Skip to main content

«Η πολεμική βιομηχανία έχει μέλλον», τονίζει ο Μπεγλίτης

Αμυντικές βιομηχανίες του Νομού Μαγνησίας και το 304 Προκεχωρημένο εργοστάσιο βάσης επισκέφτηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτης.
Αμυντικές βιομηχανίες του Νομού Μαγνησίας και το 304 Προκεχωρημένο εργοστάσιο βάσης επισκέφτηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης. Επίσης, είχε ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων στρατιωτικών μονάδων αμυντικής βιομηχανίας της περιοχής.

Σε δηλώσεις του μετά τις επισκέψεις τόνισε: «Οι αμυντικές βιομηχανίες συντελούν στην ανάπτυξη μέσα από τη συμμετοχή τους στο εθνικό εισόδημα και μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η πολεμική βιομηχανία στην Ελλάδα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχει μέλλον, υπό ορισμένες όμως προϋποθέσεις, όπως να αποκτήσει ο αμυντικός τομέας εξωστρέφεια, να ξαναβρεί τη χαμένη του ανταγωνιστική δύναμη, να ενσωματώσει τεχνολογία και τεχνογνωσία και να επενδύσει νέους δυναμικούς τομείς».

Επεσήμανε, ακόμη, πως μπορούν να συνυπάρξουν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας: «Για μας ο δημόσιος και ο ιδιωτικός δεν πρέπει να έχουν ανταγωνιστικές σχέσεις. Μπορούν και πρέπει να έχουν συμπληρωματικές σχέσεις προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, της εθνικής άμυνας, της τοπικής ανάπτυξης του νομού και της περιφέρειας».

Στον χαιρετισμό του, ο νομάρχης Μαγνησίας κ. Παπατόλιας σημείωσε πως οι μονάδες που συνδέονται με τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας αποτελούν σημαντικότατο κομμάτι της βιομηχανικής βάσης του Νομού Μαγνησίας.

Χαρακτήρισε άμεση προτεραιότητα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης την ενίσχυση της βιωσιμότητας των βιομηχανικών μονάδων της περιοχής, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι τοπικές βιομηχανίες, που συνδέονται με τον αμυντικό τομέα, αντιμετωπίζουν, σήμερα, μια σειρά σοβαρών προβλημάτων, που επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγική δυναμική τους, για την επίλυση των οποίων απαιτείται η βούληση και η ενεργοποίηση της κεντρικής διοίκησης. Ειδικότερα, δε, στις σύγχρονες συνθήκες οικονομικής κρίσης, τα προβλήματα αυτά δρουν ακόμα πιο ανασταλτικά στην τοπική ανάπτυξη και την απασχόληση».

Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος Απόστολος Παπαδούλης επεσήμανε: «Όλη η συζήτηση περιστρέφεται στο πώς οι τοπικές βιομηχανίες θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις προμήθειες των αμυντικών συστημάτων της χώρας. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, αλλά μέχρι στιγμής η αξιοποίηση της δυνατότητας αυτής είναι πάρα πολύ μικρή. Οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης αξιοποιούν την εγχώρια παραγωγή τους σε οπλικά συστήματα σε ποσοστό 70%, ενώ η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει το 2%».

Ο κ. Παπαδούλης επεσήμανε πως υπάρχει η δυνατότητα το ποσοστό αυτό να μεγαλώσει, αφού υπάρχει η υποδομή, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν παράλληλα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Διαμαρτυρία εργαζομένων της ΜΕΤΚΑ

Τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτη περίμεναν έξω από το συνεδριακό κέντρο όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα εργαζόμενοι στη βιομηχανία ΜΕΤΚΑ, οι οποίοι και διαμαρτυρήθηκαν για την απόλυση τριών συναδέλφων τους.

Ο κ. Μπεγλίτης συνομίλησε μαζί τους για αρκετή ώρα και τους υποσχέθηκε πως θα δει άμεσα το θέμα σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

ZENITH