Skip to main content

Φόβοι για default εντός της Ευρωζώνης

H ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο χρεοκοπίας εντός της ευρωζώνης, μελετώντας τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κίνησης.

Την προοπτική ενός default μέσα στην Ευρωζώνη εκτιμούν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι εξετάζει πλέον η Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες - που αυτή τη φορά δεν έρχονται από το Βερολίνο - η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης, η οποία θα δρομολογηθεί, κατά πάσα πιθανότητα μέσω της ελληνικής άρνησης να πληρώσει κάποια ή κάποιες από τις δόσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον η Ευρώπη δεν παρέμβει για να σώσει την κατάσταση, η Ελλάδα έχει περιθώριο μικρότερο των τριών εβδομάδων, για να διορθώσει το λάθος της, διαφορετικά θα κηρυχθεί σε πτώχευση από το Ταμείο.

Αυτό με τη σειρά του, θα έχει ως αποτέλεσμα να κινηθούν εναντίον της χώρας και όποιοι άλλοι τρίτοι έχουν ελληνικές οφειλές στα χέρια τους και η χώρα κατ' αυτόν τον τρόπο να μπει σε μια άνευ προηγουμένου περιδίνηση. Εννοείται ότι σε μια τέτοια περίπτωση, τα καμπανάκια συναγερμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χτυπήσουν κάτι παραπάνω από δυνατά κι ενδεχομένως εκεί να "ποντάρει" η ελληνική πλευρά, αν όντως έχει σκοπό να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Παρ' όλα αυτά και αυτή η κίνηση είναι πάρα πολύ υψηλού ρίσκου, καθώς υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο κάτι να πάει στραβά την τελευταία στιγμή και η χώρα να οδηγηθεί σε πτώχευση σχεδόν από ...αμέλεια.

ZENITH