Skip to main content

Χαλκιδική: Αντιδράσεις για την απόφαση εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου στον Άγιο Μάμα

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νέας Προποντίδας, πρόκειται για μια έκταση που γειτνιάζει με τον χώρο της εμποροπανήγυρης και του χώρου Natura.

Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς με έγγραφό του, που απέστειλε στον πρωθυπουργό αλλά και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, αναφορικά με λήψη απόφασης παραχώρησης έκτασης για εγκατάστασή φωτοβολταϊκού σταθμού στον Άγιο Μάμα.

Μάλιστα πρόκειται να συναντηθεί την Τρίτη 1 Νοεμβρίου με τον κ. Γεωργαντά.

«Με έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε από ερώτηση στη Βουλή του Βουλευτή Απόστολου Πάνα την απόφαση παραχώρησης 440 στρεμμάτων για εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 38,181 MW σε έκταση που βρίσκεται νότια της Κοινότητας Αγίου Μάμαντος», αναφέρει χαρακτηριστικά στην αρχή του εγγράφου του και συνεχίζει μεταξύ άλλων:

«Η συγκεκριμένη έκταση είναι τμήμα μίας μεγαλύτερης έκτασης χαρακτηρισμένης από το Γ.Π.Σ. Δ.Ε. Μουδανιών ως “γεωργικής γης”, που γειτνιάζει με τις εγκαταστάσεις της - πανελληνίου εμβέλειας και σημαντικότατης οικονομικώς για τον τόπο μας - εμποροπανήγυρης Αγίου Μάμαντος και με τον χαρακτηρισμένο υδροβιότοπο “περιοχή Natura 2000”, προστατευόμενη περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος.

Επανειλημμένα έχει ζητηθεί από τον Δήμο για τη δημιουργία Θεματικού Πάρκου για την αναψυχή και την άθληση των κατοίκων και των πολλών επισκεπτών της  περιοχής, με αποκλειστικά κοινωφελή σκοπό. Το προτεινόμενο πρωτοποριακό Θεματικό Πάρκο θα έχει ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με στόχο την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης.

Τυχόν άλλου είδους αξιοποίηση της περιοχής, τμηματική ή μη, από ιδιώτες ή άλλο φορέα, δεν θα καταφέρει να αναδείξει πλήρως τον οικολογικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα της και δεν θα δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής να επωφεληθούν στο σύνολό τους από ένα κοινωφελές έργο με δημόσιο χαρακτήρα. Η δε παραχώρηση τμήματος της περιοχής για εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα υποβαθμίσει την υπόλοιπη περιοχή, θα έχει σαφείς περιβαλλοντικές συνέπειες τόσο στη χλωρίδα και πανίδα (με σπάνια και προστατευόμενα είδη) της ευρύτερης περιοχής, όσο και στον άνθρωπο, και φυσικά θα αποκλείσει την υπόλοιπη έκταση από κάθε ευκαιρία αξιοποίησης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

ZENITH