Skip to main content

Προβληματισμός για τη δημοκρατικότητα της ΠΝΠ στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Προβλεπόταν στο σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων, λένε οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά θέτουν ζήτημα δημοκρατικότητας. Φάμελλος: Θα ήταν ευ

του Τάσου Τασιούλα

Έντονο προβληματισμό στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για τα ταμειακά διαθέσιμα. Όχι για την οικονομική όμως διάσταση του ζητήματος, αλλά για τον τρόπο με τον οποίο έγινε, δηλαδή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και με δημοκρατική… έκπτωση, όπως λένε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως δε θέλησαν να τοποθετηθούν επωνύμως, η σκέψη και ο σχεδιασμός για τα ταμειακά διαθέσιμα και τη μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος υπήρχε ως συνέχεια στο νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η μεταφορά των αποθεματικών προβλεπόταν, είπαν οι ίδιοι βουλευτές στη Voria.gr, και μάλιστα επισήμαναν ότι η μεταφορά των περισσότερων διαθεσίμων έχει ήδη γίνει με υπουργικές αποφάσεις, εκτός από τα αποθεματικά ορισμένων Ταμείων.

Τώρα πήραν σειρά, τόνισαν, τα διαθέσιμα ΟΤΑ, νοσοκομείων και πανεπιστημίων. Και οι ίδιοι πάντως παραδέχονται ότι όλα αυτά γίνονται για την αποφυγή εκβιασμών στη δύσκολη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και με στόχο να μπορέσει η κυβέρνηση να διατηρήσει τις τέσσερις κυρίαρχες κόκκινες γραμμές της (ασφαλιστικό, μισθοί, ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις).

«Στο δίλημμα υποταγή ή χρεοκοπία, στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα με ευθύνη όσων κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια, εμείς δε διαλέγουμε. Έχουμε τη δική μας λύση: Διαπραγμάτευση εθνική και υπερήφανη. Ορισμένοι που επί πέντε χρόνια δε μιλούσαν βγαίνουν τώρα στα κάγκελα και πολιτικά προέρχονται από τα κόμματα που μας έφεραν μέχρι εδώ», έλεγαν.

Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ζήτημα δημοκρατικότητας: «είμαστε κατά των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Έπρεπε να έχει γίνει η όλη διαδικασία με συζήτηση με την Αυτοδιοίκηση. Καλό θα ήταν να μη χρειαζόταν να γίνει με τέτοιο τρόπο…».

Από τους βουλευτές που μιλούν επωνύμως, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, είπε στη Voria.gr ότι «θα ήταν ευχής έργο να μη χρειαζόταν η χώρα να φτάσει σ’ αυτή την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και να μη χρειαζόταν τα διαθέσιμα. Η πράξη πάντως διασφαλίζει τα διαθέσιμα των φορέων και μάλιστα με καλύτερο επιτόκιο. Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να διαπραγματευτεί με τους δανειστές με αξιοπρέπεια και χωρίς να αμφισβητούνται τα έργα και οι μισθοί των φορέων. Η Αττικό Μετρό ΑΕ για παράδειγμα μπήκε πριν από δυο εβδομάδες στην Τράπεζα της Ελλάδος και πρόσφατα πήρε 150 εκ. ευρώ για δικό της έργο. Αυτό που πρέπει να αναλογιστούν τώρα κάποιοι είναι πώς υποστήριζαν τόσα χρόνια τις πολιτικές που έφεραν τη χώρα ως εδώ».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι πράγματι θα ήταν καλύτερο να γίνει όλη η διαδικασία με νόμο και αφού έχει προηγηθεί η απαραίτητη διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση και τους φορείς.

ZENITH