Skip to main content

Μολυσμένα τα νερά της λίμνης Κάρλας

Απαγορευτικές συγκεντρώσεις αμμωνίας εντοπίστηκαν στα νερά της λίμνης Κάρλας κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας Μαγνησίας.
Απαγορευτικές συγκεντρώσεις αμμωνίας εντοπίστηκαν στα νερά της λίμνης Κάρλας κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Μαγνησίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αντινομάρχης Περιβάλλοντος, κ. Νατάσα Οικονόμου, η ύπαρξη αμμωνίας στα νερά της λίμνης είναι αυξημένη κατά 2.500 φορές έναντι του επιτρεπόμενου ορίου.

 Με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο συγκέντρωσης τα 0,025 mg/l, εντός της λίμνης Κάρλας η συγκέντρωση αμμωνίας φθάνει 0,65 mg/l, στο νέο θυρόφραγμα της Τ1 2,65mg/l, στη γέφυρα Στεφανοβικείου 5,75 mg/l, στην είσοδο του αντλιοστασίου της Τ1 4,4mg/l. Οι ειδικοί μιλούν για μαζική ρύπανση η οποία προκλήθηκε το τελευταίο διάστημα και δεν δικαιολογείται από τη χρήση λιπασμάτων από τους αγρότες.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τον έλεγχο των ρυπογόνων αιτίων, το σύνολο της υδρόβιας ζωής στην Κάρλα κινδυνεύει με αφανισμό. Οι δειγματοληψίες θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα στην τάφρο 1 που συνδέει την Κάρλα με το αρδευτικό δίκτυο του νομού, με στόχο να υπάρξει πληρέστερη εικόνα για την προέλευση των αυξημένων συγκεντρώσεων αμμωνίας.

Η διεύθυνση Περιβάλλοντος της νομαρχίας Μαγνησίας είχε απευθύνει έκκληση από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε όλους τους εμπλεκόμενους με τη διαχείριση των υδάτων της Κάρλας φορείς για την υλοποίηση ΚΥΑ η οποία προβλέπει την άμεση κατάρτιση προγράμματος για την πρόληψη και τον περιορισμό της ρύπανσης των νερών της λίμνης και της τάφρου Τ1.

ZENITH