Skip to main content

Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από την πόλη της Χερσώνας - Καταστρέφονται γέφυρες (vids)

Σοϊγκού και Σουροβίκιν ανακοίνωσαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού και τη Χερσώνα

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διέταξε σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού, υπό την απειλή της αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων που αναμένετο στην πόλη της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία.

Αυτή η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια από τις πιο σημαντικές υποχωρήσεις της Ρωσίας και μια πιθανή καμπή στον πόλεμο έπειτα από εννέα μήνες μαχών, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων που πολεμούν στην Ουκρανία, παραδέχθηκε ότι πρότεινε να μετατοπιστούν οι ρωσικές αμυντικές γραμμές στην ανατολική όχθη του Δνείπερου ποταμού, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν προβλήματα τροφοδοσίας και ότι, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να κρατήσουν την πόλη της Χερσώνας.

«Θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας και θα διασφαλίσουμε τη μαχητική ικανότητα των μονάδων μας. Το να κρατάμε δυνάμεις στη δυτική όχθη (σ.σ. του ποταμού Δνείπερου) είναι μάταιο. Μερικές από αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα μέτωπα», συνέχισε ο Σουροβίκιν, ενώ ο Σοϊγκού από την πλευρά του δήλωνε ότι συμφωνεί με τον Ρώσο στρατηγό.

Ουκρανικές πηγές υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι είναι ακόμη νωρίς για να μιλάμε για πλήρη αποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα καθώς ρωσικές δυνάμεις παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον Μιχαήλο Ποντόλιακ, κορυφαίο σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «θα έχει νόημα να μιλήσουμε για ουκρανική υποχώρηση όταν η ουκρανική σημαία κυματίσει και πάλι στην πόλη της Χερσώνας».

Ρωσικοί λογαριασμοί στο Telegram παρουσιάζονται, πάντως, να επιβεβαιώνουν την είδηση της ρωσικής αποχώρησης από τη συγκεκριμένη πόλη, ενώ το πρακτορείο Reuters κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «μεγάλη υποχώρηση» από την πλευρά των Ρώσων.

Υπενθυμίζεται ότι η Χερσώνα ήταν επί της ουσίας η πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που είχε περάσει υπό ρωσική κατοχή τον περασμένο Μάρτιο, μόλις λίγες ημέρες έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία της 24ης Φεβρουαρίου, με τις ρωσικές δυνάμεις τότε να εισβάλλουν εκεί από την γειτονική Κριμαία. Η Χερσώνα είναι όμως παράλληλα και η πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας τη μονομερή προσάρτηση της οποίας στη Ρωσική Ομοσπονδίας ανακοίνωσε προ εβδομάδων, πίσω στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Χερσώνα έχει στρατηγικά κρίσιμη θέση στον χάρτη, βορείως της Κριμαίας και ανατολικά της Οδησσού. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η απώλειά της αποτελεί ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη για τη Ρωσία.

Καταστρέφονται γέφυρες

Πληροφορίες από την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες ανέφεραν ότι οι Ρώσοι καταστρέφουν γέφυρες στο οδικό δίκτυο των κατεχόμενων περιοχών, για να εμποδίσουν την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων. Άλλες πληροφορίες ήθελαν μονάδες του ρωσικού στρατού στην περιοχή να έχουν υποστεί βαρύτατες απώλειες, που σχεδόν τις αποδιοργάνωσαν.

Τις τελευταίες εβδομάδες η αντεπίθεση των Ουκρανών διεξαγόταν σε πιο αργούς ρυθμούς, αλλά και η Ρωσία δυσκολευόταν να εξασφαλίσει τις γραμμές ανεφοδιασμού γιατί η Ουκρανία είχε καταστρέψει με το πυροβολικό γέφυρες επί του Δνείπερου. Παράλληλα, η Ρωσία είχε μετακινήσει από την πόλη με πλοία χιλιάδες αμάχους, μια κίνηση που η Ουκρανία χαρακτήρισε εξαναγκασμό σε εξορία.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μόλις ώρες από την είδηση για τον θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα του διορισμένου αναπληρωτή διοικητή της Χερσώνας, Κίριλ Στρεμούσοφ, σε συνθήκες ασαφείς αν όχι και ύποπτες. Μόλις πριν από έξι ημέρες έλεγε ότι είναι «αρκετά πιθανό» ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα διέσχιζαν τον ποταμό, δηλαδή θα υποχωρούσαν.

Πλήγμα για τον Πούτιν

Η νίκη στην περιοχή της Χερσώνας ήταν και παραμένει ένας από τους μεγάλους στόχους της Ουκρανίας κατά την αντεπίθεση που εξαπέλυσε από τις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν η φθινοπωρινή λάσπη και ο χειμώνας δυσκολέψουν τις επιχειρήσεις.

Ήδη δυτικά μέσα ενημέρωσης, όπως ο Guardian, μιλούν για «ταπεινωτική ήττα» για τη Μόσχα και για τον ίδιο τον Σουροβίκιν που διορίστηκε πριν από ένα μήνα για να φέρει επιτυχίες την ώρα που η πίεση της Ουκρανίας είχε αυξηθεί.

Αλλά, περισσότερο ίσως, είναι και ένα πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, που πριν από λίγες εβδομάδες είχε υπογράψει την προσάρτηση της επαρχίας της Χερσώνας στη Ρωσία «για πάντα», έπειτα από δημοψηφίσματα που καταδίκασε η διεθνής κοινότητα.

Πηγή: Reuters, BBC, Guardian

ZENITH