Skip to main content

Οικονόμου από Θεσσαλονίκη: Διερεύνηση σε βάθος όλων των καταγγελιών για την «Κιβωτό»

«Θα γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι σε δομές αλλά οι γενικεύσεις είναι επικίνδυνες και μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα»

Τη διαβεβαίωση ότι η υπόθεση των σοβαρών καταγγελιών σε βάρος της Κιβωτού του Κόσμου θα διερευνηθεί σε βάθος τόσο από τις δικαστικές αρχές, όσο και από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που πραγματοποίησε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε η θητεία νέου διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης, που ανακοινώθηκε  από  την  κυβέρνηση, θα  έχει διάρκεια το πολύ έναν χρόνο. 

Διαβάστε: Το νέο ΔΣ της «Κιβωτού του Κόσμου» - Πρόεδρος η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, όλα τα ονόματα

Σε ερώτηση της Voria.gr αν θα διερευνηθούν όλες οι δραστηριότητες της Κιβωτού, με δεδομένο ότι ο πατέρας Αντώνιος είχε ανακοινώσει τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα ανοίξει σπίτι της οργάνωσης στο Νέο Ρύσιο, αλλά και άλλες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον κρίσιμο τομέα της προστασίας των παιδιών, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως θα γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι που χρειάζονται, τόνισε όμως ότι οι γενικεύσεις είναι επικίνδυνες και μπορεί δυνητικά να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα.

«Είμαστε μπροστά σε κάποιες καταγγελίες σοβαρές, κρίσιμες, που αφορούν ένα ευαίσθητο θέμα που είναι τα παιδιά. Όλες οι αρμόδιες αρχές κατά τον λόγο της αρμοδιότητάς τους θα πρέπει να διερευνήσουν σε απόλυτο βάθος την υπόθεση αυτή. Η διοίκηση που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα διοίκηση της Κιβωτού, θα βρεθεί αντιμέτωπη με όλα αυτά τα ζητήματα και του προγραμματισμού που υπήρχε, αλλά και της συνέχισης της λειτουργίας της δομής προς όφελος των παιδιών. Αυτός ήταν και ο λόγος που πήραμε την απόφαση αυτή. Από εκεί και πέρα θεσμικά έχουμε προβλέψει διάφορους τρόπους συνεργασίας, ελέγχους με ΜΚΟ και κυβερνητικούς φορείς συμμετέχουν στο πλαίσιο της προστασίας των παιδιών, είτε με τη φιλοξενία, είτε με άλλες δράσεις. Ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες ελέγχου κυρίως από τις περιφέρειες και την αυτοδιοίκηση. Είναι ένα κομμάτι που συνεχώς πρέπει να συγκεντρώνει την προσοχή μας και πρέπει να βελτιώνεται στο γενικότερο πλαίσιό του. Είναι σημαντικό όμως να τηρούμε, να σεβόμαστε μία συγκεκριμένη κρίσιμη ισορροπία. Οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας προφανώς και μας σοκάρουν όλους. Δεν πρέπει αυτό όμως ούτε να μας οδηγεί σε βασικά συμπεράσματα, ούτε σε επικίνδυνες γενικεύσεις. Στον κόσμο του εθελοντισμού υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αφιερώσει ζωή στην παιδική προστασία, έχουν σώσει παιδιά και ανθρώπινες ζωές, έχουν αποτρέψει ανθρώπινες τραγωδίες, που τους οφείλουμε τον σεβασμό και την αναγνώρισή μας. Παντού στον κόσμο ο εθελοντισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παιδική προστασία. Κανένα κράτος δεν μπορεί να αναλάβει συνολικά το βάρος της διαχείρισης αυτού του ευαίσθητου θέματος. Από την άλλη πρέπει να είμαστε άτεγκτοι, αυστηροί απέναντι στην οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά κακοποίησης ανθρώπων και ιδιαίτερα παιδιών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει επιδείξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα θέματα των δικαιωμάτων και της προστασίας των παιδιών, κάτι που, όπως είπε, αντιλαμβάνεται η κοινωνία, «γι' αυτό τα στόματα ανοίγουν. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σπάσει όλα τα αποστήματα και να συγκρουστεί, αλλά με τρόπο θεσμικό και τόνισε ότι «χρειάζεται να αποφύγουμε τις εύκολες κραυγές» και να μην μηδενίζουμε τα πάντα χωρίς στοιχεία.

ZENITH