Skip to main content

Δήμος Βελβεντού: Από τα ξακουστά ροδάκινα στην τουριστική ανάπτυξη

Ο δήμος της Δυτικής Μακεδονίας κάνει τα πρώτα βήματα για την προβολή της όμορφης αυτής περιοχής των Πιερίων ως τουριστικού προορισμού

Το δικό του στίγμα στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας επιχειρεί να βάλει ο δήμος Βελβεντού. Με όπλα τη φυσική ομορφιά των δυτικών Πιερίων, την παράδοση και τη γαστρονομία, ο δήμος της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης φιλοδοξεί να περάσει από τη… μονοκαλλιέργεια της αγροτικής παραγωγής στη συνδυαστική ανάπτυξη με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που θα δώσουν νέα ώθηση στην τοπική οικονομία.

Τοποθετημένος στο σταυροδρόμι τριών νομών, Κοζάνης, Πιερίας και Ημαθίας, ο Βελβεντός έχει εύκολη πρόσβαση από την Εγνατία Οδό, απέχοντας μόλις 33 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας. Ολόκληρη η περιοχή έχει ταυτιστεί με τα ξακουστά ροδάκινα, που εξάγονται στο εξωτερικό, ωστόσο δεν υστερεί καθόλου σε άλλα προϊόντα, σε φυσικό περιβάλλον, με τα Πιέρια και τη λίμνη Πολυφύτου, αλλά και σε μνημεία.

Πέρα από το ιστορικό κέντρο του Βελβεντού με τα γραφικά στενά, στην περιοχή υπάρχουν τέσσερις παραδοσιακοί οικισμοί σε υψόμετρο από 250 έως 1.460 μέτρα, του Καταφυγίου με το Μουσείο Αλέξη Ζορμπά και το Άλσος Καραούλι, της Αγίας Κυριακής με το εξωκλήσι Αγίου Αθανασίου, του Παλαιογρατσάνου με τον παραδοσιακό νερόμυλο και του Πολυφύτου. Έχει εννέα ναούς και μοναστήρια που χρονολογούνται από τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, με παλαιότερο τον Άγιο Μηνά στην είσοδο του Βελβεντού, που κατασκευάστηκε τον 12ο μ.Χ. αιώνα, καθώς επίσης 80 επισκέψιμα εξωκλήσια. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει ο Άγιος Νικόλαος, που επίσης βρίσκεται στην είσοδο του Βελβεντού, κοντά στη θέση Φισκίνα, και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα μνημεία της περιόδου, καθώς στο εσωτερικό του σώζεται το παλαιότερο γνωστό χρονολογημένο τέμπλο της Ελλάδας. Στον Βελβεντό λειτουργεί λαογραφικό μουσείο, το οποίο στεγάζεται στην παραδοσιακή αρχοντική κατοικία Κώστα, αρχοντικό μακεδονικής αρχιτεκτονικής το οποίο χρονολογείται το 19ο αιώνα. Μέσα από τα εκθέματα ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για την ιστορία του τόπου, την καθημερινή ζωή των κατοίκων και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν, τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τις τοπικές ενδυμασίες.

Από τα σημεία φυσικής ομορφιάς ξεχωρίζει το Φαράγγι Σκεπασμένου με τους καταρράχτες, ενώ εκτός από τη λίμνη Πολυφύτου η περιοχή διαθέτει τρία ορειβατικά καταφύγια και το Δημοτικό Τουριστικό Περίπτερο «Μετόχι».

Παραδοσιακού τύπου είναι και τα καταλύματα που λειτουργούν στην περιοχή, τα περισσότερα από τα οποία είναι ξενώνες.

Γαστρονομία

Ασφαλώς το πιο χαρακτηριστικό προϊόν παραμένει το ροδάκινο, το οποίο παράγεται με οικολογικό τρόπο, ενώ υπόκειται σε πολύ αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους προτού ξεκινήσει το ταξίδι του στις αγορές του εξωτερικού. Τη μέθοδο ολοκληρωμένης και ποιοτικής παραγωγής διασφαλίζει το συνεταιριστικό κίνημα της περιοχής, που μετρά πάνω από 100 χρόνια ζωής.

