Skip to main content

Μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού από καλαμπόκι στη Λάρισα

Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από... καλαμπόκι ετοιμάζει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας.
Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από... καλαμπόκι ετοιμάζει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας.

Η επένδυση θα ξεπερνά, όπως υπολογίζεται, σε κόστος τα 7 εκατ. ευρώ, θα δημιουργηθεί στην περιοχή Πυργετού και θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από βιοαέριο, το οποίο με τη σειρά του θα παράγεται από ενσώματα καλαμποκιού.

Πρόκειται για την πρώτη επενδυτική επιχείρηση της νέας διοίκησης της συνεταιριστικής οργάνωσης στο τομέα της ενέργειας σε συνεργασία με μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο των Αθηνών. Η υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης αναμένεται να δώσει ευρύτερη αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα, θα λυθεί και το πρόβλημα της απορρόφησης των καλαμποκιών και θα προκύψουν, σε χαλεπούς καιρούς, αρκετές θέσεις εργασίας.

Στην περιοχή Πυργετού παράγονται 10.000 τόνοι καλαμποκιού και, όπως υπολογίζεται, η νέα μονάδα θα χρειαστεί ως πρώτη ύλη για την παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, περί τους 6.000 τόνους.

Στην ηγεσία της ΕΑΣ Λάρισας, Αγιάς και Τυρνάβου εκλέχθηκαν για άλλη μια φορά οι «γαλάζιοι» του Θανάση Κοκκινούλη. Και τα εννέα μέλη του νέου ΔΣ προέρχονται από την παράταξη του Θ. Κοκκινούλη, ο οποίος αφήνει πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην τοπική αυτοδιοίκηση και να είναι υποψήφιος στον νέο μεγάλο αγροτικό δήμο του κάμπου, που φέρει το ιστορικό όνομα του Κιλελέρ.

Την ίδια ώρα, πάντως, διατυπώνονται αρκετές καταγγελίες για την κατάσταση της ΕΑΣ και γίνεται λόγος για χρεοκοπία της. Όπως υποστηρίζεται, τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΑΣ είναιυπό κατάσχεση, αφού αδυνατεί να αποπληρώσει χρέη 9 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και η πιστωτική της ικανότητα έχει χαθεί καιαντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας και πληρωμών.

ZENITH