Skip to main content

Ομοβροντία πυρών κατά της κυβέρνησης για την ΠΝΠ επί των αποθεματικών

Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση και φορείς του Δημοσίου για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ΠΝΠ για την υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων των ΟΤΑ στην ΤτΕ.

Ορυμαγδό αντιδράσεων από την αντιπολίτευση αλλά και φορείς του Δημοσίου προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Παράλληλα, υπήρξαν φωνές και από τα ενδότερα, με το αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρη Στρατούλη, να δηλώνει πως «δεν είναι καλό πράγμα να φέρνεις ΠΝΠ, έστω και για έκτακτα μέτρα», τονίζοντας πως τέτοιες κινήσεις πρέπει να γίνονται «με φειδώ και χωρίς να θίγει δικαιώματα του λαού».

Η κυβέρνηση δεν απέφυγε τα πυρά της γραμματείας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, η οποία σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για αφαίμαξη ακόμη και των ταμείων των δήμων και περιφερειών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ρευστότητα του κρατικού ταμείου και να μην κηρυχθεί γενικευμένη στάση πληρωμών.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, είναι πλέον πασιφανές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί ανεξάρτητης και ακηδεμόνευτης Αυτοδιοίκησης, δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο θεωρώντας την Αυτοδιοίκηση τιμάριο της Κεντρικής Διοίκησης.

Όπως αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η σχετική απόφαση θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού να ανταποκριθεί σε βασικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.

«Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση οδηγεί και την Αυτοδιοίκηση σε στάση πληρωμών. Με όλα αυτά αναρωτιόμαστε ποια θα είναι η επόμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την Αυτοδιοίκηση», καταλήγει.


Αντισυνταγματικότητα διαπιστώνει το ΠΑΣΟΚ

Στην κριτική του για την υποχρεωτική μεταφορά στην ΤτΕ των ταμειακών διαθεσίμων των δημόσιων φορέων επανήλθε και το ΠΑΣΟΚ, με νέα ανακοίνωσή του, στην οποία κάνει λόγο για «πρόσθετες αντισυνταγματικότητες» στην επίμαχη ΠΝΠ.

Όπως αναφέρει το κόμμα,  η ΠΝΠ έχει αναδρομική ισχύ από 17/3, αλλά «μόνο ο νόμος μπορεί να προσδώσει τέτοια αναδρομική ισχύ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει δυο πρόσθετες αντισυνταγματικότητες:

Αναδρομική ισχύ από 17.3. Η ΠΝΠ έπρεπε να βγει τότε. Μόνο ο νόμος μπορεί να προσδώσει τέτοια αναδρομική ισχύ, η “επείγουσα και απρόβλεπτη” ανάγκη ποια είναι τριάντα τρεις ημέρες μετά;

Παραπέμπει στο μητρώο φορέων γενικής κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ που δεν φαίνεται να είναι δημοσιευμένο στο ΦΕΚ.

Τα πρόσεξε αυτά ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Δεν λυπάται η κυβέρνηση την κα Πρόεδρο της Βουλής και τις παρακαταθήκες της;».

«Δημιουργούν δημοσιονομικό πανικό» - Σκέψεις για προσφυγή στο ΣτΕ

Την ίδια στιγμή, ανήσυχος για το μέλλον της οικονομίας και της χώρας δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός.

Μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, o κ. Αγοραστός τόνισε πως «δημιουργούν δημοσιονομικό πανικό και πανικό στην αγορά με αυτή την πράξη», προειδοποιώντας ότι «υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ως προς τη συνέχιση προγραμμάτων».

Την πρόθεσή του να στραφεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επανέλαβε με τη σειρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. «Θα στραφούμε στο ΣτΕ και θα ζητήσουμε προσωρινή αναστολή εκτέλεσής της», είπε ο κ. Μπακογιάννης στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό προσθέτοντας ότι «είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει».

