Skip to main content

Νέο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σε Κίεβο κι άλλες πόλεις-Χτυπούν ενεργειακές υποδομές(vid)

Η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά την Ουκρανία και τις ενεργειακές υποδομές της χώρας, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος ή και ολικά μπλακ άουτ

Πολλαπλές εκρήξεις συγκλόνισαν το Κίεβο και άλλες μεγάλες ουκρανικές πόλεις την Τετάρτη, από νέα ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα κυρίως σε στόχους κρίσιμων υποδομών, όπως ηλεκτροπαραγωγικών. Σύμφωνα με αξιωματούχους, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και ακόμα ένας τραυματίστηκε στην ουκρανική πρωτεύουσα από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις. Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, έχουν χτυπηθεί και κατοικημένες περιοχές.

Ο Βίταλι Κλίτσκο ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι «υποδομές της πόλης έχουν υποστεί ζημιές» και κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει στα καταφύγια. Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιθέσεις, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το ποιοι στόχοι μπορεί να έχουν χτυπηθεί.

Η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά την Ουκρανία και τις ενεργειακές υποδομές της χώρας, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν το μαιευτήριο του νοσοκομείου Βολνιάνσκι στη Ζαπορίζια, στην ανατολική Ουκρανία, σκοτώνοντας ένα νεογέννητο βρέφος, ανέφερε σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης της Ζαπορίζια, Ολεξάντρ Σταρούχ.

«Τη νύχτα, οι εισβολείς εκτόξευσαν τεράστιες ρουκέτες στο μικρό μαιευτήριο του νοσοκομείου Βολνιάνσκι. Θλίψη κυριεύει τις καρδιές μας – ένα μωρό που μόλις γεννήθηκε, σκοτώθηκε», ανέφερε στο μήνυμά του κ. Σταρούχ.

Δήμαρχος Κιέβου: Ο χειρότερος χειμώνας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο δήμαρχος του Κιέβου προέβλεψε ότι οι περίπου τρία εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ουκρανίας έχουν μπροστά τους πολύ δύσκολο χειμώνα, εξαιτίας των ρωσικών χτυπημάτων σε ενεργειακές υποδομές. «Αυτός είναι ο χειρότερος χειμώνας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο κ. Κλίτσκο στη γερμανική Bild.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ρωσίας πως προσπαθεί να αναγκάσει τους κατοίκους του Κιέβου να εγκαταλείψουν την πόλη. Ο κ. Πούτιν «προσπαθεί να κατατρομοκρατήσει τον κόσμο, να τον κάνει να παγώσει, χωρίς φως», για να θέσει τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπό πίεση, είπε ο δήμαρχος του Κιέβου. «Αλλά δεν θα γίνει τίποτε τέτοιο. Η εντύπωσή μου είναι πως ο κόσμος θα θυμώσει περισσότερο, θα γίνει πιο αποφασισμένος. Ούτε θα πεθάνουμε, ούτε θα το βάλουμε στα πόδια όπως θέλει ο Πούτιν», επέμεινε.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε από τη Γερμανία να στείλει το ταχύτερο γεννήτριες, προστατευτικό ιματισμό και διάφορα είδη ανθρωπιστικής φύσης, πέρα από όπλα και πυρομαχικά.

ZENITH