Skip to main content

Βιοντίζελ από καμένο λάδι θα παράγει ο δήμος Μελιβοίας

Στην παραγωγή βιοντίζελ με την αξιοποίηση των καμένων μαγειρικών ελαίων των νοικοκυριών του προχωρά ο δήμος Μελιβοίας, στο νομό Λάρισας.
Στην παραγωγή βιοντίζελ με την αξιοποίηση των καμένων μαγειρικών ελαίων των νοικοκυριών του προχωρά ο δήμος Μελιβοίας στο νομό Λάρισας. Σύμφωνα με το δήμαρχο, κ. Αντώνη Γκουντάρα, ο δήμος θα αξιοποιήσει ειδικό πρόγραμμα ανακύκλωσης των λαδιών που οι δημότες του χρησιμοποιούν για το τηγάνισμα στις οικίες τους.

Το εγχείρημα έχει ήδη τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή με την αξιοποίηση τέτοιων ελαίων από ταβέρνες και άλλες επιχειρήσεις της περιοχής. Το λάδι, που μέχρι σήμερα πετιόταν στα σκουπίδια, θα συγκεντρώνεται σε ειδικούς συλλεκτήρες, που θα στηθούν σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Στη συνέχεια θα παραλαμβάνεται από ιδιωτική εταιρία με την οποία ο δήμος έχει υπογράψει σύμβαση και θα υπόκειται σε ειδική επεξεργασία για την παραγωγή βιοντίζελ.

Ήδη, οι πρώτοι συλλεκτήρες του καμένου λαδιού έχουν αρχίσει να τοποθετούνται σε ορεινά διαμερίσματα του δήμου Μελιβοίας και μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να έχει καλυφθεί και η παραλιακή ζώνη του δήμου. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των δημοτών για τα περιβαλλοντικά οφέλη του προγράμματος.

Ο κ. Γκουντάρας δηλώνει αισιόδοξος ότι οι συμπολίτες του θα μετάσχουν στο εγχείρημα στηρίζοντας την προσπάθεια του δήμου και εκφράζοντας εμπράκτως την περιβαλλοντική τους ευαισθησία, αφού μέχρι σήμερα τα καμένα λάδια, που είναι εξόχως ρυπογόνα, κατέληγαν στα σκουπίδια ή στους υπονόμους και κατ΄ επέκταση στη θάλασσα. Στόχος του δήμου, εφόσον υπάρξει μαζική ανταπόκριση από τους δημότες, είναι να στηθεί και να λειτουργήσει στην περιοχή μία μικρή μονάδα παραγωγής βιοντίζελ από καμένα έλαια.

ZENITH