Skip to main content

Κρίσιμο το επόμενο 24ωρο για τον Έβρο

Σε επιφυλακή παραμένουν οι αρμόδιες υπηρεσίες που παρακολουθούν την πορεία της στάθμης των υδάτων στους ποταμούς Έβρο και Άρδα, στο νομό του Έβρου.
Σε επιφυλακή παραμένουν οι αρμόδιες υπηρεσίες που παρακολουθούν την πορεία της στάθμης των υδάτων στους ποταμούς Έβρο και Άρδα, στο νομό του Έβρου.

Ήδη έχουν εκκενωθεί το χωριό Λάβαρα, καθώς και ο οικισμός Πόρου, λίγοέξω από τις Φέρες, μετά τη θραύση αναχώματος στην περιοχή του Πετάλουκαι έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία οχημάτων και αυτοκινήτων στηνπεριοχή. Σύμφωνα με τον νομάρχη Έβρου, Νίκο Ζαμπουνίδη, έχει πλημμυρίσειτο Πραγγί και όλα τα παραποτάμια αγροκτήματα σε Διδυμότειχο, Ισαάκιο,Ψαθάδες, Αμόριο, Κορνοφωλιά και Λάβαρα.

Υπό την απειλή τωννερών βρίσκεται και το Πύθειο, καθώς και οι παραποτάμιοι οικισμοί τηςΒύσσας, των Καστανεών και του Πραγγίου. Το απόγευμα της Τρίτης ανάχωμαστον κάμπο της Ορεστιάδας υπερχείλισε σε δύο σημεία, ενώ τα νεράέφτασαν ακόμη και τα 6,9 μέτρα.

Η επόμενη μεγάλη δοκιμασία για το νομό και τα αναχώματα της περιοχής αναμένεται το επόμενο 24ωρο με τις αναμενόμενες ποσότητες υδάτων από τονποταμό Αρδα εξαιτίας των χιονιών που λιώνουν στον ορεινό όγκο της Βουλγαρίας.

Στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, έχουν αναπτυχθεί η 2η και η 4η ΕΜΑΚ, καθώς και τρία ειδικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μαζί με οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τα μέτρα επικεντρώνονται στην ενίσχυση των αναχωμάτων.

Παράλληλα, οργισμένοι εμφανίζονται οι κάτοικοι του νομού, καταγγέλλοντας την αδιαφορία της πολιτείας, καθώς εδώ και δεκαετίες παραμένουν στα χαρτιά οι δεσμεύσεις για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων.

Ήδη, οι εκτιμώμενες πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις από τον ΕΛΓΑ υπολογίζονται σε 150.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 65.000 στρέμματα είναι σπαρμένα με διάφορα αγροτικά προϊόντα, ενώ η ζημιά στην αγροτική οικονομία της περιοχής αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 εκατ. ευρώ.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, δεσμεύθηκε ότι μόλις το φαινόμενο ολοκληρώσειτον καταστροφικό του κύκλο δεν θα υπάρχει καμία καθυστέρηση στην έκδοσητων κοινών υπουργικών αποφάσεων που είναι απαραίτητες για ναδρομολογηθούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων.

Σε ό,τι αφορά στις καλλιέργειες, θα γίνει η αποτίμηση της κατάστασηςαπό τις αρμόδιες υπηρεσίες, κι όσες καλλιέργειες εντάσσονται στονκανονισμό του ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, ενώ όσες δενεντάσσονται, μέσω της διαδικασίας των ΠΣΕΑ.

Για τις ζημιές σε υποδομές, σύμφωνα με τον κ. Ντόλιο, αναζητούνταιπηγές χρηματοδότησης, που δεν είναι άλλες από το ΠΕΠ, το ΕΣΠΑ και τιςδημόσιες επενδύσεις.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε την υπογραφή Κοινής ΥπουργικήςΑπόφασης, σε δεύτερο χρόνο, με την οποία θα χαρακτηρίζονται κάποιεςπεριοχές ή και ολόκληρος ο Έβρος ως πληγείσα περιοχή από τις πλημμύρες.

Στο νόμο θα βρεθεί σήμερα κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

ZENITH