Skip to main content

NYT: Χρήματα τέλος για την Αθήνα, μετά την Παρασκευή

Η Ελλάδα έχει επαρκή ρευστότητα μέχρι την προσεχή Παρασκευή, τονίζει δημοσίευμα των ΝΥΤ επικαλούμενο πηγή από το ΥΠΟΙΚ και εστιάζει στο τετ α τετ Βαρουφάκη - Buchheit.

Στο ιδιαίτερα σημαντικό τετ α τετ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τον νομικό σύμβουλο που χειρίστηκε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012, Lee C. Buchheit, την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, στέκεται σε σημερινό του άρθρο στους New York Times ο Landon Thomas Jr, ο οποίος, επικαλούμενος πηγή του ΥΠΟΙΚ, σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει επαρκή ρευστότητα μέχρι την προσεχή Παρασκευή.

Παρότι η συγκεκριμένη συνάντηση δεν έτυχε θερμής υποδοχής από το σύνολο των ΜΜΕ, εν συγκρίσει, βεβαίως, με τις επαφές του ΥΠΟΙΚ με Λαγκάρντ, Ντράγκι και Λιου, ο Landon τη χαρακτηρίζει «εξαιρετικά κρίσιμη».

«Καθώς η Ελλάδα πασχίζει να βρει λύση στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, η συνάντηση υποδηλώνει ότι η Αθήνα ενδέχεται να διατηρεί ακόμα ελπίδες για αναδιάρθρωση του χρέους της που αγγίζει τα 303 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει ο αρθρογράφος.

Μολονότι κανείς δεν γνωρίζει τι ελέχθη σε αυτή τη συνάντηση, αφού και οι δύο συμμετέχοντες αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις μετά την ολοκλήρωσή της, «το γεγονός ότι ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να διερευνά τις πιθανότητες για αναδιάρθρωση, υποδηλώνει πόσο κοντά βρίσκεται η Ελλάδα στην χρεωκοπία λόγω του βαρύτατου χρέους των δισ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει τις επόμενες εβδομάδες», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Παράλληλα, ο αρθρογράφος καταλήγει τονίζοντας πως, σύμφωνα με πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα έχει επαρκή ρευστότητα μέχρι την Παρασκευή. «Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι ασφυκτική, με την κυβέρνηση να αντλεί χρήματα από κρατικούς φορείς για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις», συμπληρώνει.

Σημειώνεται ότι ο κ. Buchheit, συνεργάτης της Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρία στην εκπροσώπηση κυβερνήσεων που αδυνατούν να αποπληρώσουν το χρέος τους. Ήταν υπεύθυνος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012, σε μία περίοδο που ο κίνδυνος της ελληνικής χρεοκοπίας και του Grexit απειλούσε άμεσα την Ευρωζώνη.
 

ZENITH