Εξίσου καλής ποιότητας, όμως, είναι και άλλα τοπικά προϊόντα, όπως μήλα και κάστανα, λουκάνικα και διαφόρων ειδών τυριά με κορυφαίο το τουλουμίσιο. Σήμα – κατατεθέν, εξάλλου, είναι και τα γλυκά, οι χειροποίητες τουλούμπες και κουρκουμπίνια, οι λουκουμάδες και οι σιροπιαστοί ζεματιστοί κουραμπιέδες.

Σε φάση ανάπτυξης βρίσκεται και η παραγωγή κρασιού στην περιοχή, όπου λειτουργούν τρία οινοποιεία.

Καμπανάκι η απογραφή

Η ανάπτυξη του τουρισμού ήταν διαχρονικά στις προθέσεις της δημοτικής αρχής, ωστόσο η αναγκαιότητά της έγινε ακόμα πιο εμφανής μετά την τελευταία απογραφή. «Η απογραφή μάς χτύπησε καμπανάκι, καθώς ο πληθυσμός μας μειώθηκε κατά 11%, από τις 3.500 περίπου στις 3.100, εξαιτίας της υπογεννητικότητα, του brain drain, της ανεργίας και των πολιτικών αστυφιλίας των τελευταίων 50 ετών. Έχουμε περιθώρια να ανακάμψουμε γιατί εκτός του ότι είμαστε ένας οργανωμένος, πρότυπος αγροτικός δήμος, είμαστε στο κέντρο τριών νομών, έχουμε τα καταπράσινα Πιέρια, έχουμε τη λίμνη, είμαστε ένας τόπος που θα μπορούσε πραγματικά να είναι υπόδειγμα τουριστικής ανάπτυξης. Αυτές τις φυσικές ομορφιές που μπορούν να δείξουν κι έναν άλλο δρόμο για την τοπική μας οικονομία, προσπαθούμε να τις αναδείξουμε. Συνεργαζόμαστε και με εταιρείες που μας βοηθούν για την προβολή του δήμου, ώστε να δημιουργηθεί ένα τουριστικό κίνημα μεγαλύτερο από αυτό που έχουμε. Ο τουρισμός θα μπορούσε να είναι μια ακόμη πηγή οικονομίας, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της απασχόλησης. Τα παιδιά μας σπουδάζουν σε αντικείμενα που δεν έχουν αντίκρισμα επαγγελματικό στην περιοχή μας και αναγκάζονται να μείνουν στις πόλεις. Με τον τουρισμό θα μπορούσαν να απασχοληθούν είτε ως κύρια, είτε ως δεύτερη εργασία και στην περιοχή μας», ανέφερε στη Voria.gr ο δήμαρχος Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου.

Ήδη, εξάλλου, ο δήμος οργάνωσε και την πρώτη εκδήλωση για την παρουσίαση του προορισμού στη Θεσσαλονίκη.

Τα προβλήματα

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, βασική προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη είναι η βελτίωση των υποδομών, κυρίως στο επίπεδο των οδικών συνδέσεων. «Δυστυχώς, υπάρχει μία γεωγραφική απομόνωση. Παρότι είμαστε στο άκρο του νομού, δεν έχουμε πλήρως ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς την Κατερίνη για τέσσερα χιλιόμετρα, ενώ δεν έχουμε καλή πρόσβαση προς την Ημαθία μέσω του φράγματος. Είναι ζητήματα που τα ζητούμε χρόνια τώρα τόσο από την περιφερειακή αρχή, όσο και από την κυβέρνηση. Αν αυτό το δίκτυο ανοίξει, αυτόματα θα είμαστε στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος και επενδυτών που θέλουν να κάνουν πράγματα εδώ. Επίσης, υπήρχε σχεδιασμός για υδάτοδρόμιο στη λίμνη, όμως δεν έχει πάρει τον δρόμο της υλοποίησης. Είναι πράγματα που πραγματικά μπορούσαν να συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη, ώστε να συγκρατηθεί ο πληθυσμός», τόνισε.

Ο κ. Στεργίου σημείωσε επίσης ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως για τη δημιουργία καταλυμάτων, ωστόσο υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους επιχειρηματίες με μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να προχωρήσουν οι επενδύσεις.

ZENITH