Skip to main content

Παίρνουν την τύχη στα χέρια τους οι κτηνοτρόφοι σε Ήπειρο-Θεσσαλία

Ρόλο καταλύτη στις τελευταίες πρωτοβουλίες διαδραμάτισαν η πιθανή πώληση της Δωδώνη από την ΑTE για τους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους και οι χαμηλές τιμές στο αγελαδινό γάλα για τους Θεσσαλούς.
Την τύχη στα χέρια τους θέλουν να πάρουν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, οι οποίοι, με διαφορετικά «ελατήρια» στην κάθε μία περίπτωση, προχωρούν στη συγκρότηση ενιαίων φορέων εκπροσώπησής τους, προκειμένου να διαπραγματεύονται από θέση μεγαλύτερης ισχύος.

Ρόλο καταλύτη στις τελευταίες πρωτοβουλίες διαδραμάτισαν οι εξελίξεις στο «μέτωπο» της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη και η πιθανή πώλησή της από την Αγροτική τράπεζα, για τους μεν Ηπειρώτες παραγωγούς και αντιστοίχως οι χαμηλές τιμές στο αγελαδινό γάλα για τους Θεσσαλούς.

Όσον αφορά στην κινητικότητα στην Ήπειρο, την προηγούμενη Δευτέρα διοργανώθηκε στα Ιωάννινα η ιδρυτική συνέλευση του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, ο οποίος, μάλιστα, πήρε, συμβολικά, τον τίτλο «Η Δωδώνη», καθώς ο βασικός του στόχος είναι να προασπιστεί το σημερινό κοινωνικό ρόλο που έχει η ομώνυμη γαλακτοβιομηχανία.

Το τυπικό μέρος της σύστασης του νέου συνεταιριστικού φορέα, με την κατάθεση του καταστατικού του στο Πρωτοδικείο, όπως επισημάνθηκε, θα ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι έγινε το πρώτο βήμα με τη συγκρότηση του προσωρινού ΔΣ, ενώ άμεσα θα ανοίξει κι ένας κύκλος επαφών με τους κτηνοτρόφους της περιφέρειας Ηπείρου, προκειμένου να τους ενημερώσουν για το κίνητρο της συγκεκριμένης κίνησης και να τους παρακινήσουν να συμμετάσχουν.

«Πρώτος στόχος μας είναι να αγοράσουμε το 100% της Δωδώνης», είπε κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ιωαννίνων, Μιχάλης Τζίμας, προσθέτοντας ότι αν θέλουν οι κτηνοτρόφοι να παραμείνει η Δωδώνη σε αυτούς, θα πρέπει να υπάρξει ένα όργανο το οποίο να εκπροσωπεί συνολικά τους Ηπειρώτες.

Πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ. του νέου συνεταιριστικού φορέα είναι ο Θεόδωρος Χάϊδος, από την Πρέβεζα, αντιπρόεδρος ο Χρήστος Τσιούρης, από τα Ιωάννινα, Β΄ Αντιπρόεδρος ο πρόεδρος των μετακινούμενων κτηνοτρόφων Γιάννης Δεκόλης και Γραμματέας ο Σταύρος Πατσούκας από την Άρτα.

Σε ανάλογη κίνηση, εν τω μεταξύ, προχωρούν και οι κτηνοτρόφοι από τη γειτονική περιφέρεια Θεσσαλίας και την Πιερία, σε μια προσπάθεια να έχουν λόγο στην εμπορία του αγελαδινού γάλακτος, το οποίο αποτιμάται με όλο και χαμηλότερες τιμές. Σε γενική συνέλευση, που οργανώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην ΕΑΣ Λάρισας αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση Ομάδας Παραγωγών, ώστε να υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός και μια πιο μαχητική διαπραγμάτευση με τις βιομηχανίες για την πώληση του αγελαδινού γάλακτος. «Όσο ήμασταν διάσπαρτοι, αποτελούσαμε εύκολα θύματα.

Με την ίδρυση της Ομάδας Παραγωγών ισχυροποιούμαστε και τα επόμενα βήματα θα είναι εντυπωσιακά», τόνισε σχετικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Νομού Λάρισας κ. Α. Μωραϊτης, αμέσως μετά την ίδρυση της Ομάδας Παραγωγών. Ο ίδιος ξεκαθάρισε, ακόμη, πως η κατάσταση με τις βιομηχανίες από τη μία, που μειώνουν συνεχώς τις τιμές στο γάλα και την κυβέρνηση από την άλλη με τις καθυστερήσεις στην επίλυση βασικών προβλημάτων, δεν ήταν δυνατό να συνεχιστεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν με δηλώσεις του κι οι άλλοι πρόεδροι αγελαδοτροφικών συλλόγων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Λάρισας, σημειώνοντας πως η κατάσταση στην ελληνική αγελαδοτροφία είναι τραγική. Σχετικά με τα παράπονα που αφορούν στις βιομηχανίες, οι αγελαδοτρόφοι αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν η τιμή στα σούπερ μάρκετ να παραμένει σταθερή και στην αγορά από τον παραγωγό να μειώνεται συνεχώς και σήμερα κατά μέσο όρο να είναι στα 35 λεπτά ανά κιλό. Υπό το βάρος αυτών των προβληματισμών, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής αποφάσισαν τις επόμενες μέρες να υπάρξει νέα συνάντηση για να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το σημαντικό αυτό βήμα.

«Αλλάζουμε σελίδα», ανέφερε ο κ. Μωραϊτης και πρόσθεσε: «Καλούμε όλους τους αγελαδοτρόφους να πλαισιώσουν αυτήν την προσπάθεια, γιατί «η ισχύς εν τη ενώσει». Βιαζόμαστε, αλλά δεν κάνουμε βιαστικά και επιπόλαια βήματα. Άλλωστε αυτή η ιδέα μας απασχολούσε πολύ καιρό και έφθασε η ώρα να την κάνουμε πράξη».

ZENITH