Skip to main content

Μείωση τιμολογίων από το δήμο Λαρισαίων

Σε σειρά γενναίων μειώσεων των τιμολογίων των δημοτικών υπηρεσιών, αλλά και ενίσχυσης των κοινωνικών δομών προχωρά ο Δήμος Λαρισαίων σε μια συντονισμένη επιχείρηση άμβλυνσης των επιπτώσεων της οικονομ
Σε σειρά γενναίων μειώσεων των τιμολογίων των δημοτικών υπηρεσιών, αλλά και ενίσχυσης των κοινωνικών δομών προχωρά ο Δήμος Λαρισαίων σε μια συντονισμένη επιχείρηση άμβλυνσης των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης για τους οικονομικά ασθενέστερους Λαρισαίους.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα ο δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης τόνισε:  «Η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Αυτό είναι ορατό απ’ όλους, όπως και το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ευθύνες και σε πολλούς γι’ αυτήν την κατάσταση. Η κυβέρνηση πήρε μέτρα τα οποία είναι αναγκαία μεν, άδικα δε, αφού φαίνεται ότι από τα μέτρα πλήττονται οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις της ελληνικής κοινωνίας. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα, οι οποίοι κατά τη γνώμη μας δεν θα έπρεπε να πληγούν. Τα  μέτρα δεν θα έπρεπε να είναι τόσο «οριζόντια», αλλά πιο εξειδικευμένα με βάση τα πραγματικά εισοδήματα. Το ζητούμενο βέβαια είναι τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα, ώστε να μην χειροτερέψει η κατάσταση, αφού οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλη μείωση του εισοδήματός τους. Καλούμαστε όλοι σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αμβλύνουμε το πρόβλημα, να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο ώστε η Ελλάδα να μπει ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης. Οφείλουμε να δώσουμε προοπτική κυρίως στους νέους ανθρώπους, στη νέα γενιά, γιατί διαφορετικά το μέλλον θα είναι ζοφερό. Παρά τα όσα έγιναν στο παρελθόν, τη στιγμή αυτή αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να κάνουμε μερικά βήματα ακόμα. Μετά από την ανάλυση όλων των στοιχείων και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα, ανακοινώνουμε μια σειρά μέτρων που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν σημαντικά τους συμπολίτες μας:

1. α) Μειώνουμε την τιμή του νερού κατά 20% για το σύνολο των πολιτών που καταναλώνουν μέχρι 50 m3 το δίμηνο. Δηλαδή οι τιμές επανέρχονται στα επίπεδα του 1998. Στην κατηγορία αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΥΑΛ, συμπεριλαμβάνεται το 96% των καταναλωτών, αφού αναφέρεται στα 72.000 από τα 75.000 υδρόμετρα της Λάρισας

β) Επιχορηγούμε με το ποσό των 150.000 ευρώ τον Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής. Ένα μέρος του ποσού αυτού θα καλύψει ανάγκες ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που είναι δημότες Λάρισας (όπως για παράδειγμα η κάλυψη ενός μέρος του λογαριασμού του νερού), ενώ το υπόλοιπο θα υποστηρίξει μια νέα δομή, το «Κοινωνικό Παντοπωλείο», για το οποίο θα αναφερθούμε στη συνέχεια.

2. Μειώνουμε την τιμή των ανταποδοτικών τελών (καθαριότητα, δημοτικός φωτισμός) σε ποσοστό 40% για τους δημότες μας που έχουν αναπηρία οποιασδήποτε μορφής πάνω από 67% και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ για τριμελείς οικογένειες και 20.000 για μεγαλύτερες των τριών μελών. Στο μέτρο εντάσσονται επίσης νεφροπαθείς, λήπτες οργάνων σώματος και καρκινοπαθείς με αναπηρία 67% και άνω.

3. Ο Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής είναι γνωστό ότι βοηθά εκατοντάδες οικογένειες με καθημερινή σίτιση (περίπου 150 μοναχικά άτομα, ασθενείς, απόρους κλπ) είτε με τη διανομή καρτών για αγορά τροφίμων από σούπερ μάρκετ της πόλης, είτε με επιδοτήσεις ενοικίου απόρων οικογενειών που στερούνται ιδιόκτητης στέγης και πολλά ακόμα. Πλέον προστίθεται μια νέα δομή, θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει σε ένα μήνα περίπου σε μεγάλο κεντρικό χώρο της πόλης (σε κατάστημα που παραχωρεί δωρεάν συμπολίτης μας) Κοινωνικό Παντοπωλείο, καθώς και Τράπεζα Ρούχων, Υποδημάτων και άλλων βασικών αγαθών. Από το χώρο αυτό οι συμπολίτες μας θα μπορούν να προμηθεύονται σε εβδομαδιαία βάση τα αναγκαία τρόφιμα ή ρουχισμό, που θα συγκεντρώνεται από τις προσφορές συμπολιτών και επιχειρήσεων. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα ανακοινωθούν αργότερα, όμως από τώρα ζητάμε τη βοήθεια όλων όσων μπορούν να προσφέρουν, ώστε όταν θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει να μπορεί να παρέχει αγαθά στους άπορους και άνεργους συμπολίτες μας.

4. Μειώνονται τα έξοδα παράστασης των προέδρων και αντιπροέδρων των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Δήμου με επιπλέον ποσό 15% πέραν αυτών που εφαρμόζονται με τον νόμο 3833/10 και περιλαμβάνει μειώσεις και άλλες ρυθμίσεις για τα έξοδα παράστασης δημάρχων, αντιδημάρχων, προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων και Οργανισμών.

5. Προτείνουμε στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης μας να μειώσουν, στο μέτρο του δυνατού, τις τιμές των προσφερομένων υπηρεσιών και εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μαζί τους.

ZENITH