Skip to main content

Fed: Τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Η Federal Reserve προχώρησε στην τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να παραμένει σε υψηλά

Με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να παραμένει σε υψηλά 40 ετών παρά τις μέχρι τώρα "επιθετικές” κινήσεις αύξησης του κόστους δανεισμού, η Federal Reserve προχώρησε σήμερα στην τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να κάνει "μικρότερα βήματα" στις επόμενες συνεδριάσεις της ώστε να αποτυπωθεί "η σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής" έως τώρα.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αύξησε σήμερα τα αμερικανικά επιτόκια στο εύρος του 3,75%-4,00%, όπως ανέμεναν οικονομολόγοι και αναλυτές, που είχαν προεξοφλήσει ότι δεν έχει φτάσει ακόμη η στιγμή να σηκώσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το "πόδι από το γκάζι”.

Πρόκειται για την έκτη αύξηση επιτοκίων της Fed από τον Μάρτιο -οπότε ξεκίνησε ο τρέχον κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής με μια ήπια αύξηση κατά 25 μονάδες βάση- με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να έχει αυξήσει συνολικά τα αμερικανικά επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης (αύξηση 0,25% τον Μάρτιο, 0,50% τον Απρίλιο, 0,75% τον Ιούνιο, 0,75% τον Ιούλιο, 0,75% τον Σεπτέμβριο και επιπλέον 0,75% σήμερα).

Η αλλαγή ρητορικής είναι εμφανής και στην ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, όπου επισημαίνεται ο εξελισσόμενος αντίκτυπος που έχει προκαλέσει η ταχεία αύξηση των επιτοκίων αλλά και η πρόθεση της FOMC να αυξήσει τα επιτόκια σε ένα επίπεδο "αρκετά περιοριστικό ούτως ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου”.

Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μετά τη λήξη της τελευταίας διήμερης συνεδρίασης διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής της επανέλαβε ότι "οι επόμενες αυξήσεις θα είναι οι κατάλληλες”, ωστόσο πρόσθεσε ότι "για τον προσδιορισμό του μελλοντικού ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, η Επιτροπή (FOMC) θα λάβει υπόψη τη σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, τον καθυστερημένο αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις".

Η αλλαγή ρητορικής από τη FOMC καταδεικνύει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναγνωρίζει τις ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με τον ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της, τον αντίκτυπο που έχει στην αμερικανική και σε άλλες οικονομίες αλλά και τον κίνδυνο οι συνεχιζόμενες μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων να επηρεάσουν αρνητικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα ή να πυροδοτήσουν μια οικονομική ύφεση.

Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει επίσης ότι τα μέλη της FOMC παραμένουν "ιδιαίτερα προσεκτικά όσον αφορά τους κινδύνους του πληθωρισμού”, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του ασκούν πρόσθετες ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό και επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Ωστόσο, επαναλαμβάνει ότι στόχος της είναι η επίτευξη της μέγιστης απασχόλησης και η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% μακροπρόθεσμα, και ως εκ τούτου αποφάσισε να προχωρήσει σήμερα σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

H FOMC σημειώνει επίσης ότι θα συνεχίσει τη ποσοτική σύσφιξη, περιορίζοντας τον ισολογισμό της μέσω της μείωσης των διακρατούμενων ομολόγων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων, στο πλαίσιο του σχεδιασμού που ανακοίνωσε τον Μάιο.

 

ZENITH