Skip to main content

Ηχηρό «όχι» στην κυβέρνηση από δήμους και περιφέρειες για τα διαθέσιμα

Πόλεμος ανάμεσα στους αυτοδιοικητικούς και την κυβέρνηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ ζητούν άμεσα συνάντηση με Τσίπρα. Σε συμφωνία με τους θεσμούς η σκούπα στα διαθέσιμα.

Δεν δίνουμε τα αποθεματικά μας, διαμηνύουν περιφερειάρχες και δήμαρχοι, με τη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Οι περιφερειάρχες ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως μέχρι τότε δεν θα μεταφέρουν κανένα ποσό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο ψήφισμα του ΔΣ της ΚΕΔΕ ζητείται η άμεση απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ζητεί ακόμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως μέχρι τότε δεν θα μεταφέρουν κανένα ποσό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ΚΕΔΕ καταγγέλλει ως απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ και ζητεί ειλικρινή διάλογο για να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις.

Παράλληλα, κρίνει ως μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε ο κ. Μάρδας, για αυτό καλεί «την κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την ΠΝΠ. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος».

Η ΚΕΔΕ ακόμη καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η ΠΝΠ, «γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους».

Παράλληλα καλεί τους δήμους όλης της χώρας σε κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, με έναρξη από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι περιφερειάρχες

Πρόθυμοι να συνδράμουν, αλλά αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες,, δηλώνουν οι περιφερειάρχες και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το ζήτημα των διαθεσίμων λόγω της «σοβαρότητας του ζητήματος».

Μετά το έκτακτο ΔΣ η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«H αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας.

»Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα.

»Είναι αντίθετη όμως σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

»Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό οι Περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός, μετά τη λήξη της σύσκεψης δήλωσε: «Η Αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλλει στις ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητη η συνεργασία με την κυβέρνηση. Ωστόσο, η ΕΝΠΕ θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος και θα συνδράμει στον αγώνα, αντιδρώντας ανάλογα. Από την άλλη, είμαστε αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της Αυτοδιοίκησης, όπως οι ΠΝΠ. Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, ζητάμε άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα. Μέχρι να γίνει η συνάντηση, οι περιφέρειες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διάθεσιμα όπως ορίζει η ΠΝΠ» υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός.

Σε συμφωνία με τους θεσμούς η σκούπα στα διαθέσιμα

Την ώρα που η ΠΝΠ προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας,  η ΕΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την μεταφορά των διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου, δήμων και περιφερειών στην ΤτΕ.

«Η υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης αποτελεί πάγιο αίτημα των θεσμών και είμαστε ικανοποιημένοι από την κίνηση της κυβέρνησης. Ανάλογες ρυθμίσεις προβαίνουν και άλλα κράτη-μέλη όπως π.χ. η Ολλανδία», είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος.

Σημειώνεται πως η ΠΝΠ της κυβέρνησης, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε δήμους και περιφέρειες, προγραμματίζεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

 

Μάρδας: Είμαστε σε μετάθεση πληρωμών

Νωρίτερα, στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω οργισμένων αντιδράσεων από δημάρχους και εκπροσώπους εργαζομένων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας είχε  διευκρινίσει πως ο εσωτερικός δανεισμός της κυβέρνησης θα διαρκέσει για τουλάχιστον δύο μήνες. Αυτή του η δήλωση που προκάλεσαε νέο κύμα αντιδράσεων με κάποιους δημάρχους να φωνάζουν «τα λεφτά είναι δικά μας και θα τα κάνουμε ό, τι θέλουμε» - δείτε αναλυτικά για την τοποθέτηση του κ.Μάρδα εδώ.

«Δεν έχουμε μπει σε στάση πληρωμών αλλά σε μετάθεση πληρωμών ως κράτος. Έχουμε κάποια απρόσμενα γεγονότα στο σκέλος των εσόδων της χώρας», σημείωσε ο κ. Μάρδας απαντώντας στο ερώτημα των δημάρχων ποια είναι η έκτακτη ανάγκη έκδοσης της ΠΝΠ. «Η τροπολογία χρειάζεται σχετικό νομοσχέδιο για να κατατεθεί και κάτι τέτοιο δεν υπήρχε αυτές τις μέρες», ανέφερε.

«Όλα μαζί τα ρευστά διαθέσιμα των φορέων γενικής κυβέρνησης -μαζί και των δήμων- είναι 5,5 έως 6 δισ. ευρώ» και «στην ΤτΕ θα μεταφερθούν 2-2,5 δισ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Μάρδας.

ZENITH