Skip to main content

Grabi Smart Solutions: Ψηφιακά εργαλεία για τον αγρότη made in… Θεσσαλονίκη

Η εταιρεία ανέπτυξε λογισμικό για την πλήρη διαχείριση της άρδευσης και της λίπανσης που βοηθά στην εξοικονόμηση κόστους και τη βελτίωση της παραγωγής

Θέλει να δείξει στους αγρότες πως η τεχνολογία είναι πλέον μονόδρομος για τη δουλειά τους και πως η έξυπνη γεωργία μόνο οφέλη μπορεί να φέρει στην εξοικονόμηση του κόστους και τη βελτίωση της παραγωγής. Γι’ αυτό και η νεοσυσταθείσα start up Grabi Smart Solutions από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησε ένα λογισμικό για την πλήρη διαχείριση της άρδευσης και της λίπανσης, το οποίο βοηθά τους αγρότες να έχουν μέσω αισθητήρων που εγκαθίστανται στο χωράφι πλήρη εικόνα των αναγκών άρδευσης και λίπανσης, αλλά και των καταναλώσεών τους.

Μάλιστα, η Grabi Smart Solutions κατασκευάζει και το αναγκαίο hardware, τους αισθητήρες και τις συσκευές που τους υποδέχονται –από αισθητήρες ανέμου και βροχής μέχρι υγρασίας, θερμοκρασίας, και στάθμης νερού- που βοηθούν μετά τη σχετική ανάλυση των δεδομένων σε μια cloud πλατφόρμα στη βέλτιστη διαχείριση των εργασιών, άρα και στην επιθυμητή εξοικονόμηση κόστους. Έτσι, αν για παράδειγμα το έδαφος είναι υγρό, ο αγρότης δεν χρειάζεται να ποτίσει, αν βρέχει, είναι άσκοπο να ραντίσει και για όλα αυτά ενημερώνεται χωρίς να επισκέπτεται συνεχώς την καλλιέργειά του, αποφεύγοντας παράλληλα περιττές εργασίες. Η σχετική εφαρμογή, η οποία είναι διαθέσιμη στο Google Play και στο App Store, προσφέρει συνεχείς ενημερώσεις δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, αναλυτικά γραφικά για παλαιότερα δεδομένα, πληροφόρηση που προσαρμόζεται σε κάθε συσκευή, αλλά και τη δυνατότητα κατάρτισης προγράμματος από τον χρήστη.

Η Grabi Smart Solutions μπορεί επίσης να προσφέρει custom made λύσεις στον αγρότη-πελάτη, ανάλογα με τις ανάγκες του.

Επόμενοι σταθμοί κατασκευές και βιομηχανία

Η start up από τη Θεσσαλονίκη είναι δημιούργημα του Δημήτρη Γιαννόπουλου, με σπουδές οικονομικών, και του Λευτέρη Νικολαΐδη, ηλεκτρονικού με εξειδίκευση στον προγραμματισμό. Ξεκίνησε δε τη δράση της από τη γεωργία λόγω της εμπειρίας και του γνωστικού υπόβαθρου του ενός από τους δημιουργούς της, του Δημήτρη Γιαννόπουλου, ο οποίος μέσα από την οικογενειακή εταιρεία με γεωργικό εξοπλισμό, Αρδευτική, είχε από νωρίς καταλάβει τις ανάγκες του αγρότη, αλλά και τις συνεχείς αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στον αγροτικό κλάδο. Από παιδί άλλωστε ακολουθούσε τον πατέρα του στις εκθέσεις και μάθαινε για ό,τι νεότερο κυκλοφορούσε στο πεδίο του πρωτογενούς τομέα, ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε ενεργά με την οικογενειακή επιχείρηση.

Μετά τη γεωργία στα σχέδια της Grabi Smart Solutions είναι να επεκταθεί με τα εργαλεία του Internet of Things στην εξ αποστάσεως διαχείριση συσκευών τόσο στις κατασκευές-κτίρια όσο και στη βιομηχανία. Ο σκοπός αυτός δηλώνεται άλλωστε και στο όνομά της, Gr (ελληνικό και πράσινο), a-agriculture (γεωργία), b-build (κατασκευή), i-industrial (βιομηχανικό). Μάλιστα, στις κατασκευές σχεδιάζει να εστιάσει σε AIRBNB, ξενοδοχεία και γραφειακούς χώρους.

Στα μακροπρόθεσμα πλάνα της είναι η ανάπτυξη και στο εξωτερικό με νέα εργαλεία που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των αγροτών και όχι μόνο.

«Συχνά ο αγρότης δεν αντιλαμβάνεται τι ξοδεύει για την παραγωγή του. Η προσπάθειά μας είναι να τον πείσουμε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία και είμαστε αισιόδοξοι πως θα πιάσει τόπο. Το βλέπουμε ειδικά σε όσους ασχολούνται με δυναμικές καλλιέργειες. Εμείς προσφέρουμε στον αγρότη τη δυνατότητα να προγραμματίσει καλύτερα τις εργασίες του και να καθορίσει την πορεία των καλλιεργειών του» λέει στη Voria ο Δημήτρης Γιαννόπουλος.

ZENITH