Skip to main content

Έκθεση ECA: Πόσο αναμένεται να αυξηθούν οι μισθοί το 2023- Η πρόβλεψη για την Ελλάδα

Η έκθεση της ECA International σημειώνει πώς μεταξύ των χωρών που είδαν μείωση μισθών το 2022 ήταν και η Ελλάδα. Τι εκτιμά για τη νέα χρονιά.

Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και σε βασικά προϊόντα αποτελούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ως εκ τούτου ο πληθωρισμός, που έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες, έχει πυροδοτήσει μια έντονη δυσαρέσκεια με την επικρατούσα πολιτικοοικονομική τάξη.

Ένα βασικό αίτημα από την πλευρά των εργαζομένων σε πολλές χώρες είναι η αύξηση του μισθού ώστε να περιοριστεί το αποτύπωμα της κρίσης του κόστους ζωής στα νοικοκυριά. Ωστόσο, τα πράγματα δεν αναμένεται να βελτιωθούν ικανοποητικά, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ECA International που καταλήγει πως οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να πλήξουν σημαντικά τις αυξήσεις των μισθών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2023. Εκτιμάει μάλιστα πως μόλις το 37% των χωρών παγκοσμίως θα καταγράψουν αύξηση στους πραγματικούς μισθούς (η αύξηση των ονομαστικών μισθών αφού αφαιρεθεί ο ρυθμός πληθωρισμού).

Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα

Όσον αφορά την Ελλάδα η ECA International σημειώνει πως ήταν ανάμεσα στις χώρες που το 2022 είδαν μείωση κατά 6,9% στους μισθούς σε πραγματικούς όρους.
Ωστόσο, εκτιμάει ότι το 2023 θα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα καταγράψουν αυξήσεις στους μισθούς σε πραγματικούς όρους. Συγκεκριμένα βλέπει αύξηση 0,3% στους πραγματικούς μισθούς.

Καλύτερο από το 2022 αλλά όχι καλό το 2023

«Η έρευνά μας δείχνει άλλη μια δύσκολη χρονιά για τους εργαζόμενους παγκοσμίως το 2023. Μόνο το ένα τρίτο περίπου των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα- που συλλέγει δεδομένα από 360 πολυεθνικές εταιρείες σε 68 χώρες και πόλεις- προβλέπεται να δουν αύξηση μισθών σε πραγματικούς όρους, αν και αυτό το ποσοστό είναι βελτιωμένο συγκριτικά με το 22% που παρουσίασαν αυξήσεις φέτος», σχολίασε ο Lee Quane.

Παγκοσμίως, η μέση αύξηση μισθού φέτος ήταν 4,0% και προβλέπεται να αυξηθεί στο 5% το 2023. Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται σημαντικά το 2022, το 78% των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα κατέγραψε πραγματική μείωση μισθών και καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν σημείωσε αύξηση του πραγματικού μισθού.

Παρόλο που η παγκόσμια κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί το επόμενο έτος με υψηλότερες αυξήσεις ονομαστικών μισθών και χαμηλότερο πληθωρισμό κατά μέσο όρο, εξακολουθεί να αναμένεται μείωση 0,5% σε πραγματικούς όρους.

Πηγή: Naftemporiki

ZENITH