Skip to main content

Οταν οι Κινέζοι μιμούνται τους Ευρωπαίους με την Ελλάδα

Παρά τις διαβεβαιώσεις στους Κινέζους για το project του ΟΛΠ, το Πεκίνο δεν έχει ορίσει ημερομηνία επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα.

Τελικά, οι Κινέζοι εξελίσσονται σε πολύ σκληροί διαπραγματευτές. Ακόμα και σήμερα και παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο στους Κινέζους (σσ μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα), σχετικά με το project του ΟΛΠ, το Πεκίνο δεν έχει ορίσει ημερομηνία επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα.

Όπως ενημερώνεται η Voria.gr από αρμόδιες διπλωματικές αποστολές, πρώτα θέλει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης του λιμανιού και μετά, αφού κρίνει, θα πράξει αναλόγως. Δηλαδή, οι Κινέζοι εν προκειμένω, κάνουν ό,τι και οι Ευρωπαίοι δανειστές: Θα συμφωνηθεί η έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης, θα ανακοινωθεί επισήμως, θα αρχίσει να υλοποιείται και μετά θα ορισθεί η ημερομηνία επίσκεψης του κ. Τσίπρα στο Πεκίνο. Αλλιώς, δεν...

Το γεγονός, όπως είναι φυσικό, προκαλεί μεγάλη αμηχανία στην Αθήνα, η οποία αλλιώς υπολόγιζε ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα., τουλάχιστον σε αυτό το μέτωπο και αλλιώς εξελίσσονται. Παρ' όλα αυτά, η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση θα προχωρήσει. Όπως θα προχωρήσει και το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για τον ΟΛΘ. Στην περίπτωση του, μάλλον, θα εφαρμοστεί ό,τι και στον ΟΛΠ κατά την πρώτη φάση. Δηλαδή, θα δοθεί ένας βραχίονας του σε ξένο επενδυτή για αξιοποίηση, όπως συνέβη με την Cosco στον Πειραιά και σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η πώληση του. Μεγάλο φαβορί στη συγκεκριμένη περίπτωση παραμένει η MAERSK.

ZENITH