Skip to main content

Λαγκάρντ σε Βαρουφάκη: Τελειώνει ο μήνας του μέλιτος

Μήνυμα στην κυβέρνηση να φέρει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, ώστε να καρποφορήσουν για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία και να σώσει την οικονομία της, απηύθυνε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Αδιάκοπες είναι τα τελευταία 24ωρα οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία άμεσα.
 
Χθες, σε συνέντευξή της στους Financial Times, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε από την κυβέρνηση να αφήσει στην άκρη την πολιτική, αλλά και άμεση υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να καρποφορήσουν για να αποφύγει η Ελλάδα τη χρεοκοπία και να σώσει την οικονομία της.
 
Όπως τόνισε η κα Λαγκάρντ στη βρετανική εφημερίδα, η ίδια διεμήνυσε στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδο ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσινγκτον, ότι χρειάζεται να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, προειδοποιώντας ότι η υπομονή με την ελληνική κυβέρνηση εξαντλείται και ότι ο μήνας του μέλιτος για την Αθήνα είναι κοντά στο τέλος του. «Όποιο "μήνα του μέλιτος" μπορεί να είχε με τους πιστωτές, φτάνει ήδη στο τέλος του», προειδοποίησε.

«Υπάρχει μία μεγάλη δέσμευση από τη διεθνή κοινότητα, τους ευρωπαίους εταίρους, αλλά και το ΔΝΤ και την ΕΚΤ να υποστηρίξουμε την ελληνική οικονομία. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι ότι οι πολιτικές απόψεις να δώσουν τη θέση τους σε μέτρα, εργαλεία, μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν πραγματικά να φτάσουντους στόχους που έχουν τεθεί μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και της Ελλάδας: την αποκατάσταση της σταθερότητας, τη βελτίωση της οικονομίας [και] βέβαια ότι μία από αυτές τις ημέρες η Ελλάδα θα έχεικαι πάλι πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές μόνη της και χωρίς στήριξη», σημείωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

«Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις στην Αθήνα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και τα κλιμάκια των θεσμών σιγά σιγά φέρνουν κάποια αποτελέσματα. Ελπίζουμε πραγματικά ότι θα συνεχίσουν να αποδίδουν τους καρπούς που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Η παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ έρχεται την ώρα που ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι η ευρωζώνη είναι καλύτερα θωρακισμένη σε σχέση με το παρελθόν, ούτως ώστε να διαχειριστεί μία ελληνική αποχώρηση από τη νομισματική ένωση, προειδοποιώντας για «αχαρτογράφητα νερά» σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί.

Την ίδια ώρα, παράλληλη μυστική διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο, κυβέρνησης και θεσμών, με στόχο τη συμφωνία, αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα FAZ.
 
Όπως αναφέρει, πραγματοποιήθηκε προ τεσσάρων εβδομάδων δείπνο στη Φραγκφούρτη, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
 
Κατά την εφημερίδα, πρόκειται για το Frankfurt Dinner Group, το οποίο μετά τη την πρώτη συνεδρίαση με φυσική παρουσία, ακολούθησαν και άλλες μέσω τηλεδιασκέψεων.

 

ZENITH