Skip to main content

Φωτάκης: Μονόδρομος η σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στην έρευνα

Δημόσιο και ιδιώτες, μαζί σε ευκαιρίες αλλά μαζί και στα ρίσκα, τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας.

Της Άννης Καρολίδου

Οι συμπράξεις δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, θα πρέπει να αξιοποιηθούν και για την έρευνα και καινοτομία, στη βάση σαφών κανόνων έτσι ώστε να εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον αλλά με τρόπο που θα διατηρείται η αναγκαία ευελιξία για να μη προκληθεί ασφυξία στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Μάλιστα στο νέο νόμο για την έρευνα και την καινοτομία που θα κατατεθεί ως το τέλος του έτους, θα υπάρχει πρόβλεψη για την υποστήριξη, μέσω κινήτρων, της ιδιωτικής έρευνας, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, καθ. Κώστας Φωτάκης, ο οποίος απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που τέθηκαν στο 2ο συνέδριο για την «Εκπαίδευση, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», που πραγματοποιείται σήμερα με διοργάνωση του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας καιχoρηγό επικοινωνίας τη Voria.gr.

2ο συνέδριο για την «Εκπαίδευση, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα»

Τον κ. Φωτάκη όπως και την υφυπουργό. Μακεδονίας - Θράκης Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, οι εκπρόσωποι των διοργανωτών φορέων του συνεδρίου τους υποδέχθηκαν μεταφέροντας την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου για την εκκρεμότητα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη για άμεση κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, για μια συμφωνία που θα δώσει στη κυβέρνηση το χρόνο να διαμορφώσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα περιορίζει τη λιτότητα και να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της ΑΖΚ, Δημήτρης Λακασάς, μίλησε για παλινωδίες στις διαπραγματεύσεις και στις διακηρυγμένες κυβερνητικές θέσεις, που πλήττουν την οικονομία. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο για ανάπτυξη, δεν μπορούμε να παραμένουν σε στάση αναμονής, σε ένα «stand by mode».

Σε αυτό το πλαίσιο, της αναζήτησης μίας δυναμικής αναπτυξιακής πορείας, η Ελλάδα, θα πρέπει να επενδύσει στην Εκπαίδευση και όχι να μειώνει τα κονδύλια για την Παιδεία. «Εκπαίδευση, Καινοτομία, Επιχειρήσεις πρέπει να κάνουμε ολομέτωπη επίθεση κατά των αγκυλώσεων που εμποδίζουν την ανάπτυξη», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνο- Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος.

Οι τοποθετήσεις Φωτάκη, έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από το ακροατήριο, ειδικά όταν μίλησε για πίστη και στήριξη στην επιστημονική ποιότητα και αριστεία όπως και όταν είπε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η πολυδιάσπαση που υπάρχει σε ό,τι αφορά την έρευνα και την καινοτομία μεταξύ διαφορετικών υπουργείων ( πχ. Παιδείας, Οικονομίας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης).

«Το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι το πώς θα μεταφραστεί το ελληνικό προϊόν σε πλούτο και, το πώς ο πλούτος θα επιστρέφει στη κοινωνία», είπε ο υπουργός ο οποίος τόνισε ότι γι' τον ίδιο αλλά και βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, το μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα της χώρας είναι, το ανθρώπινο της κεφάλαιο.

Αυτό που προσπαθούν σε αυτή τη φάση στη κυβέρνηση, είναι , να απλοποιήσουν το υπερκανονιστικό πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ), που είναι «ασφυκτικοί έως και βλακώδεις κάποιες φορές».

Σύμφωνα με τον κ.Φωτάκη, με μόλις 1 δισ ευρώ διαθέσιμο για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα πρέπει οπωσδήποτε, δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα παρά η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτών, για την έρευνα και καινοτομία. Όταν τα projects  αφορούν κυρίως την αγορά τότε η συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου θα είναι μεγαλύτερη και, όταν η καινοτομία συνδέεται με επιστημονική έρευνα, τότε μεγαλύτερη συμμετοχή θα έχει το δημόσιο.

«Τέλος στις ιδεοληψίες, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας πρέπει να είναι μαζί στις ευκαιρίες, αλλά μαζί και στο ρίσκο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Για να υπάρξει αποτέλεσμα θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων. Η βόρεια Ελλάδα, θα πρέπει, τόνισε ο κ. Φωτάκης, να επεξεργαστεί 1-2 μεγάλες προτάσεις, κάτω από τις οποίες θα αγκιστρωθούν πιο ειδικές δράσεις.

Επίσης, η Ελλάδα θα πρέπει να δει πως θα μπορέσει να αξιοποιήσει το λεγόμενο πρόγραμμα Γιούνκερ, ακριβώς για την καινοτομική επιχειρηματικότητα και πρωτοβουλίες που θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη κάτι, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα, όπως λέχθηκε και τον  πρωθυπουργό.

Ο υπουργός μίλησε για νέα επιχειρηματική κουλτούρα, αλλά και κινητοποίηση της κοινωνίας που θα βάλει φραγμό στο brain drain και θα βοηθήσει στο brain circulation, καθώς μάλιστα τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα γερνούν και πρέπει να προσελκυσθεί νέο ερευνητικό προσωπικό.

Τέλος, αναφερόμενος στις προτάσεις της πρώην ΓΓΕΤ , είπε ότι θα προκηρυχθούν από τον Ιούνιο θα μετά, όταν θα δοθούν οι τελικές εγκρίσεις, ενώ θα προστεθεί και ένα νέο πρόγραμμα για την κινητροδότηση κατόχων μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών που θέλουν θα δραστηριοποιηθούν καινοτομικά.

Στη διοργάνωση του συνεδρίου ειδική αναφορά έγινε από την κ. Λίτσα Παναγιωτοπούλου, πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής του Ελληνο- Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στους στόχους των δράσεων του, που εστιάζεται σε ιδέες που μπορούν να είναι επιχειρηματικά εφαρμόσιμες, σε κλάδους που η Ελλάδα έχει σοβαρές αναπτυξιακές προοπτικές και, μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τον χαιρετισμό του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, μετέφερε ο ειδικός σύμβουλος του δήμου, Σίμος Μπεσανσόν, ο οποίος είπε μάλιστα ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης επεξεργάζεται μία πρόταση, που θα αφορά «Εκπαίδευση, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα» και, η οποία θα αγκαλιάζει όλους τους φορείς της πόλης, πανεπιστήμια, παραγωγικούς φορείς. Η πρόταση αυτή θα ανακοινωθεί στο επόμενο διάστημα.

Τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, εκπροσώπησε ο Θάνος Αλέξανδρος ο οποίος μίλησε για το πως έχει εντάξει η ΠΚΜ, στο στη νέα προγραμματική περίοδο την Έρευνα και τη Καινοτομία.

 

ZENITH