Skip to main content

Δούρειος Ιππος για το ρωσικό εμπάργκο

Τι αναφέρουν πληροφορίες που έρχονται από κορυφαία πηγή για το εμπάργκο της Μόσχας.

Η πληροφορία έρχεται από κορυφαία πηγή. Τι αναφέρει;

Ότι κατά τη χθεσινή επίσκεψη στην Αθήνα του Νο2 του ρωσικού οργανισμού που ασχολείται με τις πιστοποιήσεις εταιριών που εξάγουν προιόντα στην Ρωσία, αυτό που ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε είναι ότι «αργά ή γρήγορα» το εμπάργκο της Μόσχας στα ελληνικά προιόντα θα χαλαρώσει. Το συγκεκριμένο στέλεχος, στην πραγματικότητα, λειτούργησε ως προπομπός. Ηρθε στην χώρα μας για να εντοπίσει και να επιλέξει τις εταιρίες εκείνες οι οποίες πρώτες θα δουν τα προιόντα τους να ξαναπαίρνουν τον δρόμο για την Ρωσία.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι το ίδιο στέλεχος θα κάνει ανάλογες επισκέψεις σε Λευκωσία και Βουδαπέστη. Κι αυτό γιατί η Μόσχα έχει αποφασίσει να χαλαρώσει το εμπάργκο της στην τριάδα Ελλάδα - Κύπρος - Ουγγαρία. Και στις τρεις αυτές χώρες, οι Ρώσοι θέλουν να πιστοποιήσουν συγκεκριμένες εταιρίες τροφίμων γι' αυτό και έχουν κλείσει τα σχετικά ραντεβού.

Να σημειωθεί επίσης ότι η κυβέρνηση Μεντβέντιεφ αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία για έναν και μόνο σκοπό: Το τελευταίο διάστημα τα ράφια των μεγάλων καταστημάτων στη ρωσική πρωτεύουσα, αλλά και των malls έχουν ξεμείνει από προϊόντα.

Οι επιπτώσεις από το εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι Δυτικοί στη Ρωσία με αφορμή το Ουκρανικό ζήτημα, έχουν κάνει έντονη την παρουσία τους και αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος πλέον για τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τη διακυβέρνηση του.

Τέλος, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom, ο οποίος θα συναντηθεί με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αναφορικά με το θέμα του αγωγού που σχεδιάζεται να κατασκευασθεί για να προμηθεύει αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.

ZENITH