Skip to main content

Να σταματήσει το «αίσχος» των ανοιχτών τιμών ζητεί η ΠΑΣΥ

Την άρση της πρακτικής των ανοικτών τιμών στην αγορά των σιτηρών ζητεί η γραμματεία Ν. Λάρισας της ΠΑΣΥ σημειώνοντας ότι ενώ τα αλώνια στα πεδινά τελειώνουν, οι σιτέμποροι και αλευροβιομήχανοι «αλωνίζ
Την άρση της πρακτικής των ανοικτών τιμών στην αγορά των σιτηρών ζητεί η γραμματεία Ν. Λάρισας της ΠΑΣΥ σημειώνοντας ότι ενώ τα αλώνια στα πεδινά τελειώνουν, οι σιτέμποροι και αλευροβιομήχανοι «αλωνίζουν» στις τιμές αγοράζοντας όσο- όσο από τους παραγωγούς.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ προσθέτει τα εξής: «Αποθρασυμένοι από την φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ κόβουν και ράβουν κατά πως τους συμφέρει τις τιμές παραγωγού. Έτσι αξιοποιώντας διάφορα τερτίπια, όπως αυτό της ποιότητας, αλλού αγοράζουν με εξευτελιστικές τιμές σιτάρι, στην πλειοψηφία όμως αγοράζουν με ανοιχτές τιμές παρά τις υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα σταματήσει το αίσχος των «ανοιχτών» τιμών, και σε άλλους με κλειστές που στην καλύτερη των περιπτώσεων για άριστης ποιότητας στάρι δίνουν ανώτερη τιμή 14 λεπτά/κιλό. Ένα κιλό ψωμί χρειάζεται λιγότερο από ένα κιλό  σιτάρι για να γίνει αλλά πουλιέται προς 1,60 ευρώ μέσο όρο, δηλ. 16 φορές ακριβότερα που ας σημειωθεί πως από τα υποπροϊόντα που αφαιρούν από το στάρι βγάζουν όλο το κόστος παραγωγής του ψωμιού. Πολύ περισσότερο μεγαλώνει η αναλογία κέρδους στα άλλα προϊόντα μεταποίησης του σταριού όπως διάφορα είδη μακαρόνια, γλυκίσματα, κουλούρια κ.λ.π».

 Στην κατεύθυνση αυτή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα ληφθούν πρωτοβουλίες από την ΠΑΣΥ του Ν. Λάρισας για να δοθούν τόσο καλύτερες τιμές σε όσα σιτηρά δεν πουλήθηκαν όπως και εισοδηματική ενίσχυση σε όλους τους σιτοπαραγωγούς με βάση την κατώτερη εγγυημένη τιμή.

ZENITH