Skip to main content

Μητσοτάκης: O Παπακαλιάτης με το Maestro στο Netflix να είναι μόνο η αρχή

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δυναμική της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, που απασχολεί 100 χιλιάδες εργαζόμενους άμεσα ή έμμεσα.

Την ευχή ότι η ένταξη της σειράς Maestro του Χριστόφορου Παπακαλιάτη στην πλατφόρμα του Netflix να είναι μόνο η αρχή εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση που οργανώθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Μιλώντας στο AGORA, της ειδικής ενότητας του Φεστιβάλ που δίνει βήμα στους δημιουργούς να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και συγκεκριμένα στην ενότητα για τις τηλεοπτικές παραγωγές, ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη για την επιτυχία του. «Ελπίζουμε πως αυτό είναι μόνο η αρχή και ότι οι πλατφόρμες θα πάρουν τα δικαιώματα και -γιατί όχι- να παράγουν περισσότερες ελληνικές ταινίες και σειρές», είπε και πρόσθεσε πως η χώρα έχει μοναδικά τοπία. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στη Θεσσαλονίκη σημειώνοντας πως για πρώτη φορά η πόλη παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο κοινό μέσω της κινηματογραφικής παραγωγής που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη πριν λίγους μήνες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη δυναμική που παρουσιάζει η οπτικοακουστική βιομηχανία στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, απασχολεί πάνω από 100 χιλιάδες εργαζόμενους άμεσα και έμμεσα και έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο σε όλη τη χώρα. Ο ίδιος σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα υλοποιήθηκαν 200 πρότζεκτ, συμπεριλαμβανομένων 20 ελληνικών ταινιών και περισσότερων από 20 ξένων κινηματογραφικών παραγωγών από στούντιο του Χόλιγουντ.

«Εμείς στην κυβέρνηση καταλαβαίνουμε ότι οι ταινίες δεν είναι μόνο μία δημιουργική προσπάθεια αλλά και οικονομική», είπε και παρουσίασε τους τρεις πυλώνες της στρατηγικής της κυβέρνησης για να ενισχύσει και να αναπτύξει την οπτικοακουστική βιομηχανία διαμορφώνοντας το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για δουλειές και επενδύσεις. Όπως είπε, ο πρώτος πυλώνας αφορά τα κίνητρα. «Η χώρα μας προσφέρει το πιο ανταγωνιστικό πρόγραμμα σε όλη την ΕΕ έχοντας απλουστεύσει τη διαδικασία και την πιστοποίηση των αιτήσεω», τόνισε και ανέφερε ενδεικτικά ότι το cash rebate ανέβηκε στο 40% και μάλιστα έχουν ήδη επιστραφεί 140 εκατ. στις εταιρίες παραγωγής, ενώ το tax relief ανέρχεται στο 30%.

Ο δεύτερος πυλώνας, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, είναι οι υποδομές. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπήρχε έλλειψη σε πλατό κάτι που συνιστά πρόκληση. Γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε πλατό τελευταίας τεχνολογίας και κάποιες τέτοιου είδους επενδύσεις θα γίνουν και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη. Οι επενδύσεις μπορούν να επωφεληθούν από τα χαμηλότοκα δάνεια που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ», είπε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ο τρίτος πυλώνας είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο. «Με τα σωστά εκπαιδευτικά εργαστήρια και προγράμματα όπως αυτά του Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα υπάρξουν τα κατάλληλα εργαλεία για να βελτιώσουμε τις δεξιότητες κυρίως των ταλαντούχων νέων, ώστε να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην οπτικοακουστική βιομηχανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος ανέφερε πως πλέον οι γραμμές ανάμεσα σε κινηματογράφο και τηλεόραση γίνονται όλο και πιο θολές, όμως δεν αλλάζει το περιεχόμενο «κι αυτό είναι κάτι που θέλουμε να εξερευνήσουμε μαζί».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

ZENITH