Skip to main content

Eurogroup: Ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων για να πάμε σε συμφωνία

Επιτάχυνση των ρυθμών για συνολική συμφωνία ζήτησαν Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου. «Ανεβάστε στροφές», το μήνυμα του Eurogroup.

Την ανάγκη επίτευξης μιας περιεκτικής συμφωνίας για την Ελλάδα, το ταχύτερο δυνατό, επανέλαβε σήμερα ο επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, στη Ρίγα της Λετονίας.

Όπως τόνισε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ, υπάρχουν ακόμη ουσιώδεις διαφορές για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της.

Υπογράμμισε, ακόμη, πως πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων που έχει ανάγκη η Ελλάδα. «Ο χρόνος περνά και πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Η ευθύνη ανήκει στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως, ο επικεφαλής του Eurogroup επισήμανε πως η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ωστόσο έχει  χαθεί χρόνος και η πρόοδος είναι περιορισμένη και όχι αυτή που θα επιθυμούσαν οι πιστωτές.

«Πρέπει να δούμε μια ολοκληρωμένη λίστα μεταρρυθμίσεων για να προχωρήσουμε σε μια συνολική συμφωνία (comprehensive deal)», είπε και πρόσθεσε πως η  κατάσταση θα επαναξιολογηθεί στο επόμενο Eurogroup, αυτό της 11ης Μαΐου.

Μοσκοβισί: Ανεπαρκής η πρόοδος, ανεβάστε στροφές

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μετά το πέρας της συνεδρίασης, με τον ίδιο να επισημαίνει την ανάγκη να επιταχυνθούν οι ρυθμοί και να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για συνολική συμφωνία, ενώ υπογράμμισε και αυτή της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των εταίρων της.

Όπως είπε, η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι περιορισμένη και μη επαρκής. Υπάρχουν διαφωνίες, γίνεται ανταλλαγή απόψεων, αλλά «έχουμε προχωρήσει λίγο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, ένα κομματι της ευθύνης βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία κάλεσε να ανεβάσει στροφές.

«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο», σημείωσε, «πρέπει να επιταχύνουμε από σήμερα, πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες, γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή, προκειμένου να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο, που είναι μια σταθερή και ευημερούσα Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη».

Τεταμένο το κλίμα για Βαρουφάκη

Εν τω μεταξύ, κατά τη διαδικασία των ερωτήσεων που ακολούθησε μετά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε να εννοηθεί ότι το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν τεταμένο.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν ο κ. Βαρουφάκης κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε ότι «έγινε μία κρίσιμη συζήτηση».

Ρέγκλινγκ: Χρήματα μόνο αν γίνουν μεταρρυθμίσεις

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι η χρηματοδότηση για την Ελλάδα είναι διαθέσιμη, «αλλά μόνο μέχρι το τέλος Ιουνίου και μόνο αν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις».

Ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παρακολουθείται στενά και ότι υπάρχει ένα πλαίσιο μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η Αθήνα αυτή τη στιγμή επωφελείται από τις εξαιρετικά πλεονεκτικές συνθήκες των δανείων του EFSF, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι δεν έχουν πληρωθεί τόκοι.

Προειδοποιήσεις για τα ενέχυρα των τραπεζών από Ντράγκι

Ερωτηθείς στην ίδια συνέντευξη Τύπου για το μέχρι πότε θα έχουν πρόσβαση οι ελληνικές τράπεζες στον ELA, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αποσαφήνισε πως ο έκτακτος μηχανισμός στήριξης θα δίνεται για όσο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και για όσο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ενέχυρα.

Προειδοποίησε, δε, πως η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από το PSI του 2012 «καταστρέφει» τα ενέχυρα των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, πρέπει να δοθεί βάρος σε τρία ζητήματα. Αφενός στο ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς να έχει καθοριστεί η διαδικασία, αφετέρου στο ότι στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής υπάρχει η ευελιξία της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Παράλληλα, σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα.

ZENITH