Skip to main content

Μητσοτάκης σε Σολτς: Για την Αθήνα παραμένει ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων

Συζητάμε πλέον ισότιμα μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου και πιστωτή και δανειζόμενου, είπε στις κοινές του δηλώσεις με τον Γερμανό καγκελάριο

Για την Αθήνα παραμένει ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, ειδικά η ρύθμιση του κατοχικού δανείου θα ήταν αμοιβαία επωφελής, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές του δηλώσεις με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο ηγέτες έθιξαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους, ενώ, υπενθυμίζεται, νωρίτερα το πρωί ο Γερμανός καγκελάριος επισκέφθηκε την Ακρόπολη, μένοντας εντυπωσιασμένος.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο πρωθυπουργός. «Χάρη στις προσπάθειες των ελλήνων πολιτών σχεδόν όλα είναι πολύ διαφορετικά και στην οικονομία και στην κοινωνία. Η Ελλάδα είναι εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας και εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα έχει εκτινάξει εξαγωγές και επενδύσεις και έχει μειώσει το δημόσιο χρέος», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η συνολική αναβάθμιση την ώρα που η πατρίδα αμύνεται στην ενεργειακή επίθεση της Ρωσίας αλλά και στις προκλήσεις που γεννά η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας.

«Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες. Η χώρα μας σέβεται και αξιοποιεί την ευρωπαϊκή αρωγή και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο εύκολο είναι να αξιοποιήσει νέους πόρους. Μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου και πιστωτή και δανειζόμενου. Συζητάμε ισότιμα και δημιουργικά. Ζούμε σε μια νέα εποχή και ήδη η Ευρώπη με τη Γερμανία συντονίζει τα βήματά της για την πολιτική στο φυσικό αέριο», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Κάνοντας αναφορά στις διαφωνίες Ελλάδας – Γερμανίας ο πρωθυπουργός είπε ότι «για εμάς είναι ανοιχτό το θέμα των αποζημιώσεων».

«Στις τουρκικές προκλήσεις αντιτάσσουμε το διεθνές δίκαιο - Καλώ τον Ερντογάν να αποκλιμακώσει τις προκλήσεις»

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είναι πραγματικά κρίμα ο κ. Ερντογάν να μη βλέπει ότι βαδίζει σε αδιέξοδο, όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδας, γιατί οι γείτονες και οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν». «Όλοι γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν, οι διεθνείς συμβάσεις δεν αλλάζουν με αυθαίρετες ερμηνείες, ουτε η ιστορία με ψευδαισθήσεις, ούτε η γεωγραφία με παραχαραγμένους χάρτες».

«Επανέλαβα ότι είναι κρίμα ο κ. Ερντογάν να μη βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο», είπε ο πρωθυπουργός, «όταν δηλητηριάζει με ψέματα τον λαό του εναντίον της Ελλάδας. Οι γείτονές μας ξέρουν ότι τα νησιά μας δεν απειλούν κανέναν η ιστορία δεν αλλάζει με ψευδαισθήσεις και παραχαραγμένους χάρτες. Η Ελλάδα φρουρεί και θα φρουρεί τα ευρωπαϊκά σύνορα αποκρούοντας τις ροές των δουλεμπόρων. Οι θέσεις μας στις απειλές είναι σαφείς ότι αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και διατηρούμε το δικαίωμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών».

«Όλα τα θέματα οφείλουν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου. Είναι συμφέρουσα για όλους μας η καλή γειτονία. Η ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή γεμάτες δυνατότηετς και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να τις αξιοποιήσουν», είπε από πλευράς του ο κ. Σολτς.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «για το έγγραφο που δήθεν κυκλοφορεί ως τουρκολυβικό σύμφωνο κλείνω με μια ευχή οι γείτονές μας να επιλέξουν τον δρόμο της αποκλιμάκωσης και της νομιμότητας της εθνικής συνύπαρξης. Θα με βρουν πανέτοιμο να τείνω χείρα φιλίας. Δεν έχουμε περιθώριο για άλλες αχρείαστες εστίες έντασης. Αυτό θέλει ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός».

Mάλιστα, εν συνεχεία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πρόσθεσε ότι «δεν νοείται κράτη-μελη της συμμαχίας να αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία άλλης χώρας του ΝΑΤΟ».

