Skip to main content

«Βουλιάζει» ο τζίρος των θεσσαλικών επιχειρήσεων

Σημαντική μείωση των παραγγελιών, της παραγωγής και του τζίρου τους εμφανίζουν το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι περισσότερες θεσσαλικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλ
Σημαντική μείωση των παραγγελιών, της παραγωγής και του τζίρου τους εμφανίζουν το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι περισσότερες θεσσαλικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος.

 Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 202 επιχειρήσεις συνολικά, πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μεταξύ 7 Μαΐου και 3 Ιουνίου και κατέδειξε ότι μία στις δύο επιχειρήσεις έχει μειώσει την παραγωγή της από 10% έως και 40%, ενώ στο 7% των περιπτώσεων η μείωση αγγίζει το 50%.

Βάσει των στοιχείων της έρευνας, το 51% των επιχειρήσεων κατέγραψε φέτος σημαντική πτώση του τζίρου και μόλις το 17% κατάφερε να τον αυξήσει. Επίσης, το 15% των επιχειρήσεων προχώρησε σε απολύσεις, το 32,7% σε κατάργηση των υπερωριών, το 15,8% σε συμφωνίες για μειωμένες αποδοχές των εργαζομένων και το 10,9% σε υποχρεωτικές άδειες για το προσωπικό.

Κατά τους επιχειρηματίες, η υποχώρηση του τζίρου και τα προβλήματα βιωσιμότητας πολλών επιχειρήσεων αποδίδονται σε ποσοστό 67,3% στη ραγδαία υποχώρηση της κατανάλωσης, ενώ το 57,4% εκτιμά ότι σημαντικό ρόλο παίζουν οι ακάλυπτες επιταγές και ο περιορισμός της τραπεζικής χρηματοδότησης. Οι επιχειρηματίες σε ποσοστό 81,2% υπογραμμίζουν ότι για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις τους πρέπει να παταχθεί η γραφειοκρατία, ενώ το 64,4% πιστεύει ότι πρέπει το κράτος να προχωρήσει σε άμεση εξόφληση όλων των οφειλών του προς τις επιχειρήσεις.

Τέλος, το 63,4% προσθέτει ότι απαιτούνται πολιτικές για την άμεση τόνωση των εξαγωγών και την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των επιχειρηματιών προεξοφλεί μεγάλη μείωση του τζίρου και στο δεύτερο εξάμηνο του 2010.

ZENITH