Skip to main content

Nefton Group Hellas: Εξοικονόμηση ρεύματος με τον έξυπνο διακόπτη FOS

Το FOS είναι ένα έξυπνο σύστημα αυτοματισμού για τα φώτα που μπορεί να υπολογίσει την κατανάλωση του ρεύματος και να μάθει τις συνήθειες του χρήστη

Και εγένετο… FOS. Έναν έξυπνο διακόπτη που ανάβει και σβήνει τα φώτα χωρίς άγγιγμα, αλλά μόνο με την κίνηση του χεριού ή τη φωνή και προσαρμόζεται στις συνήθειες του ενοίκου του σπιτιού όπου έχει εγκατασταθεί, εξοικονομώντας ενέργεια ανέπτυξε η start up Nefton Group Hellas από τη Θεσσαλονίκη. Το FOS είναι ένα έξυπνο σύστημα αυτοματισμού για τα φώτα που μπορεί να υπολογίσει την κατανάλωση του ρεύματος, άρα και τα χρήματα που δαπανώνται σε αυτό, να ενημερώσει για τη διάρκεια ζωής του λαμπτήρα, να στείλει ειδοποιήσεις στο κινητό, όταν τα φώτα μένουν ανοιχτά, αλλά και να προσαρμοστεί στην καθημερινότητα του χρήστη, ανάβοντας για παράδειγμα τα φώτα την ώρα που αυτός επιστρέφει από τη δουλειά ή σβήνοντάς τα, όταν φεύγει.

Επίσης, μπορεί να λειτουργήσει ως συναγερμός, όταν ο χρήστης βρίσκεται εκτός σπιτιού, ειδοποιώντας τον αν κάποιος έχει μπει στον χώρο και έχει ενεργοποιήσει τα φώτα, καθώς διαθέτει σχετική ρύθμιση. Συνδέεται δε με το wi-fi, ενώ αξιοποιώντας τα εργαλεία του Internet of Things και της Τεχνητής Νοημοσύνης διευκολύνει τον χρήστη στην καθημερινότητά του, επιτρέποντας του μάλιστα και την εξ αποστάσεως διαχείριση του φωτισμού μέσω της εφαρμογής στο κινητό. Πέραν της εξοικονόμησης ενέργειας, άρα και κόστους, που είναι ο πρώτος του στόχος, ο διακόπτης φωτός FOS, που είναι κατασκευασμένος από ανακυκλώσιμα υλικά, επιτρέπει σε άτομα με κινητικά προβλήματα να ανάψουν τα φώτα μόνο με τη φωνή τους (μέσω Alexa-Google Assistant), ενώ κρατά καθαρή μια από τις πλέον μολυσματικές επιφάνειες του σπιτιού, ανάγκη που αναδείχθηκε μέσα στην πανδημία. Μάλιστα, ο FOS με την μέθοδο click and plug αλλάζει επιφάνεια και αποκτά διαφορετικό χρώμα, ανάλογα με τη διακόσμηση και τα χρώματα του σπιτιού και του τοίχου.

Τα επόμενα πρότζεκτ

Το εν λόγω σύστημα, το πρώτο λανσάρισμα του οποίου αναμένεται τον επόμενο μήνα, είναι μόνο ένα από τα πρότζεκτ που έχει σε εξέλιξη η Nefton Group Hellas. Άλλωστε, η start up διαθέτει ξεχωριστό R&D τμήμα, το οποίο μάλιστα προσεχώς θα αποκτήσει το δικό του εργαστήριο στη Σταυρούπολη. Μεταξύ αυτών των πρότζεκτ βρίσκονται μαγνητικές πρίζες διασυνδεδεμένες με το κινητό που στόχο έχουν να προσφέρουν ασφάλεια και εργονομία, ενώ ενημερώνουν όταν κοπεί το ρεύμα, ενημέρωση ιδιαίτερα χρήσιμη στην περίπτωση επιχειρήσεων που διαθέτουν για παράδειγμα ψυγεία και μπορούν έτσι να αποφύγουν την καταστροφή ευπαθών προϊόντων από μια διακοπή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Nefton Group Hellas, που ιδρύθηκε το 2020, είναι δημιούργημα του Χρήστου Βεζιργιάννη, διεπιστημονικού ερευνητή στα πεδία της μηχανολογίας και της αεροδιαστημικής, όπου εστιάστηκαν και οι σπουδές του στην Ουαλία. Πνεύμα ανήσυχο από μικρός ήθελε να δημιουργήσει υπηρεσίες που να βοηθούν τον κόσμο, ενώ εδώ και κάποια χρόνια πειραματίζεται με την παραγωγή ενέργειας από υδρογόνο. Ονόμασε δε την εταιρεία Nefton θέλοντας να υπογραμμίσει το κομμάτι της έρευνας, της καινοτομίας και της πρωτοτυπίας. Πριν από αυτή δημιούργησε την εταιρεία Skyline Simulations στην Ουαλία, με ψηφιακές προσομοιώσεις αεροσκαφών για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

«Οι ιδέες και τα σχέδια της Nefton είναι πολλά και όλα προς μία κατεύθυνση, να προσφέρουν στον άνθρωπο» λέει στη Voria ο Χρήστος Βεζιργιάννης.

ZENITH