Skip to main content

Περιζήτητοι οι ορεινοί προορισμοί Πηλίου και Μετσόβου τις γιορτές

Πληρότητες μέχρι και 100% προσέγγισαν κατά την εορταστική περίοδο τα δημοφιλή ορεινά χειμερινά θέρετρα της χώρας, όπως αναφέρουν στη Voria.gr οι πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων Μαγνησίας, Ιωαννίνων κ
Πληρότητες μέχρι και 100% προσέγγισαν τα δημοφιλή ορεινά χειμερινά θέρετρα της χώρας, το Πήλιο Μαγνησίας, το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια του νομού Ιωαννίνων κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ των Φώτων η πληρότητα  των καταλυμάτων κυμάνθηκε στο 50%-60%. Ανάλογη κίνηση παρουσίασε και η ορεινή Χαλκιδική.  Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που έδωσαν στη Voria ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνος Λεβέντης, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων κ. Κωνσαντίνος Βλάχος,  ο   προέδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Μετσόβου κ. Αναστάσιος Βαδιβούλης και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος.
 Θετικός λοιπόν είναι ο απολογισμός  της κίνησης  επισκεπτών που παρουσίασαν τα δημοφιλή ορεινά τουριστικά θέρετρα  Μετσόβου, των Ζαγοροχωρίων, των  Ιωαννίνων και του Πηλίου  Μαγνησίας και της ορεινής Χαλκιδικής που μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο  κυρίως τα τριήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο επιφυλακτικότητα επικρατεί για τη συνέχεια και ζητούν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.

ΠΗΛΙΟ

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΕΞΜαγνησίας κ. Λεβέντης αναφέρει ότι η μέση πληρότητα στο ορεινό Πήλιο ήταν της τάξης του 90-95% τις γιορτές των Χριστουγέννων. Τα τριήμερα της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων η πληρότητα προσέγγισε το 95%, ενώ τα Φώτα το 50% και στα ενδιάμεσα διαστήματα 45%-50%. Ο κ. Λεβέντης εκφράζει την ικανοποίησή του για την κίνηση που παρατηρήθηκε και αναφέρει ότι η μεγάλη ζήτηση που παρατηρήθηκε για το Πήλιο προκάλεσε  ζήτηση και  στα παράλια  του νομού όπως Αγιος Γιάννης, κ.λ.π., που η πληρότητα τους κυμάνθηκε στο 80%-90%. Στην πόλη του Βόλου η πληρότητα ήταν 80%-90%.

Ο κ. Λεβέντης θεωρεί ότι το Πήλιο είναι ο πιο δημοφιλής ορεινός προορισμός, όπως αναδείχθηκε εξάλλου σε σχετική ψηφοφορία της Διεθνούς Εκθεσης Τουρισμού Philoxenia. Aναφέρει ότι οι διανυκτερεύσεις φέτος τις γορτές κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αλλά με χαμηλότερο τζίρο, λόγω κρίσης και μικρότερης κατανάλωσης από τους επισκέπτες. Στη θετική κίνηση των γιορτών πιστεύει ότι συνέβαλαν οι μειωμένες τιμές κατά 10% σε σχέση με το 2008 και κυμάνθηκαν από 50 ευρώ -190 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.  Για το σύνολο του  2009 αναφέρει ότι σημειώθηκε μείωση της τάξης του 6%-7% στις διανυκτερεύσεις και μείωση του τζίρου κατά 15% σε σχέση με το 2008. Για τη νέα χρονιά αναφέρει ότι προκρατήσεις γίνονται μόνο από το εξωτερικό και κινούνται στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο κ. Λεβέντης ζητεί η νέα τουριστική ηγεσία και ο ΕΟΤ, να ενεργοποιηθούν άμεσα και  να στηρίξουν την προσπάθεια των ξενοδόχων για να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες το 2010 στην περιοχή τους.

Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Μετσόβου

Πληρότητα που άγγιξε το 100% παρουσίασε το Μέτσοβο τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά , αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Μετσόβου κ. Βαδιβούλης. Για τα Φώτα  και τις ενδιάμεσες περιόδους μεταξύ Χριστουγέννων Πρωτοχρονιάς η πληρότητα ήταν της τάξης του 60% αναφέρει. Για φέτος τις γιορτές εκτιμά ότι το Μέτσοβο παρουσίασε αύξηση της κίνησης σε σχέση με τις αντίστοιχες γιορτές πέρυσι κατά 20% στα τριήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και συνολικά 10%. Το Μέτσοβο αναφέρει ότι έχει 17 ξενοδοχειακές μονάδες  με πάνω από 1.000 κλίνες. Ο κ.. Βεδιβούλης εκτιμά   ότι στην αύξηση της  κίνησης συνέδραμε τόσο η συγκράτηση των τιμών στα ίδια επίπεδα τα τελευταία 3 χρόνια και κάποιες ειδικές προσφορές, όσο και η Εγνατία οδός που έκανε πιο εύκολη την πρόσβαση στο Μέτσοβο. Αναφέρει μάλιστα ότι επισκέφθηκαν το Μέτσοβο τις γιορτές επισκέπτες και από τη Θράκη.
Σχολίασε ότι στο Μέτσοβο έχουν ανακαινιστεί οι περισσότερες μονάδες και υπάρχει ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων. 

Πρόεδρος Ενωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων

Την ικανοποίησή του για την κίνηση που παρουσίασε το ξενοδοχειακό δυναμικό του νομού Ιωαννίνων τόσο στην πόλη, όσο και στις ορεινές περιοχές, όπως Ζαγοροχώρια, Κόνιτσα, Τύμφη, κλπ τις γιορτές των Χριστουγέννων, εκφράζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Βλάχος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η πληρότητα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων τα Χριστούγεννα άγγιξε το 95% στο νομό, την Πρωτοχρονιά κυμάνθηκε στο 90%-95%  και τα Φώτα το 50-60%. Παρά την κάμψη των διανυκτερεύσεων  το Νοέμβριο  κατά -20% και το Δεκέμβριο κατά -15%, πιστεύει ότι στις γιορτές φέτος ήταν καλύτερη η κίνηση σε σχέση με το 2008, καθώς σημειώθηκε αύξηση στις αφίξεις κατά 20%.
Για το σύνολο του έτους 2009 εκτιμά ότι η κάμψη είναι της τάξης του -15% και ανάλογη είναι η πτώση του τζίρου. Ωστόσο στο νομό Ιωαννίνων  το 2009 προστέθηκαν 2.850 νέα δωμάτια ξενώνων. Σήμερα ο νομός Ιωαννίνων διαθέτει συνολικά περί τις 6.500 κλίνες και συνολικά 186 ξενοδοχειακές μονάδες και ξενώνες. 
Για την κρίση είπε ότι επηρέασε την περιοχή και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων θα φροντίσει να διεκδικήσει τα αιτήματά της από τη νέα ηγεσία του ΕΟΤ και την κυβέρνηση. .

OΡΕΙΝΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ


Σημαντική πληρότητα της τάξης του 90% παρουσίασαν τα αγροτοτουριστικά καταλύματα της ορεινής Χαλκιδικής, αλλά και πέντε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδας που λειτούργησαν στα παράλια του νομού τις γιορτές των Χριστουγέννων, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος. Εκφράζει την ικανοποίησή του για τις γιορτές, αν και σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώθηκε κάμψη 15%, την οποία αποδίδει στην οικονομική κρίση. Βέβαια ακόμη δεν έχει στοιχεία για το αν σημειώθηκε αντίστοιχη μείωση στο τζίρο των καταλυμάτων σε σχέση με το 2008. Ωστόσο διατυπώνει συγκρατημένη αισιοδοξία για την τουριστική σεζόν του 2010. Την περίοδο των εορτών λειτούργησαν 10 αγροτοτουριστικά καταλύματα, δυναμικότητας 200 κλινών, τα οποία είναι μέλη της  ΕΞΧ.Στη νότια Χαλκιδική λειτούργησαν 4 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και μια που είναι στην ορεινή περιοχή, συνολικής δυναμικότητας 2.500 κλινών, η μέση πληρότητα των γιορτών ήταν 75%.

ZENITH