύσει και εμείς και οι εταίροι μας στην συμφωνία και δεν θα αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη, ανέφερε ο κ.Βαρουφάκης.

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι το ΔΝΤ απαιτεί «απορρύθμιση της αγοράς εργασίας» μίας αγοράς που έχει «χτυπηθεί» από την οικονομική κρίση.

ZENITH