Skip to main content

Διεκόπη για τις 7 Μαΐου η δίκη για τη Χρυσή Αυγή

Διεκόπη για τις 7 Μαΐου η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, λόγω της απουσίας συνηγόρου για τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά. Απών ο Μιχαλολιάκος και τα πρωτοκλασάτ

Διεκόπη για τις 7 Μαΐου η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, λόγω της απουσίας συνηγόρου για τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά.

Νωρίτερα, στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού, η δίκη άρχισε χωρίς την παρουσία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, αλλά και πρωτοκλασάτων στελεχών που είναι κατηγορούμενοι.

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν 44 από τους 69 κατηγορούμενους.

Οι βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας ήταν οι μόνοι παρόντες από την, κατά το κατηγορητήριο, διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης.

Κατά την ανάγνωση του καταλόγου των κατηγορουμένων, δηλώθηκε στο δικαστήριο ότι ένας εξ αυτών, ο Αντώνιος Μπολέτης, έχει αποβιώσει.

Επίσης, ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Νίκος Παπαβασιλείου, που δικάζεται για εγκληματική οργάνωση και έχει ήδη καταδικαστεί για εμπρησμό σε μπαρ αλλοδαπού, στον Άγιο Παντελεήμονα, δήλωσε ότι δεν έχει δικηγόρο και το δικαστήριο του διόρισε αυτεπαγγέλτως.

Μεταξύ των παρόντων κατηγορουμένων, ήταν ο προσωρινά κρατούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς και οι δυο πυρηνάρχες της οργάνωσης σε Πέραμα και Νίκαια, Αναστάσιος Πανταζής και Γιώργος Πατέλης.

Στο δικαστήριο προσήλθαν οι δικηγόροι και των δυο πλευρών, καθώς και μάρτυρες της υπόθεσης, όπως οι γονείς του 34χρονου μουσικού, Παύλου Φύσσα.

Με την έναρξη της δίκης άρχισαν και τα πρώτα προβλήματα καθώς τα μικρόφωνα ήταν κλειστά και ο ήχος δεν έφτανε στην κατάμεστη αίθουσα, με τους δημοσιογράφους να διαμαρτύρονται έντονα «απειλώντας» ότι θα αποχωρήσουν από τη διαδικασία. Λίγο αργότερα το πρόβλημα λύθηκε. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και δικηγόροι των κατηγορουμένων στέκονταν όρθιοι.

Πρόεδρος του δικαστηρίου είναι η Μαρία Λεπενιώτη με μέλη τους Ανδρέα Ντόκο και Γεσθημανή Τσουλφόγλου. Εισαγγελέας είναι η Αδαμαντία Οικονόμου και αναπληρωτής ο Στέλιος Κωσταρέλλος.

Με την ανακοίνωση της διακοπής της δίκης για τις 7 Μαΐου, τέθηκε από την Πολιτική Αγωγή θέμα για τη διεξαγωγή στον συγκεκριμένο χώρο.

Στο δικαστήριο μίλησε και δήμαρχος Κορυδαλλού, ο οποίος απευθυνόμενος στην πρόεδρο, είπε: «Στις 7 Μαΐου, θα είναι πάλι κλειστά τα σχολεία κ. Πρόεδρε. Θα έχουμε ξανά τραυματίες όπως είχαμε και σήμερα. Υπάρχουν δίπλα σας 11 σχολικές μονάδες.»

Αντίστοιχες παρεμβάσεις θέλησαν να κάνουν η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, δεν δέχθηκε τη συζήτηση για αυτό το θέμα τη Δευτέρα, ενώ η εισαγγελέας έδρας είπε προς αυτούς που απευθύνθηκαν στο δικαστήριο, ότι συμφωνεί μαζί τους, τονίζοντας, ωστόσο, πως αυτό είναι θέμα της Πολιτείας, η οποία έχει δεσμευτεί ότι θα βρεθεί λύση μελλοντικά.

«Οπότε» κατέληξε η εισαγγελική λειτουργός «θα ξεκινήσει η διαδικασία εδώ, μέχρι να βρεθεί καλύτερη λύση».ς.

Οι βασικές υποθέσεις που θα εξεταστούν στη δίκη είναι:

  •     δολοφονία Παύλου Φύσσα
  •     δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού Λουκμάν Σαχζάτ
  •     επίθεση σε αφισσοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα
  •     επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες
  •     επίθεσεις στα στέκια Αντίπνοια και Συνεργείο και σε αλλοδαπούς εργάτες στην Κρήτη
  •     επίθεση με μαχαίρι σε μαθητή στο Π. Φάληρο.

ZENITH