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, η ΠΝΠ ακυρώνει την λαϊκή εντολή της αυτοδιοίκησης και παραβιάζει κατάφορα το πνεύμα του Συντάγματος. «Έρχεται η κυβέρνηση και  λέγοντας ‘’αποφασίζω και διατάζω’’  παίρνει τα διαθέσιμα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι φορείς της αυτοδιοίκησης δεν ξέρουν εάν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις», πρόσθεσε.

Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

Η ΕΝΠΕ έχει συγκαλέσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης την επίμαχη ΠΝΠ, στη 1 το μεσημέρι.

Όπως ανακοίνωσε η Ένωση, μετά από πρόσκληση του κ. Αγοραστού, στη σημερινή συνεδρίαση το «παρών» αναμένεται να δώσει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

«Παράνομη και πραξικοπηματική η ΠΝΠ»

Από την πλευρά του, την άμεση απόσυρση της ΠΝΠ, ζητεί με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης Συκεών.

Όπως τονίζεται στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ., πρόκειται για μια «αιφνιδιαστική, απαράδεκτη και στερούμενης κάθε νομιμότητας και νομιμοποίησης προσπάθεια της Κυβέρνησης να δεσμεύσει ταμειακά διαθέσιμα». Ταυτόχρονα, αποτελεί «πραξικοπηματική ενέργεια, αντίθετη στο Σύνταγμα, στην Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία και τους θεσμούς, που παραπέμπει σε άλλες εποχές, σε άλλα καθεστώτα, και δυστυχώς μας θυμίζει κάποιον άλλον Απρίλιο».

«Περάσαμε πολλές δυσκολίες, γνωρίσαμε τραγικά λάθος επιλογές υπουργών και κυβερνήσεων, αλλά τέτοια κατάσταση δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ», τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Όπως είπε, «οι διοικήσεις των δήμων δεν διορίζονται από το κράτος. Είναι ο μόνος φορέας εκτός του Κοινοβουλίου που έχει αιρετή διοίκηση, με καθολική ψηφοφορία από το λαό, έχοντας πασχίσει ώστε η Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει συνταγματική κατοχύρωση και διοικητική αυτοτέλεια».

Για πραξικόπημα της κυβέρνησης μιλά ο δήμαρχος Δέλτα

Για «πραξικόπημα το οποίο δε θα περάσει» κάνει λόγο με τη σειρά του ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος. «Είναι μια μεθόδευση αντιδημοκρατική, πολιτικά απαράδεκτη, νομικά αντισυνταγματική και σφόδρα επιθετική για το θεσμό της αυτοδιοίκησης. Το θεσμό που ζει την καθημερινότητα του πολίτη, που συμβάλλει όσο κανείς στην κοινωνική συνοχή ιδιαίτερα τώρα, στον καιρό της κρίσης» σημειώνει ο δήμαρχος.  

Όπως τονίζει ο κ. Φωτόπουλος, «όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι δήμαρχοι αποδείξαμε ότι είμαστε μπροστάρηδες στην εθνική προσπάθεια, με τη μείωση των πόρων που δέχθηκε η αυτοδιοίκηση. Όμως αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν πείθει για εθνική προσπάθεια, αντίθετα παραπέμπει σε κυβερνητικό ναυάγιο».

«Ο προγραμματισμός των Δήμων δεν μπορεί να τιναχτεί στον αέρα. Και οι χιλιάδες πολίτες με τις οικογένειές τους που εργάζονται και περιμένουν να πληρωθούν για να ζήσουν και να ανταπεξέλθουν στη σκληρή κρατική φορολογία, δεν μπορεί να οδηγούνται σε απόγνωση επειδή κάποιοι στην κυβέρνηση είναι ανεγκέφαλοι».

Ο κ. Φωτόπουλος ανακοίνωσε ότι συντάσσεται με τη στάση των επικεφαλής της ΠΕΔΚΜ Λ. Κυρίζογλου και της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη. «Πιστεύω ότι η στάση των δημάρχων της χώρας που θα προκύψει από τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ θα είναι δυναμική απέναντι στη πρωτοφανή αυτή αντιδημοκρατική ενέργεια της κυβέρνησης. Το πραξικόπημα δε θα περάσει» σημειώνει.

ZENITH