Skip to main content

Πώς η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ) αλλάζει την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών είναι ένα καινοτόμο εργαλείο με στόχο να βοηθά τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των πολιτικών της ΕΕ.

Το 2022 σηματοδοτεί τη 10η επέτειο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (ECI/ΕΠΠ), ενός δημοκρατικού εργαλείου, το οποίο φέρνει κοντά ανθρώπους από όλη την ΕΕ και τους βοηθά να επηρεάσουν και να αλλάξουν την ευρωπαϊκή πολιτική.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ / ECI) είναι ένα καινοτόμο εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΠΠ παρέχει μια πλατφόρμα για άτομα που θέλουν να επισημάνουν σημαντικά ζητήματα και με την υποστήριξη ομοϊδεατών τους, να τα θέσουν υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τη γέννηση του θεσμού, περισσότεροι από 800 ομάδες διοργανωτών ξεκίνησαν 95 Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 17 εκατομμύρια υπογραφές από όλη την ΕΕ. Έχουν χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα για να προωθήσουν σημαντικά θέματα, να πυροδοτήσουν συζητήσεις, να ευαισθητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν την αλλαγή πολιτικής.

Ποιοι είναι οι στόχοι της ΕΠΠ;

Η ΕΠΠ είναι μια μοναδική πλατφόρμα που επιτρέπει σε όλους τους πολίτες της ΕΕ να συμμετέχουν άμεσα στη διαμόρφωση των μελλοντικών πολιτικών της Ένωσης. Στόχος της είναι να φέρει κοντά τους ανθρώπους πέρα από τα σύνορα και να τους δώσει μια συγκεκριμένη πλατφόρμα για να μοιράζονται κοινές ανησυχίες και αξίες.

Κάθε πολίτης της ΕΕ έχει το δικαίωμα να υποστηρίξει μια συνεχιζόμενη πρωτοβουλία ή να ξεκινήσει μία δική του. Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση συνοχής, συμμετοχής και εταιρικής σχέσης ενώ παράλληλα προάγει τις δημοκρατικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πώς η ΕΠΠ επηρεάζει την αλλαγή;

Μέχρι στιγμής, 7 πρωτοβουλίες έχουν φτάσει στο όριο του 1 εκατομμυρίου έγκυρων υποστηρικτικών υπογραφών από τουλάχιστον 7 ευρωπαϊκά κράτη και έχουν μελετηθεί και λάβει απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν και δεν έφτασαν όλες αυτές οι πρωτοβουλίες μέχρι το τέλος της διαδικασίας και να μετατραπούν σε νόμο, όλες ήταν επιτυχείς στον στόχο τους να προκαλέσουν συζήτηση γύρω από συγκεκριμένα θέματα. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν 11 πρωτοβουλίες που συλλέγουν υπογραφές, κάντε κλικ στον σύνδεσμο για να ανακαλύψετε πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και να τις υποστηρίξετε!

Πώς μπορείτε να εμπλακείτε με την ΕΠΠ;

Οι πρωτοβουλίες Ευρωπαίων πολιτών μπορούν να δρομολογηθούν με τη συγκρότηση μιας «ομάδας διοργανωτών» τα μέλη της οποίας προέρχονται από τουλάχιστον επτά κράτη-μέλη της ΕΕ. Η πρωτοβουλία ελέγχεται για νομιμότητα πριν ανοίξει για τη συλλογή υπογραφών υποστηρικτών.

Μόλις συγκεντρωθούν και επαληθευτούν 1 εκατομμύριο υπογραφές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει την αίτηση και θα στείλει μια επίσημη απάντηση στην οποία θα επισημαίνει ποια μέτρα θα λάβει ή δεν θα λάβει ως απάντηση.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τομείς στους οποίους μπορείτε να διαμορφώσετε την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ΕΠΠ. Αυτοί περιλαμβάνουν ενέργεια, περιβάλλον, γεωργία, δράση για το κλίμα, αλιεία, κατάργηση διακρίσεων, ιθαγένεια, κοινωνικές υποθέσεις, απασχόληση, εκπαίδευση, νεολαία, αθλητισμός, ανθρωπιστική βοήθεια, δικαιοσύνη, ελευθερία, ασφάλεια, δημόσια υγεία, προστασία των καταναλωτών και πολλοί άλλοι τομείς.

Ένα παράδειγμα επιτυχίας της ΕΠΠ

Μία από τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες για τη συλλογή 1 εκατομμυρίου υποστηρικτικών υπογραφών και η τελευταία που έλαβε επίσημη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρει τον τίτλο End the Cage Age. Η πρωτοβουλία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία για τη μετάβαση σε πιο ηθικά και βιώσιμα συστήματα γεωργίας, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ για την ευημερία των ζώων. Στην απάντησή της, η Επιτροπή περιέγραψε την προτεραιότητα να εργαστεί για τη σωστή μεταχείριση των ζώων σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της στη στρατηγική Farm to Fork και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Ακόμα, δεσμεύτηκε να υποβάλει μέχρι τα τέλη του 2023 μια νομοθετική πρόταση για τη σταδιακή κατάργηση και, τέλος, την απαγόρευση της χρήσης συστημάτων εκτροφής των ζώων σε κλουβιά.

Σύμφωνα με την Όλγα Κήκου, Επικεφαλής του Compassion in World Farming EU και εκ των διοργανωτών της πετυχημένης πρωτοβουλίας «το End the Cage Age είναι μια νίκη για τα εκτρεφόμενα ζώα και μια μεγάλη επίδειξη συμμετοχικής δημοκρατίας. Η πρωτοβουλία υπήρξε μια άμεση γέφυρα μεταξύ της βούλησης των πολιτών και των αιθουσών των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ένα σαφές παράδειγμα δημοκρατικής συμμετοχής, χτίζοντας έτσι την ελληνική πολιτιστική μας κληρονομιά με νέα, σύγχρονα εργαλεία. Μετά την κρίσιμη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαγορεύσει τα κλουβιά έως το 2027, προτρέπουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ να διατηρήσουν τον ίδιο ζήλο κατά την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την ευπρεπή διαβίωση των ζώων και να δημοσιεύσουν ένα σχέδιο νόμου το συντομότερο δυνατό».

Για να μάθετε περισσότερα και ίσως να εμπνευστείτε σχετικά με τη δική σας πρωτοβουλία, μπορείτε να επισκεφτείτε τις ΕΠΠ που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μην ξεχάσετε να υποστηρίξετε κάθε πρωτοβουλία που σας αρέσει!

Με αυτά τα εύκολα βήματα, το μέλλον της δημοκρατικής διαδικασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στα χέρια σας! Μπορείτε επίσης να έρθετε σε επαφή με τους τοπικούς μας πρεσβευτές και τα εθνικά σημεία επαφής στη χώρα σας για πρόσθετη υποστήριξη. Κάντε κλικ εδώ για να τους γνωρίσετε.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΕΠΠ στο σχετικό infographic ECI 2022.

Λοιπόν, τι περιμένετε; Διαδώστε τον θεσμό, υποστηρίξτε υπάρχουσες πρωτοβουλίες και αν έχετε κάποια καλή και ωφέλιμη ιδέα ξεκινήστε μία δική σας!

ZENITH