Νέο κεφάλαιο για τις σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ πριν ένα χρόνο και στις αλλαγές που έχουν επέλθει από τότε στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

«Η Ελλάδα σήμερα είναι επιτέλους εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας, με 11 θετικές αξιολογήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη περιορίζοντας την ανεργία και προσβλέποντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες. Είναι αυτή που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα σέβεται και αξιοποιεί παραγωγικά την ευρωπαϊκή αρωγή, όπως το πρόγραμμα του RRF. Και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο πειστικά μπορεί στην συνέχεια να διεκδικήσει και νέους πόρους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη συνεργασία της χώρας με το Βερολίνο στον τομέα της άμυνας, σημειώνοντας ότι η Γερμανία είναι από τους πρώτους επενδυτές στην Ελλάδα και αποτελεί μια από τις σημαντικές αγορές για τα αγροτικά μας προϊόντα και τον τουρισμό.

Ο Όλαφ Σολτς μίλησε για την κοινή ιστορία Ελλάδας – Γερμανίας, κάνοντας μνεία στη συνύπαρξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και τον ελληνικό τουρισμό.

Ο ίδιος διαπίστωσε ότι οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας είναι «εξαιρετικές». Τέλος, αναφερόμενος στις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνεργασία Γερμανίας – Ελλάδας.

«Τα τεθωρακισμένα Marder θα κατευθυνθούν στον Έβρο»

Καθαρή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη στάση του κ. Σολτς ότι δεν νοείται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας. «Τον ενημέρωσα για το τι συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο και ποιοι είναι οι δρόμοι προς την αποκλιμάκωση που θα είναι προς όφελος των δυο λαών και προς το όφελος Τουρκίας – ΕΕ», ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Για την ελληνογερμανική συμφωνία για τους εξοπλισμούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «μορφή κυκλικής ανταλλαγής» μεταξύ των δύο χωρών, η οποία έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων και τη στήριξη της Ουκρανίας. Για τα τεθωρακισμένα Marder, ανέφερε ότι η πρόθεση είναι να τοποθετηθούν στον Έβρο. «Για τα τεθωρακισμένα έχει απόλυτο δίκιο ο καγκελάριος να λέει ότι είναι δικό μας θέμα. Τα Marder θα κατευθυνθούν στον Έβρο γιατί εκεί είναι πιο χρήσιμα» είπε ο πρωθυπουργός.

Για το ζήτημα ο κ. Σολτς σημείωσε ότι δεν θα ρωτήσει η Γερμανία τι θα κάνει η Ελλάδα με τα τεθωρακισμένα που της έδωσε, σημειώνοντας ότι η χώρα μας είναι ένας αξιόπιστος και αξιοσέβαστος εταίρος στο ΝΑΤΟ.

Για τις επανορθώσεις το θέμα για εμάς είναι ανοικτό και ειδικά το ζήτημα του κατοχικού δανείου έχει ιδιαιτερότητες. Έχουμε ευαισθησία στο θέμα αυτό και η συζήτηση αυτή είναι για εμάς επίκαιρη αλλά το γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε λύση δεν σκιάζει το επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων και να συνεργαστούμε στους δυο τομείς.

«Θα ήταν αποτυχία αν το θέμα επιστρέψει σε εμάς», είπε για το φυσικό αέριο

Το θέμα των τιμών ενέργειας και της αντιμετώπισής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν και αυτό ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει οι διαφωνίες των κρατών-μελών για την ενεργειακή κρίση να επιλυθούν στην επικείμενη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει το ζήτημα αυτό να γυρίσει και πάλι σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

«Κάναμε σημαντική πρόοδο. Για να υπάρχει λύση πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες όλων των κρατών – μελών για τις τιμές του φυσικού αερίου και την ασφάλεια στον εφοδιασμό. Θα ήταν αποτυχία μας, αν το θέμα ξαναγυρίσει σε εμάς. Θέλουμε να επιλυθεί σε επίπεδο υπουργών ενέργειας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με τις ελληνικές προτάσεις για το φυσικό αέριο και τις προτάσεις της Κομισιόν.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε τα λόγια του πρώην καγκελάριου Βίλι Μπράντ, ο οποίος σε ομιλία του το 1975 –όταν είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Παντείου– είχε θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής.

Σημείωσε ακόμη ότι Ελλάδα και Γερμανία πρωτοστατούν σε έργα για την πράσινη μετάβαση, φέρνοντας ως παράδειγμα το σχέδιο της Volkswagen στην Αστυπάλαια.

Από τη μεριά του, ο Όλαφ Σολτς σημείωσε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας ήταν εύστοχες, επισημαίνοντας την ανάγκη να πέσουν οι τιμές ενέργειες και να υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στο ζήτημα αυτό. Εκτίμησε ότι οι υπουργοί Ενέργειας του μπλοκ έχουν «πολλή δουλειά να κάνουν», ειδικά για να αποφύγουν τις ακραίες αυξήσεις τιμών στο φυσικό αέριο.

