Skip to main content

Καλό… καλοκαίρι για τα Τέμπη

Χρονοδιάγραμμα 16 εβδομάδων για την ολοκλήρωση των εργασιών που απαιτούνται, προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στα Τέμπη, δίνει η εταιρεία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ, καθιστώντας απίθανη την
«Κόκκινο πανί» για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Πιερίας έχουν καταστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών λόγω της τραγικής, όπως καταγγέλλεται, ατολμίας που επιδεικνύουν στο να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά το θέμα της κοιλάδας των Τεμπών, η οποία εξακολουθεί και παραμένει αδιάβατη επί μήνες.

Η ταλαιπωρία, μάλιστα, φαίνεται πως θα έχει και συνέχεια, καθώς για να ανοίξει και να δοθεί σε κυκλοφορία πάλι η οδική δίοδος, δεν αποκλείεται να χρειαστεί να πιάσουμε ακόμη και τις αρχές του καλοκαιριού.

Το κλίμα ήταν έτσι κι αλλιώς βαρύ όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς οι ζημίες στις τοπικές επιχειρήσεις και κυρίως στα εστιατόρια, στα καφέ, στα ξενοδοχεία αλλά και στους ξενώνες του νομού είναι ανυπολόγιστες και, εκτός από τις χρηματικές απώλειες, αποτυπώνονται και στην ανεργία που κινείται σε ανοδική πορεία στην περιοχή. Παρόλα αυτά οι κάτοικοι του νομού, με καλή προαίρεση έκαναν υπομονή, βασιζόμενοι και στις εξαγγελίες του υπουργείου ότι η κοιλάδα θα ανοίξει πριν το Πάσχα.

Ο «κόμπος», ωστόσο, «έφθασε στο χτένι» πριν περίπου 10 ημέρες, όταν κι επίσημα διαπιστώθηκε ότι οι εκτιμήσεις αυτές του υπουργείου, βάσει της λογικής, πόρρω  απέχουν από την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί πως η τοπική κοινωνία εμπαίζεται.

Τη «σπίθα» της αμφισβήτησης, σε σχέση με τις κυβερνητικές προθέσεις, την έκανε «φωτιά» ένα έγγραφο που (έχει στην κατοχή της η Voria.gr, με αριθμό πρωτοκόλλου 1803 και) παρέλαβε ο Δήμος Ανατολικού Ολύμπου από την ανάδοχο του έργου εταιρεία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ. Στη συγκεκριμένη επιστολή, που έχει αποδέκτη το Δήμαρχο Αν. Ολύμπου κ. Δ. Αρωνιάδη και ημερομηνία 1η Μαρτίου, η κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει τις εργασίες αποκατάστασης της κοιλάδας των Τεμπών δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών, καθώς καθιστά σαφές ότι «οι εργασίες ασφαλούς αποκατάστασης και σταθεροποίησης των πρανών στην Κοιλάδα των Τεμπών έχουν ξεκινήσει από τις 25 Ιανουαρίου 2010, με εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα 16 εβδομάδων».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για να πάψει να είναι «κομμένη» η Ελλάδα στα δύο, δεν αποκλείεται τελικά να χρειαστούν 4 μήνες εργασιών, αρχής γενομένης από τα τέλη Ιανουαρίου 2010. Όπερ εστί μεθερμηνεύομενο, ότι χάνεται η προοπτική να δουλέψουν επιτέλους οι τοπικές επιχειρήσεις στις εορτές του Πάσχα και καλό… καλοκαίρι.

Στο ίδιο έγγραφο η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ υποστηρίζει, επίσης, ότι «ο χρόνος που απαιτείται για τα έργα προσδιορίστηκε από ξένους και Έλληνες  ειδικούς – μηχανικούς γεωλόγους κλπ- οι οποίοι έλαβαν υπόψη τους σειρά παραγόντων –συμπεριλαμβανομένης και της ασφάλειας ζωής των αλπινιστών που εκτελούν τα έργα. Τούτη τη στιγμή (25 Ιανουαρίου του 2010)» συνεχίζει η κατασκευαστική εταιρία, «εργάζονται στα Τέμπη 32 ειδικοί Ελβετοί αλπινιστές της Geobrugg, με προοπτική να γίνουν 40 έως το τέλος της εβδομάδας, καθώς και 2 εμπειρογνώμονες γεωλόγοι της ελβετικής εταιρείας Geotest και άλλα 20 άτομα βοηθητικό προσωπικό».

Όσον αφορά στις εργασίες που εκτελούνται στην περιοχή, αναφέρεται ότι αυτές περιλαμβάνουν:

•    την αποκόλληση των ασταθών βράχων με μηχανικά μέσα, αλλά και χειρωνακτικά – το ξεσκάρωμα δηλαδή,
•    τη σταθεροποίηση των βράχων με τη χρήση μεγάλων καρφιών (μήκους 5 μέτρων) και αγκυρίων
•    τη χαρτογράφηση των πρανών κατά τη διάρκεια της αποκόλλησης
•    την εγκατάσταση των προστατευτικών φρακτών και δικτύων και
•    την αποκατάσταση της οδού.

«Όπως γίνεται αντιληπτό, το ΄΄καθάρισμα΄΄ του δρόμου από τους όγκους που έπεσαν, αλλά και από τους βράχους που ξεσκαρώνονται, καθώς και η αποκατάστασή τους δεν μπορεί να γίνει, αν δεν ολοκληρωθούν οι εργασίες που περιγράψαμε παραπάνω», σημειώνει η εταιρεία και κλείνει την επιστολή της με την επισήμανση ότι «όλες οι εργασίες που γίνονται στο έργο παρακολουθούνται καθημερινά και συνεχώς τόσο από τον ανεξάρτητο μηχανικό, όσο και από τον εκπρόσωπο του κράτους, που είναι η Εγνατία Οδός ΑΕ. Οπότε, δεν είναι δυνατή καμία απόκλιση από τις μελέτες και τις προδιαγραφές».

Στην ολιγωρία που έχει παρατηρηθεί στο θέμα των Τεμπών αναφέρθηκε χθες και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι «πέντε μήνες μετά τις βραχοπτώσεις και το έργο της αποκατάστασης δεν έχει ολοκληρωθεί. Το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνει. Άλλος λέει τον Ιούνιο, άλλος τον Ιούλιο και άλλος το Σεπτέμβριο…».

ZENITH