Skip to main content

Νέα προγράμματα ύψους 4 δισ.ευρώ από το ΤΕΜΠΜΕ

Την έναρξη εντός του 2010 νέων ειδικών θεματικών προγραμμάτων, που αναμένεται να φέρουν στην αγορά περισσότερα από 4 δισ. ευρώ, προανήγγειλε από τη Λάρισα ο πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ, Αλέξανδρος Παπαρσένος.
Την έναρξη εντός του 2010 νέων ειδικών θεματικών προγραμμάτων, που αναμένεται να φέρουν στην αγορά περισσότερα από 4 δισ. ευρώ, προανήγγειλε από τη Λάρισα ο πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ, Αλέξανδρος Παπαρσένος, ο οποίος παρουσίασε τη νέα φιλοσοφία των προγραμμάτων του ταμείου που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με υπουργεία αλλά και τράπεζες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαρσένος, το ΤΕΜΠΜΕ μέσω ενός νέου νομικού πλαισίου που θα οριστικοποιηθεί εντός του Ιουνίου, θα δημιουργήσει ένα ταμείο χαρτοφυλακίου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από διάφορα επιχειρησιακά προγράμματα υπουργείων, όπως του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη δράση «εξοικονομώ», το υπουργείο Ανάπτυξης για δράσεις ανταγωνιστικότητας και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για δράσεις αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας και το οποίο θα έχει αρχικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ.

Με αυτό το χαρτοφυλάκιο το ΤΕΜΠΜΕ θα απευθυνθεί σε διάφορες τράπεζες και θα ζητήσει να προσφέρουν δάνεια πολλαπλάσια του χαρτοφυλακίου αυτού, ώστε να συμμετάσχουν στις δράσεις. Φιλοδοξία της διοίκησης του ΤΕΜΠΕ είναι να συγκεντρωθούν από τις τράπεζες προσφορές που θα ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, ώστε μέχρι τον Οκτώβριο να ξεκινήσουν δράσεις που θα βάλουν στην αγορά περισσότερα από 4 δισ. ευρώ. Μάλιστα ο κ. Παπαρσένος τόνισε ότι το επιτόκιο αυτών των δανείων που θα δοθούν σε επιχειρήσεις θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό, αφού το 1 δισ. που θα συγκεντρωθεί από τα υπουργεία θα χορηγηθεί, σαν τμήμα του συνολικού δανείου, σε επιχειρήσεις με μηδενικό επιτόκιο. Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί και ένα επιπλέον ειδικό ταμείο σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο θα αφορά δράσεις μεταποίησης στον πρωτογενή τομέα που μέχρι σήμερα δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα υπάρχοντα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ.

ZENITH