Skip to main content

Εκατοντάδες γκραφίτι και λίγος... τοίχος στο 1ο Δημοτικό Θεσσαλονίκης - Δείτε φωτογραφίες

Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με συνθήματα, μουντζούρες και γκραφίτι, τα οποία αλλοιώνουν την εικόνα ενός ιστορικού σχολικού συγκροτήματος

Εικόνες ντροπής αντικρίζουν καθημερινά τα μέλη της σχολικής κοινότητας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Κάθε σπιθαμή των εξωτερικών τοίχων είναι γεμάτη συνθήματα ποικίλου περιεχομένου, μουντζούρες και γκραφίτι, τα οποία αλλοιώνουν την εικόνα ενός ιστορικού σχολικού συγκροτήματος που στεγάζει το 1ο Δημοτικό και ένα Νηπιαγωγείο.

Ο αύλειος χώρος είναι περιφραγμένος ωστόσο οι βάνδαλοι τρυπώνουν κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών και εκτονώνουν τα... απωθημένα τους στους τοίχους.

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν έργα αναβάθμισης της αυλής, με την κατασκευή παιδικής χαράς, ενώ τοποθετήθηκαν και άλλα παιχνίδια και κατάλληλο δάπεδο, μια και φιλοξενεί παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείου.

Για μια ανοιχτή πληγή κάνει λόγο στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου.

«Αυτό το φαινόμενο των βανδαλισμών είναι μια ανοιχτή πληγή, δεν αφορά μόνο αυτό το σχολείο. Εμείς τα αποκαθιστούμε και τα βανδαλιζουν ξανά», λέει η αντιδήμαρχος.

Παράλληλα, σημειώνει ότι τα σχολεία έχουν φύλαξη κατά τη διάρκεια των μαθημάτων αλλά οι βανδαλισμοί γίνονται τη νύχτα. «Μπαίνουν μέσα βανδαλίζουν, καταστρέφουν τις εγκαταστάσεις, αφήνουν πίσω τους σκουπίδια, σπασμένα μπουκάλια κ.ά. Έχουμε καθημερινά τέτοια παράπονα από σχολεία. Το είπα και μετά τις καταστροφές στον Ευκλείδη. Αυτό για εμάς είναι μία τραγική καθημερινότητα», σχολιάζει.

Η κ. Κοσμοπούλου υπογραμμίζει ότι η μόνη λύση είναι η τοποθέτηση συναγερμών στους εξωτερικούς χώρους, όπως έγινε στον Ευκλείδη. Το θέμα είναι, όπως λέει, το τεράστιο κόστος για την τοποθέτηση καμερών και συναγερμών αλλά πέραν τούτου η ίδια επισημαίνει ότι «δεν μπορούν και τα σχολεία να μετατρέπονται σε φρούρια».

Αναφορικά με την αποκατάσταση τονίζει ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατόν με τα χρήματα και το προσωπικό που υπάρχει.

Για το συγκεκριμένο σχολείο δήλωσε ότι θα έρθει σε επαφή με τις τεχνικές υπηρεσίες και θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

 

ZENITH