Skip to main content

Πιέσεις για πάγωμα ενοικίων στην αγορά της Λάρισας

Συγκεκριμένο αίτημα για το πάγωμα ή και τη μείωση των ενοικίων των εμπορικών καταστημάτων της Λάρισας κατέθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης στην Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων του νομού.
Συγκεκριμένο αίτημα για το πάγωμα ή και τη μείωση των ενοικίων των εμπορικών καταστημάτων της Λάρισας κατέθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης στην Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων του νομού. Οι διοικήσεις των δύο φορέων συζητούν για πρώτη φορά την προοπτική συγκράτησης των τιμών των ενοικίων. Οι έμποροι σημειώνουν ότι τον τελευταίο χρόνο ήταν αισθητή η πτώση του τζίρου των περισσοτέρων καταστημάτων, ενώ αναμένεται περαιτέρω πτώση, λόγω των νέων βαρύτατων οικονομικών μέτρων. Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποστηρίζουν ότι είναι για μία ακόμη φορά η σίγουρη και δηλωμένη πηγή εσόδων για το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με το νέο φορολογικό νόμο, αφενός αυξάνει δραματικά τη φορολογία εισοδήματος- διατηρώντας παράλληλα και τον παλαιό συμπληρωματικό φόρο, αλλά επιβάλλει και βαρύτατο φόρο ακίνητης περιουσίας στο σύνολο των ακινήτων, ανεξαρτήτως του αν είναι προσοδοφόρα ή απρόσοδα. Οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία και καλή συνεργασία προκειμένου να στηριχθεί το εμπορικό κέντρο της πόλης αλλά και να διατηρηθεί η αξία των ακινήτων. Μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, Νίκος Τζίκας, τόνισε ότι είναι προς όφελος όλων να διατηρηθούν τα υπάρχοντα καταστήματα και οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας αφενός, αλλά και να αξιοποιούνται όλα τα εμπορικά ακίνητα, ώστε να αποφύγουν μία μείωση της αξίας τους λόγω αχρησίας. Παράλληλα, τόσο οι έμποροι όσο και οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν από την κυβέρνηση να αλλάξει το καθεστώς στη διαδικασία εκμίσθωσης ακινήτων του δημοσίου ως εξής:
1. Να καθορίσει ως χρόνο διάρκειας της μίσθωσης τα 12 έτη, που ισχύουν και για τις εμπορικές μισθώσεις στον ιδιωτικό τομέα.
2. Να καθορίσει ως ελάχιστο ύψος μισθώματος το 6% που ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία 20 χρόνια.
3.Να επιτραπεί στα διοικητικά συμβούλια των ΝΠΔΔ, ιδρυμάτων, ΟΤΑ κλπ με ειδικά αιτιολογημένες αποφάσεις τους να διαπραγματεύονται και να καθορίζουν ή να αναπροσαρμόζουν τα μισθώματα των ακινήτων τους στο επίπεδο των μισθωμάτων των υπολοίπων ακινήτων της περιοχής.
4. Ειδικά για τα κληροδοτήματα, να εισαχθεί νέα διαδικασία εκμίσθωσης των ακινήτων προς αντικατάσταση της ισχύουσας χρονοβόρας και αναχρονιστικής διαδικασίας εκμίσθωσης με δημοπρασίες και υπουργικές εγκρίσεις, που στην πράξη καθιστά σχεδόν αδύνατη την αξιοποίηση των ακινήτων τους.

ZENITH