Ο καγκελάριος εξήρε τα προγράμματα που έχει δρομολογήσει η Ελλάδα για τις εισαγωγές αερίου, ενώ τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση και στις ΑΠΕ.

Για την κινεζική επένδυση στον ΟΛΠ

«Είχαμε μια σημαντική συζήτηση για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Κίνα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τη χαρακτήρισε σημαντικό ευρωπαϊκό εταίρο, σε ερώτηση σχετικά με την επενδυτική κινεζική παρουσία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα την Cosco στον ΟΛΠ. «Κανείς δεν πρέπει να είναι αφελής. Το λιμάνι του Πειραιά θέλω να θυμίσω ότι η επένδυση αυτή ολοκληρώθηκε πριν από 13 χρόνια όταν ελάχιστοι ενδιαφέρονταν να επενδύσουν σε υποδομές στη χώρα μας. Η Ελλάδα τιμά τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από τους προκατόχους μας. Δεν ανησυχώ, το λιμάνι έχει αποδώσει καλύτερα από ότι στο παρελθόν αλλά υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα σημαντικό φίλτρο για επενδύσεις υποδομών στην Ευρώπη. Η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα και δεν είναι εξαρτημένη από μια ή δυο ή λίγες χώρες ως προμηθευτές κεφαλαίων σε έργα υποδομής. Η Κίνα δεν συμμετείχε σε καμία από αυτές τα τελευταία χρόνια», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σολτς: Φτάσαμε σε μια νέα Ελλάδα, οι οικονομικές συνθήκες είναι εξαιρετικές

«Ξεκινήσαμε την ημέρα μας μαζί με την επίσκεψη στην Ακρόπολη, επίσκεψη που με χαροποίησε και με εντυπωσίασε γιατί η Ακρόπολη είναι η κοινή μας ευρωπαϊκή ιστορία. Η δημοκρατία έχει εδώ την πρώτη εκδήλωση στην πράξη. Είναι ένα από τα πιο ουσιαστικά μνημεία της Ευρώπης», τόνισε, από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, στις κοινές του δηλώσεις με τον κ. Μητσοτάκη.

«Σήμερα είμαστε στενοί εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», τόνισε και συμπλήρωσε: «Φτάσαμε σε μία νέα Ελλάδα. Οι οικονομικές συνθήκες είναι εξαιρετικές. Είμαι ευτυχής για τη στενή συνεργασία».

Τόνισε ότι συζητήθηκαν κυρίως τρία ζητήματα. Πρώτον η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την οποία χαρακτήρισε «αίτια για όλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε» και εκτίμησε ότι είναι στο χέρι της Ρωσίας να τερματίσει τον πόλεμο, ενώ δήλωσε ευγνώμων «που μπορούμε από κοινού να εφοδιάσουμε την Ουκρανία με αμυντικό εξοπλισμό».

Το δεύτερο θέμα ήταν η επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία. Είπε ότι οι τιμές πρέπει να πέσουν και σημείωσε ότι στην ΕΕ «συμφωνήσαμε ότι μόνο με αλληλεγγύη μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».

Επισήμανε ότι η ΕΕ έλαβε απόφαση για να υπάρξουν κοινές πλατφόρμες και αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση τιμών και αύξηση της αγοραστικής αξίας των μισθών, «και να συμβάλλουμε ώστε με τις αποφάσεις που θα λάβουμε θα μα οδηγήσει να μην υπάρχει σπεκουλάρισμα τιμές», προσθέτοντας: «Πρέπει να επεκτείνουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αυτές χρειαζόμαστε αυτή είναι η βάση για την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει εξαιρετική προγράμματα για ΑΠΕ. Χρειαζόμαστε φυσικό αέριο αλλά χρειαζόμαστε και ΑΠΕ για περαιτέρω μείωση τιμών στην ενέργεια» .

Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα κονδύλια που θα έχουμε στη διάθεσή μας και θα δώσουν δυνατότητα για επενδύσεις στο μέλλον καθώς και ο στόχος απεξάρτησης από εισαγωγή ενέργειας από Ρωσία.

Για την Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι πρόκειται για μια περιοχή γεμάτη δυνατότητες ιδίως στο οικονομικό επίπεδο και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για το καλό των λαών τους. «Αποκόμισα σήμερα την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι απολύτως έτοιμη και πρέπει να το στηρίξουμε. Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι σημαντικές και για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Είμαι σίγουρος ότι όλα τα θέματα μπορούν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου» υπογράμμισε.

Τέλος είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας και της Γεωργίας καθώς και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. «Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την ενταξιακή πορεία αυτών των χωρών» είπε ο Σολτς.

ZENITH