Skip to main content

Πράσινες επενδύσεις στον νομό Τρικάλων

Δύο προγράμματα για τη στήριξη των επενδύσεων στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης ανακοινώθηκαν από το Επιμελητήριο Τρικάλων και το ΚΕΤΑ Θεσσαλίας.
Δύο προγράμματα για τη στήριξη των επενδύσεων στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης ανακοινώθηκαν από το Επιμελητήριο Τρικάλων και το ΚΕΤΑ Θεσσαλίας. Πρόκειται για δράσεις που χρηματοδοτούνται από το υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και αφορούν στην υλοποίηση των προγραμμάτων  «Πράσινη Επιχείρηση» και «Πράσινες Υποδομές» για το τρέχον έτος.. Οι στόχοι των δύο προγραμμάτων έχουν ως εξής:

 «Πράσινη Επιχείρηση 2010»

Γενικός σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής διάστασης στη λειτουργία των επιχειρήσεων προκειμένου να κάνουν παρεμβάσεις στη διαδικασία της παραγωγικής αλυσίδας.
Πιο συγκεκριμένα, ειδικοί στόχοι του προγράμματος είναι:
- Η µείωση του ενεργειακού και κυρίως του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μεταποιητικών επιχειρήσεων.
- Η ανάπτυξη και διάθεση στην αγορά «πράσινων» προϊόντων και υπηρεσιών.
- Η βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων και η µείωση του ελλείµµατος κοινωνικής αποδοχής για τη μεταποιητική δραστηριότητα.
- Η συµµόρφωση επιχειρήσεων του µεταποιητικού τοµέα µε διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πράσινη Επιχείρηση 2010» ενισχύονται έργα προϋπολογισμού από 30.000,00 – 200.000,00 €. Το Ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης καθορίζεται από τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης και κυμαίνεται από 35% έως 45%.
Ειδικότερα για το Νομό Τρικάλων το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης καθορίστηκε στο 40%.
Επιλέξιμες για να υποβάλλουν την επενδυτική τους πρόταση, θεωρούνται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που κατά τις χρήσεις 2008 και 2009 απασχολούσαν από 0 έως 50 άτοµα µε σχέση εξαρτημένης εργασίας και το όριο του κύκλου εργασιών ή εκείνο του συνόλου του ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. Ευρώ. Για το παρόν πρόγραµµα ως υφιστάμενες επιχειρήσεις ορίζονται αυτές που έχουν κλείσει 3 πλήρεις 12µηνες διαχειριστικές χρήσεις. Επιπρόσθετα, επιλέξιμες επιχειρήσεις θεωρούνται οι εταιρικές επιχειρήσεις (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ ή ΕΕ) καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β και Γ κατηγορίας, με δραστηριότητα που αντιστοιχεί τουλάχιστον σε έναν από τους κωδικούς Κ.Α.Δ. 2008 (NACE— αναθεώρηση 2 όπως ισχύει) που αντιστοιχούν σε μεταποιητικές επιχειρήσεις (Κωδικοί 10–33), όπως επίσης και οι κωδικοί 82.92 και 96.01 του τομέα υπηρεσιών.
Επιλέξιμες ενέργειες προς χρηματοδότηση είναι η διαχείριση/ανακύκλωση/διάθεση αποβλήτων, η παρακολούθηση εκπομπών ρύπων, η ανάπτυξη «πράσινων» προϊόντων και διαδικασιών, η ανάκτηση/εξοικονόμηση ενέργειας και ύδατος, η ενσωμάτωση προτύπων, η ανάπτυξη υποδομών και βελτίωση παραγωγικής διαδικασίας και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

«Πράσινες Υποδομές 2010»

Γενικός σκοπός του προγράµµατος είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε ο τοµέας της προστασίας του περιβάλλοντος να αποτελέσει πεδίο άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Πιο συγκεκριμένα, ειδικοί στόχοι του προγράµµατος είναι:
- Ο προσανατολισμός της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τοµέα της διαχείρισης/εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων.
- Η τόνωση της επιχειρηματικότητας στο τοµέα της απορρύπανσης βιοµηχανικών αποβλήτων.
- Η βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων και η µείωση του ελλείµµατος κοινωνικής αποδοχής για τη µεταποιητική δραστηριότητα.
- Η κάλυψη του ελλείµµατος της χώρας σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων.
- Η επέκταση της δυναµικότητας της βιοµηχανίας για την αξιοποίηση ανακυκλώσιµων υλικών.
- Η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται έργα προϋπολογισμού από 300.000 – 2.500.000 ευρώ. Το Ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης καθορίζεται από τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης και το μέγεθος της επιχείρησης και κυμαίνεται από 30% έως 40% για τις Μεσαίες Επιχειρήσεις και από 35% έως 45% για τις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις. Ειδικότερα για Νομό Τρικάλων, το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης καθορίστηκε στο 40% για τις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις και στο 35% για τις Μεσαίες Επιχειρήσεις.
Στο πρόγραµµα µπορούν να υποβάλλουν από µια πρόταση υφιστάμενες και νεοσυσταθείσες πολύ µικρές, µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις. Ως υφιστάμενες επιχειρήσεις ορίζονται αυτές που έχουν κλείσει 3 πλήρεις 12µηνες διαχειριστικές χρήσεις.
Επιπρόσθετα, επιλέξιμες επιχειρήσεις θεωρούνται οι εταιρικές επιχειρήσεις (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ ή ΕΕ) με δραστηριότητα που αντιστοιχεί τουλάχιστον σε έναν από τους εξής κωδικούς Κ.Α.Δ. 2008: 37: Επεξεργασία λυμάτων, 38: Συλλογή, επεξεργασία και διάθεση αποβλήτων, ανάκτηση υλικών ή 39: Δραστηριότητες εξυγίανσης και άλλες υπηρεσίες για τη διαχείριση αποβλήτων.
Οι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση ενέργειες αφορούν επενδύσεις ως προς την διαχείριση ή/και εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων (Συλλογή, Μεταφορά, Μεταφόρτωση, Προσωρινή αποθήκευση, Επεξεργασία) καθώς και επενδύσεις ως προς την Παρακολούθηση εκπομπών ρύπων και Ενσωμάτωση περιβαλλοντικών προτύπων/ συστημάτων.
Οι Προτάσεις και στα δύο Προγράμματα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 25 Μαΐου και μέχρι τις 18 Ιουνίου 2010 μέσω των δικτυακών τόπων www.ypoian.gr, www.ggb.gr, www.antagonistikotita.gr και www.efepae.gr.

ZENITH