Skip to main content

Ελ Εριάν: Η Ελλάδα θα πεταχτεί από το ευρώ λόγω ατυχήματος

Η Ελλάδα, στη κατάσταση που έχει περιέλθει, δε θα φύγει από το ευρώ μετά από συντονισμένες κινήσεις, αλλά μετά από ατύχημα, υποστήριξε ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

Η Ελλάδα, στη κατάσταση που έχει περιέλθει, δε θα φύγει από το ευρώ μετά από συντονισμένες κινήσεις, αλλά μετά από ατύχημα, υποστήριξε σε πρόσφατο άρθρο του στο Bloomberg ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

Ο Ελ Εριάν, σε προηγούμενο άρθρο του επιχείρησε μία αριθμητική απεικόνιση των ελληνικών σεναρίων. Με βάση εκείνα, έδινε ποσοστό 45% σε ακατάστατο συμβιβασμό, 10% να υπάρξει μια πραγματική πρόοδος και, ποσοστό 45% στη περίπτωση να ξεφύγουν τα πράγματα από έλεγχο.

Αυτή τη φορά ο Ελ Εριάν επανέρχεται με συνέντευξη στο Bloomberg TV και αναφέρει πως αυτό που διαφοροποιεί την τωρινή κατάσταση στην Ελλάδα από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν, είναι ότι έχουμε από τη μια μεριά μια συμφωνία, εάν και εφόσον επιτευχθεί, και από την άλλη ένα επαπειλούμενο ατύχημα.

«Η Ελλάδα, στη φάση που βρίσκεται, δεν θα φύγει από το ευρώ έπειτα από συντονισμένη προσπάθεια, αλλά από ένα ατύχημα. Όπως ακριβώς συνέβη στην Αργεντινή το 2001. Η Ελλάδα, απλώς, θα πεταχτεί έξω από το ευρώ και όχι γιατί θα το έχει αποφασίσει η ίδια ή η Γερμανία».

Εξηγώντας τη σκέψη του, ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή η χώρα χάνει τους θεσμικούς επενδυτές της που αρχίζουν να ρευστοποιούν τα ελληνικά ομόλογα που είχαν στη διάθεσή τους, η εκροή των καταθέσεων μεγαλώνει, ενώ και ο εκνευρισμός φουντώνει στην ΕΚΤ για τον παρεχόμενο ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. Αν περιοριστεί κι άλλο η ρευστότητα, τότε αποξηραίνεται το σύστημα. Βλέπουμε τι κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση με τα αποθεματικά των ταμείων, των κρατικών φορέων και των δήμων. Το επόμενο βήμα θα είναι να εκδώσει η Ελλάδα τα λεγόμενα IOUs. Κάπου εκεί θα συμβεί το λάθος που μπορεί να οδηγήσει στο ατύχημα και με τη σειρά του αυτό να προκαλέσει την ελληνική έξοδο».

Κατά τον Ελ Εριάν, το μοναδικό που μπορεί να σώσει την κατάσταση είναι να υπάρξει μια δομική αλλαγή πλεύσης στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της. Σε αντίθεση με πολλούς αναλυτές που σημειώνουν πως η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει και ταυτόχρονα να παραμείνει στο ευρώ, ο Ελ Εριάν σημειώνει πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.

ZENITH