Skip to main content

Εορτάστηκε η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης (φωτο)

«Η Εθνική Αντίσταση 1941-1944 ήταν αυθόρμητο, λαϊκό δημιούργημα και το Ελληνικό κίνημά της υπήρξε από τα πιο ρωμαλέα της Ευρώπης», είπε ο δήμαρχος.

Με πάσα τιμή εορτάσθηκε στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης το πρωί της Κυριακής 20/11 η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την καθιερωμένη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής οδού Λαγκαδά, για τη θυσία των ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΟΥΤΣΑ, ΕΥΘΥΜΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΕΡΑΜΙΔΑ, ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΟΥΡΑ, ΣΤΑΥΡΟ ΤΣΟΡΑΚΛΙΔΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΜΟΥΡΑ, ΓΕΩΡΓΙΟ ΝΑΛΜΠΑΝΤΙΔΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΑΠΤΑΛΙΔΗ, ΓΙΩΡΓΟ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ή ΦΡΙΓΚΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ή ΦΡΙΓΚΟΥ, ΖΑΦΕΙΡΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ή ΦΡΙΓΚΟΥ, ΜΙΧΑΛΗ ΛΕΩΝΤΣΙΝΗ, ΧΡΗΣΤΟ ΛΕΩΝΤΣΙΝΗ, ΚΩΣΤΑ ΞΕΠΑΠΑΔΑΚΗ, ΑΝΔΡΕΑ ΧΟΡΟΖΑΚΗ ΣΩΚΡΑΤΗ ΔΙΟΡΙΝΟ (εκτελέστηκε έξω από το Γεντί-Κουλέ) και ΓΙΑΝΝΗ ΝΟΜΙΚΟ μίλησε από το σολέα του Ιερού Ναού ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Ά Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Λάζαρος Κυρίζογλου. Στη συνεχεία πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Χώρο μνήμης του πρώην νεκροταφείου Αγίας Παρασκευής Αμπελοκήπων.

«Η Εθνική Αντίσταση 1941-1944», δήλωσε στην ομιλία του ο κ. Κυρίζογλου «ήταν αυθόρμητο, λαϊκό δημιούργημα και το Ελληνικό κίνημά της υπήρξε από τα πιο ρωμαλέα της Ευρώπης. Ο Ελληνικός λαός πολέμησε με αξεπέραστη γενναιότητα τον εχθρό και του προξένησε βαριές απώλειες. Μπορεί να υπήρχαν διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, είχαν όμως κοινό αντίπαλο. Τον κατακτητή. Πιστεύω, ότι θα δικαιώσουμε το σημερινό εορτασμό, εάν τη μέρα αυτή την καταστήσουμε αφετηρία μιας προσπάθειας, εμπνευσμένης από την ομοψυχία και θεμελιωμένης στην πίστη αλλά και στην πικρή πείρα του παρελθόντος.»

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε και κατέθεσε στεφάνι ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε και κατέθεσε στεφάνι ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησε και κατέθεσε στεφάνι ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Μήττας. Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Άννα Ευθυμίου, οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Βασίλειος Μανωλόπουλος, Οικονομικών κ. Μαρία Αποστολίδου, Πολιτισμού κ. Παύλος Κεσόγλου, Αθλητισμού κ. Εμμανουήλ Ιωαννίδης, Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού κ. Αγγελική Σεμερτζίδου, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Κυριακή Ζωναρέλη, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αμπελοκήπων κ. Ιωάννης Χαλκίδης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μενεμένης κ. Αναστασία Παληκαρίδου, ο Σύμβουλος Κοινότητας Αμπελοκήπων κ. Κωνσταντίνος Καραμπέρας, εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου και πλήθος κόσμου.

ZENITH